Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Με ηχηρές παρουσίες η Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας στη Μόσχα.

 Μόσχα, 19 Μαίου 2021

Ο Μητροπολίτης Καλακαλάμσκ Ιλαρίων και η Πρέσβυς της Ελλάδος στη Μόσχα Αικ. Νασσίκα

Ο ελληνισμός της Μόσχας τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Η Επιμνημόσυνος Δέηση εψάλη στον Ι.Ν. των Αγίων Πάντων στο Κουλιτσκί.


Παρόντες στην τελετή, η Πρέσβυς της Ελλάδος στη Μόσχα κα. Αικατερίνη Νασσίκα, ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Α. Ζίνωνας, ο Γεν. Πρόξενος κ. Ν. Κρίκκος, ο Προϊστάμενος του τμήματος πολιτισμού κ. Δ. Γιαλαμάς, ο Πρόεδρος των Ελλήνων της Μόσχας, ΑκαδημαΙκός κ. Χ. Ταχτσίδης, μέλη της ελληνικής κοινότητας.



Ηχηρή παρουσία της Ρωσικής Εκκλησίας

Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Βολοκαλάμσκ Ιλαρίων, Υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας. 

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είπε μεταξύ άλλων:

"Στις συνθήκες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι χριστιανικοί λαοί που ζούσαν στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπέστησαν τρομερές δοκιμασίες. Πρώτα απ 'όλα, ο ελληνικός πληθυσμός του Πόντου υπέφερε. Η βία που διαπράχθηκε εναντίον του είναι εντυπωσιακή σε κλίμακα και σκληρότητα. Εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι ηλικιωμένοι και παιδιά, άνδρες και γυναίκες, οι αυτόχθονες κάτοικοι της περιοχής, πέθαναν. Ένα ολόκληρο έθνος ήταν καταδικασμένο να υποφέρει. Οι Έλληνες του Πόντου πέθαναν από την πείνα και τις δυσκολίες ως αποτέλεσμα των αναγκαστικών απελάσεων. Ο δρόμος της θλίψης, που οδηγεί στο άγνωστο, ήταν γεμάτος με τα σώματα των απελαθέντων. Οι λίγοι επιζώντες πήραν μια πικρή μνήμη μαζί τους στις χώρες της διασποράς. Και λίγα χρόνια αργότερα, ως αποτέλεσμα του ελληνοτουρκικού πολέμου, σχεδόν ολόκληρος ο ελληνικός πληθυσμός της Μικράς Ασίας καταστράφηκε ή εκδιώχθηκε σε ξένη χώρα. Στο μυαλό πολλών γενεών ανθρώπων, έχουν διατηρηθεί ιστορίες για τη φρίκη εκείνης της εποχής."

"Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, μαζί με τον ελληνικό λαό, διατηρεί την προσευχή της μνήμης των θυμάτων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Η ανάμνηση των δολοφονημένων αμάχων, όλων όσων εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες τους, θα ακούγονται πάντα σαν καμπάνα στις καρδιές μας, χωρίς να μας επιτρέπουν να ξεχάσουμε τις τραγικές σελίδες του παρελθόντος στη ροή του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ελληνικό λαό, διατηρούμε την πίστη ότι ο Κύριος θα σκουπίσει κάθε δάκρυ, και θα μετατρέψει τη θλίψη σε χαρά, γιατί ο Χριστός έχει αναστηθεί και θα μας αναστήσει με τον ίδιο."


BSGREEKS