Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Αποφασισμένος ο Ιβάν Σαββίδης να κάνει πράξη την ενότητα των Ποντίων. Ο απολογισμός του διημέρου στην Τραπεζούντα.

Ο Ιβάν Σαββίδης βρέθηκε για άλλη μια φορά στην Τραπεζούντα. Η έκτη Πατριαρχική Λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, αποτέλεσε και αυτή τη φορά την αφορμή για να δημιουργήσει γεγονότα στην κατεύθυνση της Ενότητας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο Ιβάν Σαββίδης έφτασε στην Τραπεζούντα με ειδική πτήση από το Ροστόβ της Ρωσίας ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στις 08:00. Το προηγούμενο βράδυ με δαπάνες του είχαν αφιχθεί και κατέλυσαν στην Τραπεζούντα η Οργανωτική Επιτροπή της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης της Ποντιακής Νεολαίας, καθώς και εκπρόσωποι Ποντιακών Ομοσπονδιών από την Ελλάδα (ΠΟΠΣ) την Γερμανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία αλλά και εκπρόσωποι του ΠΑΣΠΕ.

Μία μέρα νωρίτερα, με δικές τους δαπάνες βρέθηκαν στην Τραπεζούντα, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων κ. Παρχαρίδης και οι εκπρόσωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Ο κ. Σαββίδης κατευθύνθηκε άμεσα προς το Μοναστήρι, όπου βρέθηκε λίγο πριν την  έναρξη της Λειτουργίας και πραγματοποίησε δήλωση προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σύμφωνα με τη δήλωσή του το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη προτίθεται να κατασκευάσει με δικές του δαπάνες τζαμί στην Τραπεζούντα σε αντάλλαγμα της παραχώρησης του Ι.Ν. της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Όπως γνωρίζετε ο Ιερός Ναός κόσμημα της Ορθοδοξίας που λειτουργούσε ως Μουσείο, έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε τζαμί!!!

Μετά την παρακολούθηση της Πατριαρχικής Λειτουργίας στις 14:00, ο κ Σαββίδης παρέθεσε γεύμα προς τους εκπροσώπους της Ποντιακής Νεολαίας και των Ομοσπονδιών στο ξενοδοχείο Buyuk Sumela στη Ματσούκα.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια βρέθηκαν να παρακάθονται στο ίδιο τραπέζι μαζί του, ο Πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ, κ. Γιώργος Παρχαρίδης, η Πρόεδρος της ΠΟΠΣ κα Χριστίνα Σαχινίδου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΠΕ κ. Χαράλαμπος Αποστολίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Μαυρίδης και η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ουκρανίας κα Νάντια Τσαπνή.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η ανοιχτή Συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής της 2ης Παγόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολάιας.

Ο κ. Σαββίδης αποχώρησε για να πραγματοποιήσει σειρά επαφών και να θέσει και επίσημα την πρότασή του για την Αγία Σοφία στις Τουρκικές Αρχές. Συγκεκριμένα συναντήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα τόσο με το Νομάρχη όσο και με το Δήμαρχο της Τραπεζούντας. Ο κ. Σαββίδης αποδέχθηκε πρόσκληση του Νομάρχη να παρακολουθήσει το πρώτο επίσημο παιχνίδι της Τραμπζονσπόρ με τη Μπούρσασπορ για το Τουρκικό πρωτάθλημα. 

Επιστρέφοντας στις 19:30 στο ξενοδοχείο αναγκάσθηκε να παρέμβει στην ανοιχτή συνδιάσκεψη της Οργανωτικής Επιτροπής της Ποντιακής Νεολαίας που φαινόταν να οδηγείται σε αδιέξοδο στο ζήτημα της αριθμητικής εκπροσώπησης των Ομοσπονδιών στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη. Δυστυχώς η Ποντιακή Νεολαία, στα βήματα των μεγάλων επιμένει να αγνοεί το δάσος επικεντρώνοντας στο δέντρο. 

Η παρέμβαση Σαββίδη ήταν καταλυτική. Αφού τόνισε την αποφασιστικότητα του να κάνει την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη και να ενώσει τους Πόντιους κάλεσε την Οργανωτική Επιτροπή να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποφασίσει. Απευθυνόμενος στον εκ Κύπρου Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Άλκη Αναστασιάδη τον κάλεσε σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία να αναλάβει μόνος του την ευθύνη ώστε να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα.

Στις 21:00 ο Ιβάν Σαββίδης μετέβει στο γήπεδο της Τραμπζονσπόρ φορώντας ελαφρύ μπουφάν με τα χρώματα και το σήμα του ΠΑΟΚ. Στο γήπεδο τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Τραμζονσπόρ, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Τραπεζούντας και παρακολούθησαν από κοινού τον αγώνα (1-0 απέναντι στη Μπούρσασπορ).

Η συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Νεολαίας ολοκληρώθησε με απόφαση κοινά αποδεκτή στις 22:00 και αμέσως μετά όλοι οι φιλοξενούμενοι κατευθύνθηκαν σε κέντρο στα Πλάτανα (Akcaabat) για να συμμετάσχουν σε μια βραδυά ελληνοτουρκικής φιλίας υπό τους ήχους της Ποντιακής Λύρας.

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης αφίχθηκε στο κέντρο αμέσως μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα και λίγο πρίν αποχωρήσει στις 01:00 απηύθυνε χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους.

"Σας ευχαριστώ όλους που βρίσκεσθε εδώ στη άγια γη των προγόνων μας. Πραγματικά χαίρομαι ιδιαίτερα όταν μας βλέπω ενωμένους στον κύκλο του χορού και σκέφτομαι ότι έτσι θα πρέπει να είναι και στη ζωή.
Είχα σήμερα σειρά επαφών με Τούρκους επισήμους, το Νομάρχη και το Δήμαρχο της Τραπεζούντας. Τους έκανα μια πρόταση για την Αγία Σοφία και τους έδωσα αντικείμενο για να σκεφθούν και να μας απαντήσουν. Πιστεύω ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις.."

Ο κ. Σαββίδης ολοκλήρωσε το σύντομο χαιρετισμό του με ευχαριστίες για τη συμμετοχή όλων, με μια ακόμη έκκληση για Ενότητα. "Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΜΑΣ" Η Ελλάδα περιμένει από εμάς ήταν το σύνθημα που έδωσε.

Γύρω στις 02:00 τόσο ο ίδιος όσο και η αποστολή κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο της Τραπεζούντας απ' όπου τα ξημερώματα αναχώρησαν.

                                                          Ο εκ Βαρενού Τραπεζούντος Θρασύβουλος