Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από την Ελληνική Κοινότητα της Μαριούπολης

Μαριούπολη, 5 Απριλίου 2012

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε χθες με απόλυτη επιτυχία η Ελληνική Κοινότητα Μαριούπολης στο Πολιτιστικό Κέντρο "ΜΑΙΩΤΙΔΑ".
Στην κατάμεστη αίθουσα τους καλεσμένους υποδέχθηκε η ψυχή της εκδήλωσης αλλά και της Κοινότητας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μαριούπολης κα Νάντια Τσαπνή τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της εκδήλωσης "Η Θεσσαλονίκη είναι η Πατρίδα των Ελλήνων του Κόσμου - αναπόσπαστο κομμάτι στην καρδιά κάθε Έλληνα" είπε σχετικά.
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μαριούπολη κ. Δημήτριος Παπανδρέου αναφέρθηκε στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη των υποδομών και της ανάπτυξης, την πόλη Μητρόπολη των Βαλκανίων. "Η σύγχρονη Θεσσαλονίκη με τις υποδομές που διαθέτει αποτελεί πόλη πρωτεύουσα των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πύλη προς την Παρευξείνια ζώνη.." τόνισε σχετικά επισημαίνοντας για άλλη μια φορά τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα.
Ο κεντρικός Ομιλητής της Εκδήλωσης, υπεύθυνος προγραμμάτων του Κέντρου Μελέτης & Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτσιμού της Μαύρης Θάλασσας κ. Θράσος Ευτυχίδης, αναφέρθηκε διεξοδικά στην Ιστορία της πόλης και στους αγώνες των Μακεδόνων για ελευθερία. "Η ψυχή της Ιστορίας, η καρδιά της πατρίδας, έχουν ως μόνιμο καταφύγιο την Ελληνική Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη μας. Σήμερα σε μια εποχή αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού μας, σε μια εποχή αμφισβήτησης της Ιστορίας μας (με το ψευδεπίγραφο κρατίδιο των Σκοπίων), έχουμε χρέος ως Έλληνες να γνωρίζουμε.... Και αν μη τι άλλο, εμείς οι Έλληνες στις δύσκολες στιγμές, έχουμε αποδείξει περίτρανα σε όλη την ανθρωπότητα, ότι γνωρίζουμε να επιτελούμε το καθήκον μας, τόσο απέναντι στην Ιστορία και τον μακραίωνο Πολιτισμό μας, αλλά και απέναντι σε ολόκληρη την ανθρωπότητα." επεσήμανε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.
Στις ιδιαίτερες σχέσεις του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης με τη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε η Κοσμήτωρ του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης κα Βικτόρια Τσελπάν, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από το Κέντρο Μελέτης & Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας και τη μόνιμη και διαρκή σχέση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας.
Τέλος η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, κα Αλεξάνδρα Προτσένκο - Πιτσαχτζή, επεσήμανε την θερμότητα των σχέσεων που έχει αναπτύξει ο Ελληνισμός της Ουκρανίας με την πόλη Πρωτεύουσα των Ελλήνων της Διασποράς. "Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που στέγασε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, η πόλη που μέσω των φορέων της και των ανθρώπων της στήριξε και στηρίζει κάθε μας προσπάθεια μικρή ή μεγάλη. Η Θεσσαλονίκη είναι η Πρωτεύουσα Πόλη της Καρδιάς μας.."
Στην εκδήλωση προβλήθηκε ταινία για την Ιστορία και τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη. Την εκδήλωση πλαισίωσε η Ελληνική Χορωδία του Κρατικού Πανπιστημίου της Μαριούπολης και Χορευτικό συγκρότημα από το ελληνικό χωριό Στάρι Κριμ.
Επισημαίνεται ότι στο Πολιτιστικό Κέντρο "ΜΑΙΩΤΙΔΑ", λειτουργεί για μία εδομάδα έκθεση για τα Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης.