"Περιμέναμε ότι θα καταλάβαιναν" είπε ο Πρωθυπουργός Νιμίτρι Μεντβέντεβ. Δυστυχώς δεν κατάλαβαν και μέσα στις χώρες που επλήγησαν από το εμπάργκο βρίσκεται και η Ελλάδα, που δια της κυβέρνησής της, έσπευσε να συντονιστεί στην επίθεση της Ε.Ε., ενάντια σε μία κατά γενική ομολογία φίλη χώρα.
Βέβαια η ζημιά για την Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες χώρες είναι μικρή. Οι ροδακινοπαραγωγοί χάνουν το τελευταίο 20ήμερο της σεζόν, ενώ πιθανότατα θα μας περισσέψουν αρκετά μεγάλες ποσότητες ακτινιδίου.
Αμέσως είχαμε την γνωστή ελληνική αντίδραση. Τα Μ.Μ.Ε. μετέφεραν πληροφορίες του Υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν διαπραγμάτευσης με τη ρωσική κυβέρνηση, χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Το γεγονός από μόνο του φαντάζει φαιδρό. Δεν θα μπορούσα να φαντασθώ την ελληνική θέση σε μια τέτοια διαπραγμάτευση. Τι θα μπορούσαμε να τους πούμε δηλαδή; ...κοιτάξτε εμείς ως μέλος της Ε.Ε. θα σας επιβάλλουμε κυρώσεις, αλλά εσείς συνεχίστε να αγοράζετε από εμάς; Ή θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τη θέση της Ε.Ε που μιλάει για προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, γιατί το ρωσικό εμπάργκο έχει πολιτικά κίνητρα!!! Απίστευτος κυνισμός.
Από την άλλη, οι ενδιαφερόμενοι, παραγωγοί, έμποροι, διαλογητήρια, μεταφορείς μαζεύτηκαν για να ζητήσουν αποζημιώσεις!! Ευκαιρία για λεφτά του αέρα. Κάποιοι άλλοι άρχισαν να αναζητούν τρόπο τριγωνικής πώλησης δια μέσου Σκοπίων, Σερβίας ή και Τουρκίας.
Οι Ρώσοι από την πλευρά τους, δεν κάνουν κινήσεις εντυπωσιασμού. Μελετούν πριν κάνουν οτιδήποτε. Φυσικά και δεν θ αφήσουν την αγορά της χώρας τους χωρίς προϊόντα. Βλέπετε οι χώρες που επέβαλαν κυρώσεις εναντίον τους, με το ζόρι φτάνουν τις 20.
Έτσι λοιπόν και ειδικότερα στα αγροτικά, μία μέρα μετά την ανακοίνωση του εμπάργκο ανακοίνωσαν την αύξηση των εισαγωγών από μια σειρά χώρες, μεταξύ των οποίων η Τουρκία που φαίνεται να κυριαρχεί πλέον απόλυτα στη ρωσική αγορά, η FYROM και η Σερβία.
Πέρα και από αυτό, προχθές ανακοίνωσαν την αναδιάρθρωση της αγροτικής τους παραγωγής ώστε να πάψει η εσωτερική αγορά να εξαρτάται από εισαγωγές. Του χρόνου η Ρωσία θα καλύπτει τις ανάγκες της σε ροδάκινο από την Κριμαία κατά ποσοστό τουλάχιστον 60%.
Για όσους δεν το κατάλαβαν, σε ένα χρόνο από σήμερα που λήγει το εμπάργκο, η αγορά της Ρωσίας, θα έχει χαθεί οριστικά για τα ελληνικά προϊόντα. Και αν η φετινή ζημιά μπορεί να καλυφθεί εν μέρει με αποζημιώσεις, η μόνιμη πλέον ζημιά δεν θα μπορεί να καλυφθεί με καμία αποζημίωση.
Αλλά και πάλι η Ρωσία συμπεριφέρεται λογικά απέναντι σε όλους αυτούς που επιχειρούν με την επιβολή κυρώσεων να τη γονατίσουν οικονομικά. Σκεφθείτε για παράδειγμα τι θα γινόταν στη χώρα μας, αν πέραν του εμπάργκο εκδιδόταν και μια ταξιδιωτική οδηγία. Σκεφθείτε που μπορεί να οδηγήσει ο παραλογισμός των κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα.
Η μοναδική λύση που μπορεί να σώσει την κατάσταση άμεσα, είναι να αρθούν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η χώρα μας. Αν η σημερινή κυβέρνηση αδυνατεί να το καταλάβει αυτό, τότε η μοναδική λύση για όλους μας είναι να αλλάξουμε κυβέρνηση.
Θράσος Ευτυχίδης