Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Βαρθολομαίος: Oι κάτοικοι της Λαμπεντούζα και της Λέσβου μιμούνται το παράδειγμα των Αγίων της Εκκλησίας μας


Συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα "Ιλ Μεσατζέρο", με ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν αύριο στη Λέσβο ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Σε σχέση με τον στόχο της επίσκεψης αυτής, η οποία δείχνει την έντονη ευαισθησία και τον ουσιαστικό ενδιαφέρον των τριών θρησκευτικών ταγών για το προσφυγικό ζήτημα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τονίζει:

«Η συνάντησή μας στη Μυτιλήνη, με τον Πάπα Φραγκίσκο και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Στην παρούσα χρονική στιγμή και με τον τρόπο που εξελίσσεται το προσφυγικό δράμα, είναι απαραίτητο άνθρωποι με επιρροή να εργάζονται με αυτό το πνεύμα. Ο αγαπητός εν Χριστώ αδελφός Πάπας Φραγκίσκος, είναι ένας χαρισματικός πνευματικός ηγέτης, με παγκόσμια αναγνώριση, και η επίσκεψή του στο νησί της Λέσβου θα προβληματίσει εκατομμύρια ανθρώπων. Σίγουρα, αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα να πράξει τα δέοντα, μπροστά σε ένα τόσο θλιβερό φαινόμενο, που προσβάλλει την ανθρώπινη συνείδηση και τον πολιτισμό μας».

Στην ερώτηση της Ιλ Μεσατζέρο αν «ο λόγος του Θεού πρέπει να εισακουσθεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο από τους ισχυρούς ανθρώπους που κυβερνούν τον πλανήτη μας», ο πνευματικός ηγέτης της Ορθοδοξίας απαντά: «Είναι αλήθεια ότι η εκκοσμίκευση μπορεί να μας απομακρύνει από τον Θεό, ενώ αντίθετα η Εκκλησία μας προτρέπει στην αγιότητα του βίου. Το φαινόμενο της εκκοσμίκευσης και της απομακρύνσεως από τον Θεό δεν είναι καινοφανές, ανέκαθεν οι ισχυροί της Γης, είτε έτειναν ευήκοον ους προς τον λόγο του Θεού, είτε αδιαφορούσαν. Σε αυτό όμως που επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή σας είναι ότι όλοι μας, ισχυροί και αδύναμοι, οφείλουμε να μεριμνούμε και να προσευχόμαστε στον Θεό για την επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στον κόσμο, τη στήριξη και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και, όπως ορθώς διατυπώσατε, για την προστασία του κοινού μας οίκου, του πλανήτη γη, που είναι δώρο του Θεού προς όλους μας. Όμως, η επιτυχία όλων των παραπάνω συσχετίζεται άμεσα με την αγάπη μας προς το Θεό. Τότε αποκτά άλλη δυναμική η προσπάθειά μας και βαθύτερο νόημα, αφού αποτελεί καρπό της πνευματικής μας ωριμότητας και συνειδήσεως, και του χρέους μας να είμαστε ταπεινοί, φιλάνθρωποι και ευγνώμονες προς τον Κύριό μας Ιησού Χριστό».

Σε ό,τι αφορά την υποδειγματική συμπεριφορά των κατοίκων της Λαμπεντούζα στην Ιταλία προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, όπως και της Λέσβου και πολλών άλλων νησιών και περιοχών στην Ελλάδα, και το αν αυτό είναι το πραγματικό χριστιανικό παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θέλησε να υπογραμμίσει:

«Με την ερώτησή σας αυτή ενθυμούμεθα την προς Εβραίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου που αναφέρει μεταξύ άλλων Την φιλοξενίαν μη λησμονείτε* επειδή διά ταύτης τινές εφιλοξένησαν αγγέλους μη γνωρίζοντες (Εβραίους, κεφ. 13).

» Η φιλοξενία αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα αγάπης προς τον συνάνθρωπο και τρόπο ζωής για όλους τους Χριστιανούς, κατά το ευαγγελικό ρήμα: ο δε αποκριθείς είπεν αγαπήσεις κυριον τον Θεόν σου εξ όλης καρδίας σου και εν όλη τη ψυχή σου και εν όλη τη ισχύι σου και εν όλη τη διανοία σου και τον πλησίον σου ως σεαυτόν (Λουκάς 10:27)».

» 
Οι κάτοικοι της Λαμπεντούζα, της Λέσβου, αλλά και των υπολοίπων φιλοξένων νησιών και περιοχών της Μεσογείου, ανοίγουν τα σπίτια τους και την καρδιά τους στους αδελφούς μας και μιμούνται κατ΄αυτόν τον τρόπο το παράδειγμα των Αγίων της Εκκλησίας μας

                                                                                                                               Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ