Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Στις 28 Οκτωβρίου 2014, η Ουκρανία γιόρτασε τα 70 χρόνια της απελευθέρωσης από τους Ναζί κατακτητές.

Με αφορμή την 70η επέτειο της απελευθέρωσης της Ουκρανίας από τους ναζί, το Γενικό Προξενείο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:

Στις 28 Οκτωβρίου 2014, η Ουκρανία γιόρτασε τα 70 χρόνια της απελευθέρωσης από τους Ναζί κατακτητές.


Στις 28 Οκτωβρίου του 2014, η Ουκρανία γιόρτασε την 70η επέτειο της απελευθέρωσης από τους Ναζί κατακτητές. Στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ουκρανία αποτέλεσε το επίκεντρο σκληρών μαχών Στα έτη 1941 – 1945, στο έδαφος της Ουκρανίας ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν μάχες – κλειδιά για την απελευθέρωση της Ευρώπης από τους Ναζί. Οι πρώτες Ουκρανικές πόλεις, που απελευθερώθηκαν τον Δεκέμβριο του 1942 ήταν στο ανατολικό Ντονμπάς. Η τελική απελευθέρωση των ουκρανικών εδαφών ξεκίνησε με τη μάχη του Κουρσκ (5 Ιουλίου – 23 Αυγούστου 1943). Στις 23 Αυγούστου ο  στρατός του Μετώπου της Στέπας απελευθέρωσε το Χάρκοβο. Από τον Σεπτέμβριο ως τον Οκτώβριο του ’43 διήρκεσε η ηρωικά μάχη για το Δνείπερο, αποκορύφωμα της οποίας ήταν η απελευθέρωση του Κιέβου από τα χιτλερικά στρατεύματα.
Στην απελευθέρωση της Ουκρανίας, συμμετείχαν δυνάμεις τεσσάρων Ουκρανικών Μετώπων (σωμάτων στρατού) που αποτελούνταν από 2,3 εκατομμύρια στρατιώτες. Στο χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 1943 έως τον Οκτώβριο του 1944, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά επιτυχημένων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Οι κυριότερες από αυτές ήταν: του Βορονέζ – Χαρκόβου (13 Ιανουαρίου – 3 Μαρτίου), του Ντόνμπας (13 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου 1943), του Τσερνίγκιβ – Παλτάβα (26 Αυγούστου – 30 Σεπτεμβρίου), του Κόρσουν-Σεβτσένκιβσκι (24 Δεκεμβρίου 1943 – 17 Φεβρουαρίου 1944), του Λβίβ – Σαντομίρ (13 Ιουλίου – 29 Αυγούστου). Η απελευθέρωση της Ουκρανίας από τους ναζί ολοκληρώθηκε με την επιχείρηση στα Καρπάθια, που ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου 1944. Στις 27 Οκτωβρίου 1944 απελευθερώθηκε η πόλη Ούζγκοροντ και στις 28 Οκτωβρίου ο σοβιετικός στρατός βγήκε στα σύγχρονα σύνορα του Ουκρανικού Κράτους. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με στρατιωτικά παράσημα τιμήθηκαν 2.5 εκατομμύρια Ουκρανοί – στρατιώτες.  

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, στη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο έδαφος της Ουκρανίας σκοτώθηκαν πάνω από 3 εκατομμύρια σοβιετικών στρατιωτών ενώ αιχμαλωτίσθηκαν περίπου 1,4 εκατ. Στην κατεχόμενη Ουκρανία, σκοτώθηκαν 3,9 εκατομμύρια κάτοικοι (ή κάθε έκτος κάτοικος). Πάνω από 2 εκατομμύρια Ουκρανών, μεταφέρθηκαν με τη βία στη Γερμανία ως εργάτες σε καταναγκαστικά έργα. Πάνω από 700 πόλεις και 28 χιλιάδες χωριά γκρεμίστηκαν, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι, ισοπεδώθηκαν 16 χιλιάδες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Με Προεδρικό Διάταγμα, από τις 20 Οκτωβρίου του 2009, με σκοπό τον Πανεθνικό εορτασμό της απελευθέρωσης αλλά και την μνήμη του ηρωικού άθλου και των θυσιών στον Παγκόσμιο Πόλεμο, η 28η Οκτωβρίου, ανακηρύχθηκε ως Ημέρα Απελευθέρωσης της Ουκρανίας από τους ΄ναζί κατακτητές.

Αποτίουμε φόρο τιμής στους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στις μάχες για την απελευθέρωση της Ουκρανίας και στους αμάχους που υπέφεραν τα πάνδεινα από τους κατακτητές. Η Ουκρανία πάντα θα θυμάται τους ήρωες που θυσίασαν τις ζωές τους για την υπεράσπιση και την απελευθέρωσή της κατά τον πόλεμο.

Ενώ ακόμη είναι νωπές στη μνήμη του Ουκρανικού λαού οι αναμνήσεις της τραγωδίας της χιτλερικής κατοχής, σήμερα, ένα μέρος της Ουκρανίας πάλι βρίσκεται υπό κατοχή ξένου κράτους. Ο λαός της Ουκρανίας για άλλη μια φορά, είναι αναγκασμένος με το όπλο στο χέρι να υπερασπιστεί την ελευθερία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδος του. Πάλι ρέει αίμα.

Η Ουκρανία ελπίζει, ότι η ανάμνηση του γεγονότων του 70ετούς παρελθόντος, η μνήμη των εκατομμυρίων ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και τα χιλιάδες θύματα της σημερινής αντιπαράθεσης στα Ανατολικά της Ουκρανίας, θα συμβάλλουν στην κατάπαυση του πυρός, στην ομαλοποίηση της κατάστασης στο Ντονμπάς και την Κριμαία, στον σεβασμό των αρχών, της εδαφικής ακεραιότητας, αυτοκυριαρχίας και του απαραβίαστου των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ