Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Το ΥΠΕΞ αποσύρει από τη Μόσχα την full ambassador Κουμανάκου;

Του Θανάση Αυγερινού

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ MIA ΤΟΣΟ ΙΚΑΝΗ ΠΡΕΣΒΗΣ ΦΕΥΓΕΙ ΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ;

ΟΝΤΩΣ ΠΑΡΟΜΟΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΜΕ «ΤΣΑ-ΤΣΑ ΜΠΟΡΝΤΕΛΟΥ»;

Διαβάζουμε σε ενημερωμένα δικτυακά μέσα, αλλά μαθαίνουμε και από στελέχη της ελληνικής Πρεσβείας της Μόσχας, που φαίνεται πως ξεδιπλώνουν τις σημαίες των δικών τους πανηγυρισμών, ότι το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να ανακαλέσει άρον άρον - δίνοντας προθεσμία μέχρι τέλος Απριλίου - την από καιρό υπό συνταξιοδότηση Πρέσβη κα Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου.

Όπως παρατηρεί η καλά πληροφορημένη ιστοσελίδα tribune.gr η δέσμευση για την οικοσκευή και τα έξοδα μετακίνησης τής κας Κουμανάκου (όπως και του επίσης επιστρέφοντος στο Κέντρο πρέσβη Χ.Παναγόπουλου) έγινε στις 24.03 και η εντολή παράδοσης υπηρεσίας υπεγράφη στις 28.03, αποκαλύπτοντας «βιασύνη». «Τόσο σύντομη ημερομηνία για μετακίνηση full ambassador» δεν ενθυμείται κανείς πρόσφατα στο ΥΠΕΞ, σημειώνεται.

H πολυσυζητημένη όχι τόσο για το εύρος των ικανοτήτων της, όσο μάλλον για το αντίθετο, κα Κουμανάκου, φέρεται ότι αποσύρεται από το δύσμοιρο διπλωματικό προσκήνιό μας στη Ρωσία, ενώ η θητεία της είχε παραταθεί έως 31 Μαΐου, σύμφωνα με τη Διαύγεια.

Όσοι αισθάνονται ότι «αδικείται» μια full ambassador από την εύλογη και για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος κριτική μας, ας αφαιρέσουν με την ευκαιρία από την ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ τα διασπείροντα αναληθείς πληροφορίες βιογραφικά της στα ρωσικά. Εκεί, σε αντίθεση με τα αόριστα ελληνικά της βιογραφικά, αναφέρεται ως κάτοχος τουλάχιστον δύο ανύπαρκτων μεταπτυχιακών, όπως απέδειξαν οι προσφιλείς δικαστικές αντιπαραθέσεις της και όπως και η ίδια συνηθίζει να λέει φαντασιωνόμενη, ίσως για να «τονώσει» την αδυναμία, που αισθάνεται, γιατί το βασικό της πτυχίο είναι απλώς τριετές, που ισοτιμήθηκε αργότερα στο Πάντειο, το οποίο πάντως δεν διατηρεί πλήρη φάκελο των σχετικών διαδικασιών.

27-29 Μαΐου αναμένεται ότι θα επισκέπτεται την Αθήνα και το Άγιο Όρος ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος μεταξύ άλλων έρχεται για να υπογραμμίσει τη μεγάλης σημασίας (ειδικά για τη Ρωσία) επέτειο των 1000 ετών παρουσίας Ρώσων μοναχών στον Άθω, αλλά και το έτος φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας, που το ΥΠΕΞ μας καθιέρωσε να λέει «Αφιερωματικό», παραπέμποντας περισσότερο σε μνημόσυνο. Γλώσσα λανθάνουσα, τ’ αληθή ίσως λέγει για τις ελληνορωσικές σχέσεις, που από λόγια και σχέδια πάνε πολύ καλά, αλλά πάσχουν από ουσία...

Ωστόσο μια καλύτερη εξέταση των «συνοδευτικών» της θητείας Κουμανάκου στη Μόσχα, δεν μπορεί να μην σταματήσει με πραγματικό θαυμασμό, τόσο για την ίδια, όσο και για το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στα περίφημα «τιτιβίσματά» της πρέσβεως (που απαιτεί κιόλας να την αποκαλούν υποχρεωτικά πρέσβειρα) στο διεθνές κοινωνικό δίκτυο twitter.

Η συλλογή ομολογουμένως είναι πολύ μεγάλη, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο επίσημος λογαριασμός της ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα «τιτίβισε» άπαξ πριν από χρόνια κι έκτοτε σιώπησε, γιατί άρχισε προφανώς να «κελαηδάει» αντ’ αυτού η πρέσβυς της Ελλάδας αυτοπροσώπως...
 
Τι έχει πει το υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού ΥΠΕΞ και έχει διαβάσει όλος ο κόσμος ή τουλάχιστον όλοι οι ενδιαφερόμενοι, παριστάνοντας ότι είναι «προσωπικές και όχι επίσημες απόψεις», λες και ο εν ενεργεία πρέσβης δικαιούται να έχει δημοσίως «προσωπικές» απόψεις και δεν εκφράζει παντού και πάντοτε την επίσημη άποψη και προπαντός τις διαθέσεις της ελληνικής Πολιτείας...
Σταχυολογούμε με θλίψη μας τα «top-3» και αναμένουμε κάποιες εύλογες εξηγήσεις για το περιεχόμενο των αναρτήσεων τής κας Κουμανάκου, που αρκούν για πολλά ανεκδοτολογικά και όχι μόνο δημοσιεύματα, και την υπηρεσιακή απάθεια των αρμοδίων για τον έλεγχο της δημόσιας συμπεριφοράς μιας full ambassador:

1) Η γνωστή και αμφιλεγόμενη διεθνώς οργάνωση των Femen ποζάρει με το σύνθημα «Putin killer» στα γυμνά στήθη των ακτιβιστριών της. Η εν ενεργεία πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα τι δουλειά έχει να αναπαράγει το σύνθημα «ρετουιτάροντας», και μάλιστα χωρίς κανένα σχόλιο, τις δραστηριότητες μιας οργάνωσης ξένης προς τα ελληνικά συμφέροντα; Τί θέλει να μας πει; Αναλογίζεται η ίδια και το ΥΠΕΞ μας ποιες είναι οι σκέψεις των Ρώσων αναγνωστών του μηνύματος σε όλες τις βαθμίδες;2) «In the Kremlin, family matters are bad», γράφει με τα χεράκια της και τα υπέροχα αγγλικά της, που είχαμε και αλλού την ευκαιρία να υποστούμε, η εν ενεργεία πρέσβυς μας στη Μόσχα. Αυτά την περίοδο, που εσυζητείτο ευρέως το διαζύγιο του Ρώσου προέδρου, αλλά και γενικότερα προσωπικά του ζητήματα, τα οποία επαναφέρονται κατά καιρούς από τον σκανδαλοθηρικό ή τον κατά τεκμήριο εχθρικό προς το Κρεμλίνο δυτικό Τύπο. Η Ελλάδα ποιο συμφέρον έχει από αυτά τα σχόλια και πώς σκοπεύει να υπερασπιστεί τον εαυτό της από «ανάλαφρα» σκεπτόμενους και δρώντες δημοσίως πρέσβεις, αν υπάρχουν κι άλλοι στο οπλοστάσιό μας;3) Ο συνομιλητής της πρέσβεως Δ.Γ. @500arakias γράφει στο τουίτερ (και καλά κάνει την πλάκα του ο άνθρωπος, εφόσον «δεσμεύει» μόνο τον εαυτό του) σχολιάζοντας την κρίση στην Ελλάδα: «Όταν το μπουρδέλο δεν πάει καλά… δεν κλείνεις το μπουρδέλο… βάφεις τους τοίχους και αλλάζεις τις πουτάνες… αυτό!». Η πάνσοφη εν ενεργεία πρέσβης μας στη Μόσχα του απαντά με την υπογραφή της και συμπληρώνει αυτό, που κατά τη γνώμη της, παρέλειψε ο συνομιλητής της: «Νομίζω ότι αλλάζεις και την Τσά-τσά»... Τολμούμε να υποθέσουμε ότι αν «μπουρδέλο» είναι η χώρα μας στη γνώριμη ...καφενειακή συζήτηση, «τσατσά» είναι ο εκάστοτε πρωθυπουργός, που αναλαμβάνει να τη διοικήσει; Κάθε παρηγορητική διευκρίνιση δεκτή.Καταλήγοντας θα λέγαμε πως η απόσυρση της κας Κουμανάκου από το προσκήνιο, μας προστατεύει και από το ενδεχόμενο, αυτά και άλλα «τιτιβίσματα», όπως και οι συνήθεις κωμικοτραγικές «πατάτες» της Πρεσβείας μας στη Μόσχα, να γίνουν αντικείμενο συζήτησης σε άλλες στιγμές, πιο επίσημες για τις ελληνορωσικές σχέσεις, όπως αυτές, που έρχονται.
Δίνει και την ευκαιρία στον φερόμενο νέο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας μας πρέσβη κ. Α.Φρυγανά να μπει από νωρίς στο «ψητό» των σχέσεων αυτών, οργανώνοντας την επίσκεψη του Β.Πούτιν στην Ελλάδα και το υπόλοιπο του καταταλαιπωρημένου Έτους Ελλάδας-Ρωσίας...
Αναδημοσίευση από: ellada-russia.gr