Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Δηλώσεις ΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, μετά τη συνάντησή του με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓ ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, κ. Matthew Nimetz (Νέα Υόρκη, 20.09.10)

Μόλις ολοκλήρωσα τη συνάντησή μου με τον κ. Nimetz. Πρώτα απ’ όλα, εξέφρασα την εκτίμηση της χώρας μας στη διαδικασία του ΟΗΕ και στο ρόλο του ιδίου του κ. Nimetz. Και βεβαίως, αυτή η διαδικασία έχει την πλήρη στήριξη της Ελλάδας.

Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, τη θέση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Είναι μια θέση γνωστή, μια θέση καθαρή, συνεπής, αξιόπιστη, μια έντιμη θέση. Πρώτον, η ελληνική Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για μια λύση. Και δεύτερον, το πλαίσιο αυτής της λύσης, η λύση την οποία η Ελλάδα μπορεί να αποδεχτεί είναι η γνωστή κόκκινη γραμμή, γεωγραφικός προσδιορισμός για κάθε χρήση, έναντι όλων.

Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω και προς τον κ. Nimetz την έκκληση της Ελλάδας και την πρόσκληση προς την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να προσέλθει με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο, με το ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Για άλλη μια φορά, η πολιτική βούληση της Ελλάδας είναι γνωστή, είναι ειλικρινής, μακάρι να ήταν το ίδιο ειλικρινής και η βούληση από πλευράς των Σκοπίων. Δυστυχώς, μέχρι αυτήν την στιγμή δεν βλέπουμε μία κινητικότητα από πλευράς των Σκοπίων προς αυτήν την κατεύθυνση και νομίζω ότι είναι ενδεικτικό ότι μέχρι αυτήν την στιγμή που μιλάμε ο κ. Γκρουέφσκι έχει επιλέξει να μην είναι “παρών” εδώ, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου υπήρχε μια δυνατότητα απευθείας επαφής με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Πηγή: ΥΠΕΞ