Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

To 2018 θα λειτουργεί πλήρως ο South Stream, εκτιμά η Gazprom

Μόσχα
Στις 30 Δεκεμβρίου του 2015 σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία το πρώτο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream η Gazprom, σύμφωνα με την οποία ο αγωγός θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το 2018.

Μέσω του πρώτου τμήματος του αγωγού, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το 2015, θα μεταφέρεται ρωσικό φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, όπως δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο εκπρόσωπος της Gazprom την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι έχουν προβλεφθεί συνολικά τέσσερα τμήματα στο πλαίσιο του προγράμματος.

Παράλληλα, στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass, ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος εξωτερικών οικονομικών υποθέσεων της Gazprom Σεργκέι Μπαλατσόφ είπε ότι η δυναμικότητα μεταφοράς του πρώτου τμήματος του αγωγού θα είναι 15,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο South Stream θα αγγίξει το 2018 την πλήρη δυναμικότητα μεταφοράς του, η οποία τοποθετείται στα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος του προγράμματος Μαρσέλ Κράμερ ανέφερε στο
συνέδριο Oil & Money 2010 στο Λονδίνο πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση της κατασκευής του αγωγού, λέγοντας πως «θα κοστίσει όσο κοστίσει. Το κόστος θα ανέλθει σαφώς σε ποσό μεγαλύτερο των 10 δισ. ευρώ».

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Μ.Κράμερ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες για την απόκτηση από τη γαλλική Electricite de France ποσοστού συμμετοχής 10% στο πρόγραμμα, σε βάρος της ιταλικής Eni, μέχρι τα τέλη του χρόνου. Είπε επίσης ότι «γνωρίζω ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με γερμανικές εταιρίες», αποφεύγοντας να τις προσδιορίσει. Στις αρχές Οκτωβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Eni είχε πει ότι η Wintershall, θυγατρική του γερμανικού ομίλου χημικών BASF, ίσως εξετάσει πιθανή συμμετοχή της στο πρόγραμμα.

Τον περασμένο Ιούλιο, η γερμανική RWE είχε γνωστοποιήσει ότι εξετάζει συμμετοχή της στον South Stream, αν και συμμετέχει στο ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco, μέσω του οποίου Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες φιλοδοξούν να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη με φυσικό αέριο από την Κασπία, παρακάμπτοντας τη Ρωσία.

Παράλληλα, στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησης της Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Ρωσίας, στη Μόσχα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στανισλάβ Βοκρεσένσκι είπε ότι η Gazprom σχεδιάζει να διευρύνει σε σημαντικό βαθμό το επενδυτικό πρόγραμμά της, το 2011, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό