Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Δήλωση Ιβάν Σαββίδη για τα γεγονότα στο Ντονμπάς.

Με την ιδιότητα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Εθνικο-πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, ο κ. Ιβάν Σαββίδης έκανε την ακόλουθη γραπτή δήλωση για τα δραματικά γεγονότα στο Ντονμπάς.

Αγαπητοί κύριοι, συμπατριώτες, αδέλφια και αδελφές!

Η είδηση της ανακάλυψης στο έδαφος της ΛΔΝ (Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ), ομαδικών τάφων, συγκλόνισε και ενόχλησε τη ρωσική κοινωνία. Είναι αδιανόητο το γεγονός της πιθανότητας ομαδικών δολοφονιών αμάχων στον 21ο αιώνα, στο έδαφος ενός Ορθόδοξου κράτους που προπαγανδίζει τις δημοκρατικές αξίες και επιδιώκει την ένατξη στην Ευρώπη.

Εμείς, οι Έλληνες του πρώην Σοβιετικού χώρου – ένας λαός που επέζησε γενοκτονίας, διωγμών και διώξεων, πιθανότατα, όσο κανένας άλλος μπορούμε να κατανοήσουμε τον πόνο και την τραγωδία του Ουκρανικού λαού που βρίσκεται διαιρεμένος σε δύο εχθρικά στρατόπεδα. Το φριχτό εύρημα για άλλη μια φορά υπογραμμίζει τον απάνθρωπο χαρακτήρα των γεγονότων στο έδαφος μιας αδελφής ως προς εμάς χώρας. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι στον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο, δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές και ότι ο χρόνος δεν σβήνει από την μνήμη, τον πόνο για την απώλεια κοντινών και συγγενών.

Τα εγκλήματα κατά των αμάχων, οι εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, οι δολοφονίες - στην πραγματικότητα η γενοκτονία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από οποιονδήποτε υψηλό στόχο και ιδέες. Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά με τη συμμετοχή των αρμόδιων Διεθνών Οργανισμών και οι δράστες να βρεθούν και να τιμωρηθούν από δικαστήριο. Η αλήθεια για το τι συμβαίνει στο νότιο-ανατολικά της Ουκρανίας θα πρέπει να φτάσει σε όλο τον κόσμο.

Καλώ όλους τους Ορθόδοξους Λαούς να ενεργοποιηθούν σε αυτή τη δύσκολη για εμάς στιγμή, να σκεφτούμε που οδηγούμαστε, να κάνουμε τα πάντα ώστε να αποτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων τραγικών γεγονότων.

 Εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Εθνικής-Πολιτιστικής  Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, 

ο Πρόεδρος


Ιβάν Σαββίδης