Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Έξαλλός ο Ιβάν Σαββίδης, συνεχίζει να ζητά παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τη ΣΕΚΑΠ.

Σε αυτή τη χώρα, τίποτα πλέον δεν μπορεί να μας προκαλέσει έκπληξη. Αλλά και ο παραλογισμός θα πρέπει να έχει όρια. Το να ζητάνε από το νέο ιδιοκτήτη να πληρώσει εκ των υστέρων πρόστιμα του προηγούμενου χωρίς βέβαια αυτά να έχουν αναφερθεί κατά τη διαδικασία εξαγοράς, θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, ότι μια μοναδική ελληνική πατέντα. Σύμφωνα με πληροφορίες του BLACK SEA NEWS, τα υπερβολικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και αφορούν σε περιπτώσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων από τις προηγούμενες διοικήσεις της ΣΕΚΑΠ, αγγίζουν σήμερα τα 27 εκατ. Ευρώ. Η κατάσταση, με τα όσα παράλογα συμβαίνουν έχει εξοργίσει τον Ιβάν Σαββίδη που αναγκάσθηκε ήδη από τα τέλη Μαρτίου του προηγουμένου έτους, να στείλει επιστολή ζητώντας την παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Μέχρι σήμερα αποτέλεσμα δεν υπάρχει.


Για να θυμήσουμε τι συμβαίνει αναδημοσιέυουμε το σχετικό περσινό άρθρο από το "Μαχητή της Θράκης". (http://maxitisthrakis.blogspot.gr)

"Επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, που... δραστηριοποιείται έντονα επιχειρηματικά στη χώρα μας. Αποκλειστικές πληροφορίες του «Μ» αναφέρουν ότι αυτήν την φορά ο Ιβάν έχει εξοργιστεί γιατί έχουν επιβληθεί υπερβολικά πρόστιμα στην εταιρεία από λαθρεμπορίες τσιγάρων που ωστόσο είναι των πρώην διοικήσεων και καλείται να πληρώσει τώρα ο...ίδιος! Μάλιστα κάποιες πληροφορίες μιλάνε για πρόστιμα που αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ εξ’ ου και η έντονη αντίδρασή του...!

Βουλευτές υπηρέτες ξένων συμφερόντων. 

Ο κ. Σαββίδης, που έχει στην ιδιοκτησία του την ΣΕΚΑΠ, το “Μακεδονία Παλάς”, τον ΠΑΟΚ και την
Χουσείν Ζειμπέκ, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
έκταση του “Ξενία” στο Παλιούρι Χαλκιδικής, ζητά στην ουσία την παρέμβαση του πρωθυπουργού απέναντι σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες, κυρίως τελωνεία, αλλά και απέναντι στις παρεμβάσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος (Σ. Σ. Χωρίς να τον κατονομάζει ο Ιβάν Σαββίδης εννοεί τον βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, ο οποίος με ερωτήσεις, παρεμβάσεις κλπ, κωλυσιεργεί και εμποδίζει τη λειτουργία του εργοστασίου σε συνεργασία με τους συνδικαλιστές που επιθυμούν και επιθυμούν όπως και ο ίδιος διακαώς η εταιρεία να είχε αγοραστεί από την Τουρκική Εταιρεία SEBA…Πάντως εντύπωση προκαλεί ότι ο Έλληνας Ομογενής δεν αναφέρεται καθόλου στους ευσεβείς πόθους της Τουρκικής SEBA, το ενδιαφέρον της οποίας δεν έχει εκλείψει για την αγορά της ΣΕΚΑΠ!)

Αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ για να τη σώσει.

 Ο Ιβάν Σαββίδης αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ότι ο αγροτικός και βιομηχανικός όμιλος “Agrokom Group” του οποίου ηγείται, πήρε την απόφαση το 2013 να εξαγοράσει από κρατικές εταιρείες (ΣΕΚΕ, ATEbank) το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου του χρεοκοπημένου εργοστασίου ΣΕΚΑΠ, κατόπιν αιτήματος μελών της τότε κυβέρνησης ώστε να σωθεί το καπνεργοστάσιο που βρισκόταν σε δύσκολη θέση λόγω κακής διαχείρισης, εργοστάσιο που θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις στην περιοχή.

Η απόφαση αυτή, τονίζει στην επιστολή του ο Ιβάν Σαββίδης, δεν είχε εμπορικό χαρακτήρα και αντίφασκε προς την επιχειρηματική λογική, επειδή η τότε ΣΕΚΑΠ δεν παρουσίαζε ενδιαφέρον από την άποψη της ευρωπαϊκής αγοράς καπνού. Παρ’ όλα αυτά, η Agrokom τίμησε όλους τους όρους της συμφωνίας και επένδυσε για τη σωτηρία και ανάπτυξη της επιχείρησης πάνω από 27 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον εκσυγχρόνισε τον εξοπλισμό με επένδυση άνω του 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν σχέδια και για την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγικής μονάδας.

Σε πορεία εξυγίανσης η εταιρεία.

Σήμερα η ΣΕΚΑΠ είναι σε πορεία οικονομικής εξυγίανσης. Μείωσε τις ζημίες από 25,8 εκατ. ευρώ το 2012, σε 1 εκατ. ευρώ το 2014. Αυξάνει τις πωλήσεις, παράγει νέα προϊόντα, αξιοποιεί νέες αγορές, ενώ στα δύο χρόνια της ιδιοκτησίας Σαββίδη έχει καταβάλλει φόρους και τέλη στο κράτος πάνω από 200 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια ο ομογενής επιχειρηματίας αναφέρεται στις δυσκολίες που καθιστούν σχεδόν αδύνατη, την πρόοδο της εταιρείας, «λόγω άμεσης παρέμβασης στις δραστηριότητές της, διαφόρων κρατικών υπηρεσιών» και αναφέρει τις τελωνειακές αρχές. Γράφει μάλιστα χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα, που είναι δύσκολο να τα αναφέρω σε μια επιστολή».

Ακόμη αναφέρεται οτι «στις διαδικασίες της αποσταθεροποίησης της κατάστασης στο εργοστάσιο, εμπλέκονται ακόμα και τα συνδικάτα, οι ενέργειες των οποίων έχουν καταστροφικές συνέπειες για την επιχείρηση. Οι νόμοι της αγοράς, υποδηλώνουν ότι τη στρατηγική της ανάπτυξης των ιδιωτικών επιχειρήσεων καθορίζουν και διαμορφώνουν μόνον οι μέτοχοί τους, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, και όχι οι ημιπολιτικοί ηγέτες ή βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνώντος κόμματος, για να κερδίσουν πόντους για τον εαυτό τους, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία της επιχείρησης και δημιουργώντας κοινωνικές εντάσεις στην περιοχή».

Και καταλήγει ο Ιβάν Σαββίδης στην επιστολή του στον Τσίπρα:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταρρυθμιστική στάση σας για την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και την αποφασιστικότητά σας στην εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας, σας καλώ να δώσετε προσοχή στην κατάσταση αυτή, η οποία αποτελεί παράδειγμα κατάφωρης περιφρόνησης συμφερόντων των επενδυτών που επιθυμούν να επενδύσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας."

'Ενα χρόνο μετά το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί, το αντίθετο μάλλον, συνεχίζουν να αυξάνονται οι απαιτήσεις χρεών και προστίμων των προηγούμενων διοικήσεων με αποτέλεσμα την δυσφορία του Ιβάν που δηλώνει εξοργισμένος με αυτά που συναντάει στην προσπάθεια να βοηθήσει τη χώρα.

Όχι τίποτε άλλο, αλλά αναρωτιόμαστε ... γιατί δεν επενδύει κανείς σ' αυτή τη χώρα;

bsgreeks.blogspot.com