Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Επίσκεψη Αντιπροσωπείας Δήμου Βόλου στο Ροστόβ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΣΤΟ ΡΟΣΤΟΒ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 55 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ
ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΛΕΩΝ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων από την ημέρα που υπογράφηκε η αδελφοποίηση των πόλεων του Βόλου και του Ροστόβ και μετά από σχετική πρόσκληση του Δημάρχου Ροστόβ κου Μιχαήλ Τσερνίσεβ, αντιπροσωπεία του Βόλου με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Πάνο Σκοτινιώτη επισκέφθηκε την πόλη του Ροστόβ.
Στην αποστολή συμμετείχαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κα Ζέτα Μακρή, κ. Απόστολος Νάνος, κ.  Μαργαρίτης Πατσιαντάς και κ. Παύλος Μαβίδης.

Την Δευτέρα 16 Μαίου η αποστολή ξεναγήθηκε στο Κέντρο της Πόλης και αμέσως μετά είχε συνάντηση με το Δήμαρχο του Ροστόβ κ. Μιχαήλ Τσερνίσεβ, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κα Ζηναίδα Νεγιαρόχινα και τον ομογενή Βουλευτή της Ομοσπονδιακής Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ιβάν Σαββίδη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη αναβάθμισης και εξειδίκευσης των σχέσεων των δύο πόλεων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Επιβεβαιώθηκε η θέληση να αναπτυχθούν οι σχέσεις σε ένα ουσιώδες πλαίσιο που θα καλύπτει σειρά τομέων, με προτεραιότητα τον Τουρισμό την οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης αναπτύσσοντας τα πλεονεκτήματα της πόλεως του Βόλου τόνισε την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων των δύο πόλεων και κάλεσε τον Ομόλογό του κ. Μιχαήλ Τσερνίσεβ και αντιπροσωπεία να επισκεφθεί την πόλη. Αντηλλάγησαν εθιμοτυπικά δώρα και ενημερωτικό υλικό για τις δύο πόλεις.

Στη συνέχεια οι δύο Δήμαρχοι εγκαινίασαν αθλητικό κέντρο της πόλης και παραχώρησαν ολιγόλεπτη συνέντευξη τύπου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Δήμαρχος Ροστόβ παρέθεσε γεύμα προς τιμή της αντιπροσωπείας της πόλεως του Βόλου.

Αργά το απόγευμα η αντιπροσωπεία του Βόλου επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της βορειότερης ελληνικής αποικίας της αρχαίας Ταναίδος όπου και ενημερώθηκε για την πορεία των ανασκαφών και τα ευρήματα στην περιοχή. Ο Δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης αποδέχθηκε να μεταφέρει πρόσκληση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για συμμετοχή ομάδας αρχαιολόγων και φοιτητών στις ανασκαφές.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η υποδοχή της αντιπροσωπείας από ομάδα νεολαίας του Συλλόγου Ελλήνων Ροστόβ Ταναίς που χόρεψαν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς προς τιμήν της.

Αργά το βράδυ ο Δήμος Ροστόβ παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της αντιπροσωπείας  όπου από πλευράς του παρεκάθησε ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος επί θεμάτων προϋπολογισμού και οικονομικών κ. Φετούσοβ Αλέξανδρος και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Την Τρίτη 17 Μαίου 2011, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ροστόβ και ξεναγήθηκε στη χρυσή αίθουσα, όπου φυλάσσεται ο παγκοσμίου φήμης, θησαυρός των Σκυθών. Περίτεχνα χρυσά όπλα, κοσμήματα και ευρήματα ανασκαφών από την περιοχή. Ο Δήμαρχος Βόλου δέχθηκε να μεταφέρει στο Μουσείο Βόλου πρόταση για μεταφορά και έκθεση των συγκεκριμένων ευρημάτων στο Βόλο.

Αμέσως μετά η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Κρατικό Πανεπιστήμιο Μεταφορών του Ροστόβ. Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν και ξενάγησαν στους χώρους του Πανεπιστημίου οι αντιπρυτάνεις κ.κ., Αχότνικοβ Αλέξανδρος, Μπογκοσλάβσκιι Αλέξανδρος, Γκολομπορόντκο Αντρέι και Σουμπότινα Γκαλίνα. Ο Δήμαρχος Βόλου επέδωσε επιστολή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δεσμέυτηκε να μεταφέρει σειρά προτάσεων για συνεργασία μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων. Η αντιπροσωπεία παρακάθησε σε γεύμα στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου Ελλήνων του Ροστόβ καθώς και στο χώρο όπου με δαπάνες του ομογενή Βουλευτή κ. Ιβάν Σαββίδη χτίζεται η νέα ελληνική εκκλησία, η μοναδική βυζαντινού ρυθμού σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Η αποστολή του Βόλου ξεναγήθηκε στο λιμάνι του Ροστόβ και στον ποταμό Δόν.

Αργά το βράδυ ο Δήμαρχος Ροστόβ κ. Μιχαήλ Τσερνίσεβ παρουσία ομάδας Δημοτικών Συμβούλων και επιχειρηματικών κύκλων του Ροστόβ παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν της αντιπροσωπείας του Βόλου. Μια νέα εποχή αρχίζει στις σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων – εποχή ανάπτυξης της συνεργασίας προς όφελος των κατοίκων των δύο πόλεωνανέφερε κατά τη διάρκεια πρόποσης για την πόλη του Βόλου.  Εξέφρασε την επιθυμία στο αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξει ανταπόδοση της επίσκεψης και συγκεκριμενοποίηση μέσα από υπογραφή Πρωτοκόλλων συνεργασίας σε επιμέρους τομείς.

Απαντώντας ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες των μελών της αποστολής για τη θερμή υποδοχή που της επιφυλάχθη. Αυτές τις δύο μέρες είχαμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε ότι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε και να εμβαθύνουμε μια συνεργασία που δεν έχει μόνο παρελθόν αλλά και πλούσιο μέλλον και προοπτικές προς όφελος των κατοίκων των δύο πόλεων”.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Ροστόβ, την αντιπροσωπεία συνόδευαν συνεχώς η υπεύθυνη του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Ροστόβ κα Γκαλίνα Σκρίπκα και ο συνεργάτης του Βουλευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας κου Ιβάν Σαββίδη, κ. Θράσος Ευτυχίδης.