Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Αντίο Κύριε Γενικέ Πρόξενε. Ολοκληρώνεται η θητεία του Δ. Παπανδρέου στο Γενικό Προξενείο της Μαριούπολης.

   Σε λίγες μέρες ολοκληρώνει τη θητεία του στο Γενικό Προξενείο της Μαριούπολης ο Γενικός Πρόξενος κ. Δημήτριος Παπανδρέου, ο κατά γενική ομολογία καλύτερος Έλληνας Πρόξενος που πέρασε από τη Μαριούπολη.

   Ο Δημήτριος Παπανδρέου του Δημοσθένη, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1967. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1988) καθώς και της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Παρισιού (1990). Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, αραβικά. Το 1995 εισήλθε στο Διπλωματικό κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ την τριετία 1997-2000 διετέλεσε Γραμματέας Πρεσβείας Γ΄ στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Βουδαπέστη.

   Άνθρωπος με επιστημονικά ενδιαφέροντα και έντονη συγγραφική δραστηριότητα, βρέθηκε στη Μαριούπολη σε μια δύσκολη χρονική περίοδο το Σεπτέμβριο του 2010. Και φυσικά δεν εννοώ μόνο λόγω των πρόσφατων γεγονότων. Κλήθηκε πριν τρία χρόνια να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη σχέση του Προξενείου της χώρας μας στη Μαριούπολη, με την πολυπληθή ομογένεια, αλλά και τις τοπικές αρχές. Η τελευταία προ Δ. Παπανδρέου Πρόξενος κα Μαλλή (αν και δεν είχε πάντα άδικο), είχε καταφέρει να ενώσει τους πάντες εναντίον της. Για πρώτη φορά είδαμε διαδηλώσεις ομογενών με αίτημα την απομάκρυνση της Γενικής Προξένου της χώρας μας.

   Κρατώντας αποστάσεις και ισορροπώντας χωρίς να δίνει δικαιώματα για σχόλια ο Δ. Παπανδρέου κατάφερε γρήγορα όχι απλά να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα αλλά να δώσει μια νέα πνοή στην παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή.

Επί θητείας του,
  • Αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Μαριούπολη με την ομογένεια αλλά και τις τοπικές αρχές
  •  Η Aegean προσγειώθηκε στη Μαριούπολη.
  •  Πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθεση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.
  • Ιδρύθηκε ο Σύλλογος Φίλων του Ελληνικού Πολιτισμού «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ».
  •  Αναπτύχθηκε η προς την Ελλάδα τουριστική και εμπορική δραστηριότητα.
  •  Άνοιξαν Ελληνικές επιχειρήσεις και εμφανίσθηκαν ελληνικά προϊόντα στα ράφια των τοπικών καταστημάτων.
  •  Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις προβολής του ελληνικού πολιτισμού, του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και των ελληνικών προϊόντων.
  •    Στηρίχθηκε με μέτρο η Ομογένεια.
  •   Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά Θεία Λειτουργία στη Ελληνική, χάρη στην προσωπική παρέμβαση και τη φιλία του με τον Παναγιώτη Μυλωνά.

        Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας απέκτησε ουσιαστικό ρόλο Εθνικού Κέντρου.
   
Με λίγα λόγια η χώρα μας απέκτησε και πάλι τον πρέποντα στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της, σεβασμό απ’ όλους.
   
 Το σημαντικότερο όμως είναι ότι όλα αυτά έγιναν τηρώντας αποστάσεις από πρόσωπα και καταστάσεις που θα μπορούσαν να παρανοηθούν ή να δημιουργήσουν παρατάξεις που θα διαχώριζαν την Ομογένεια. Ο κ. Γενικός χρεώθηκε το προσωπικό κόστος να είναι απόμακρος απ’ όλους όσους θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έστω και την εικόνα της εύνοιας.
         Φιλικός αλλά και απόμακρος δημιούργησε και δεν γκρέμισε και αφήνει στον επόμενο μια θετική εικόνα και παρακαταθήκη.

       Και φυσικά σημαντικότατος είναι και ο ρόλος του σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της Ουκρανικής κρίσης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η ομογένεια δεν έχει πληγεί από την κατάσταση που επικρατεί, ενώ διατηρούνται οι ήπιοι τόνοι και το αίσθημα ασφάλειας λόγω της Προξενικής παρουσίας.


Αντίο Κύριε Γενικέ Πρόξενε. 
Να ευχηθούμε, καλή συνέχεια σε έναν άνθρωπο που μπορεί πραγματικά να προσφέρει πολλά στην πατρίδα μας.

                                                                                                     bsgreeks.blospot.com