Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Σα να μην πέρασε μια μέρα. Επερώτηση του Τάσου Κουράκη Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης για τη Γενική Πρόξενο της Μαριούπολης στις 4 Φεβρουαρίου 2010.

Μέχρι πότε οι 200 χιλιάδες ομογενείς της Ουκρανίας θα αντιμετωπίζονται ως πολίτες 2ης κατηγορίας;
04/02/2010
Προς: τον κ. Υπουργό Εξωτερικών
 
Ερώτηση αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:5681/4.2.2010
 
Μέχρι πότε οι 200 χιλιάδες ομογενείς της Ουκρανίας θα αντιμετωπίζονται ως πολίτες 2ης κατηγορίας;

Με επιστολή τους στις 3 Οκτωβρίου 2009 προς τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Κ. Γ. Παπανδρέου, το προεδρείο και τα μέλη του ανωτάτου οργάνου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας έθεσαν το ζήτημα που αφορά τον καθεστώς εφαρμογής του Νόμου 2790/2000 και τον τρόπο λειτουργίας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μαριούπολη της Ουκρανίας καταγγέλοντας τις απαράδεκτες συμπεριφορές της Γενικής Προξένου κ. Σοφίας Μαλλή και ορισμένων υπαλλήλων του Προξενείου έναντι των ομογενών που προσφεύγουν στο Προξενείο για υποθέσεις τους. Σύμφωνα με τις καταγγελίες πολύ μεγάλου αριθμού ομογενών
1. Η συμπεριφορά της Γενικής Προξένου κ. Σοφίας Μαλλή είναι απαξιωτική, ταπεινωτική και πέραν κάθε δεοντολογίας προσβλητική έναντι των ομογενών δημιουργώντας ένα μεγάλο ρεύμα που στρέφεται κατά της ελληνικής εκπροσώπησης και υπονομεύει το κύρος της Ελλάδας.
2. Οι προξενικές αρχές αρνούνται συστηματικά τη χορήγηση βίζας εισόδου στην Ελλάδα στους πολίτες ελληνικής καταγωγής αγνοώντας προκλητικά τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά, ακόμα κι όταν αυτό επιβάλλεται για ειδικούς λόγους μορφωτικούς, ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς και συγγενικούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν αρνήσεις χορήγησης βίζας ακόμα και σε σπουδαστές που έχουν λάβει υποτροφία από ελληνικά πανεπιστήμια ή έχουν προσκληθεί από επίσημους κρατικούς φορείς όπως το Κέντρο Ανάπτυξης και Μελέτης του Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
3. Από τον Μάη του 2009 δεν λειτουργεί στο Γενικό Προξενείο η προβλεπόμενη από το Ν. 2790/2000 επιτροπή που παραλαμβάνει και εξετάζει τις αιτήσεις και τα έγγραφα των ενδιαφερομένων ομογενών για την απόκτηση είτε του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας είτε της ελληνικής υπηκοότητας.
4. Οι προξενικές αρχές αρνούνται εξηγήσουν με κατανόηση και επάρκεια τους λόγους απόρριψης χορήγησης βίζας και να παρέχουν πληροφορίες που αφορούν τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις για την Ταυτότητα ή την υπηκοότητα.
5. Παρ’ όλες τις προσπάθειες εκ μέρους των εκλεγμένων εκπροσώπων της Ομογένειας, η Γενική Πρόξενος συστηματικά αποφεύγει κάθε συνεργασία με τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία, της οποίας το έργο αναγνωρίζεται από την Ελληνική Πολιτεία και την οποία έχουν τιμήσει με την παρουσία τους οι Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος και Κ. Παπούλιας. Καταγγέλεται μάλιστα, ότι η Γενική Πρόξενος προβαίνει και σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την πολύτιμη ενότητα του Ελληνισμού της Ουκρανίας.
Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας που εκπροσωπεί 102 ελληνικές κοινότητες και συλλόγους σε όλη τη χώρα, έχει υποβάλλει σχετικούς φακέλους που περιλαμβάνουν πλήθος επώνυμων καταγγελιών στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, καθώς και στην πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς κ. Ελπίδα Τσουρή ενώπιον της οποίας, στις 3 Φεβρουαρίου 2010, παρόντος και του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κουβέλη, εξέθεσε και προφορικώς δια της προέδρου της κ. Αλεξάνδρας Προτσένκο-Πιτσατζή τα πολύ σοβαρά προβλήματα των ομογενών.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Θα προχωρήσει στην άμεση ανάκληση της Γενικής Προξένου από τη Μαριούπολη;
2. Θα επαναλειτουργήσει η προαναφερθείσα επιτροπή του Ν. 2790/2000;
3. Θα γίνει ταχύτερη η διαδικασία εξέτασης των σχετικών αιτήσεων;
4. Θα απαλειφτεί η απαξιωτική αναζήτηση «εθνικής συνείδησης» από τους ομογενείς της αρχαιότερης ίσως ελληνικής κοινότητας της Διασποράς;
5. Θα υπάρξει δίκαιη μεταχείριση των ομογενών που ποθούν την παραπέρα σύνδεσή τους με την ιστορική τους πατρίδα χωρίς εμπόδια και προσβολές;

Ο ερωτών Βουλευτής
Τάσος Κουράκης


και η απάντηση με Υπογραφή Γεωργίου Παπανδρέου: