Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ Γιατί αρνείται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε έκδοση ομογενειακού ομολόγου;


Τις ανησυχίες μιας «άλλης Ελλάδας»...
εκείνης των ομογενών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που παρακολουθούν με αυξανόμενη αγωνία τις οικονομικές περιπέτειες της ιστορικής τους πατρίδας, μεταφέρει στα «Επίκαιρα» ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας Ιβάν Σαββίδης. Από τους πιο γνωστούς Έλληνες της Ρωσίας, ο επικεφαλής της 5ης Περιφέρειας του ΣΑΕ δεν μασάει τα λόγια του για την υποτίμηση του «ρωσικού παράγοντα» από την Ελλάδα και τους πολιτικούς ταγούς της, ενώ αποκαλύπτει προβληματικά δεδομένα από το παρασκήνιο των ελληνορωσικών σχέσεων.

«Διατύπωσα πριν ένα χρόνο στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου την πρόταση να εκδοθούν επειγόντως κρατικά ομόλογα για τους ομογενείς, δεν είναι βέβαια ποτέ αργά, αλλά κάθε μέρα που περνά χωρίς σχετική απόφαση είναι χαμένη», λέει ο Ιβάν Σαββίδης, επιμένοντας ότι τα ομόλογα θα μπορούσαν να εκδοθούν για 25 με 50 χρόνια, χωρίς απαραιτήτως όλοι οι ομογενείς να ζητήσουν τα χρήματά τους πίσω, «αλλά να μπορούν τουλάχιστον να δείχνουν στους απογόνους τους ότι συνέβαλαν στη στερέωση του ελληνικού κράτους την κρίσιμη στιγμή».

Με τους πιο συγκρατημένους υπολογισμούς, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να συγκεντρώσει περί τα 7 δις ευρώ, «αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αξιοποιείται αυτή η ευκαιρία», σημειώνει ο επιχειρηματίας και πολιτικός Σαββίδης, ο οποίος δεν κρύβει ότι ακούει ΠΑΟΚ και ανατριχιάζει, παρά την ατυχή κατάληξη της παλαιάς πρότασής του για την αγορά του.

Ο Ιβάν Σαββίδης βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης ημερίδας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου στη «Μεγάλη Βρετάννια» και ζήτησε, πέραν των ομολόγων, να δημιουργηθούν ειδικές προϋποθέσεις για μεγαλύτερες επενδύσεις σε αποδοτικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, εγκαλώντας και πάλι την ελληνική κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην ανακοίνωση του νέου αναπτυξιακού νόμου. «Αυτή πρέπει να σκεφτεί και να υποδείξει ποια συγκεκριμένα σχέδια και ποιες κατευθύνσεις επιθυμεί να αναπτύξει» και, προπαντός, με ποιους όρους θα προσελκύσει τους ξένους επενδυτές, μεταξύ αυτών και τους Ρώσους, στους οποίους όλα αυτά θα πρέπει να προταθούν με τη μορφή σαφών business plans.

Φιλία Ελλάδας - Ρωσίας

«Μιλάμε χίλια χρόνια για τη φιλία Ελλάδας και Ρωσίας», παρατήρησε ο Ιβάν Σαββίδης, «αλλά γίνονται ελάχιστα πράγματα για να μετατραπεί σε οικονομικά κερδοφόρα παράμετρος η συναισθηματική και ιστορική αυτή σχέση», που είναι αμέτρητες φορές πιο βατή και κατανοητή απ’ ό,τι με την Κίνα ή τη Γερμανία.

Αποκαλύπτοντας ότι η ρωσική πολιτική ελίτ μελετά αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Σαββίδης δήλωσε στα «Επίκαιρα» ότι δεν γνωρίζει «τι ορυκτά πλούτη μπορεί να υπάρχουν, ίσως να έχει νόημα να προσκληθούν μεγάλες ρωσικές εταιρείες για κάθε είδους έρευνες και σχέδια, ξέρω όμως ότι όλα αυτά πρέπει να ξεκινήσουν από την ελληνική πλευρά και θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ερευνητικές εργασίες στο Αιγαίο και το Ιόνιο, όπου θα βρίσκαμε κάτι χρήσιμο, νομίζω».

«Πρέπει να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε στρα τηγικό παίκτη από εξαρτημένο κράτος», όμως προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να μην αλλάζει ριζικά η στρατηγική της χώρας κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνησή της. «Δεν είναι δυνατό η αλλαγή της κυβέρνησης να σημαίνει και αλλαγή της κρατικής πολιτικής ή ακύρωση των διακρατικών συμφωνιών, όπως, για παράδειγμα, για την αμυντική - τεχνική συνεργασία με τη Ρωσία ή τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», λέει ο κ. Σαββίδης, αγγίζοντας τις πιο ευαίσθητες αιχμές της ελληνορωσικής συνεργασίας.

«Λέμε, να, οι Βούλγαροι δεν θέλουν, όμως η Ελλάδα προκάλεσε και τη μη επιθυμία των Βουλγάρων. [Σ.Σ.: Για τον αγωγό.] Όταν οι Βούλγαροι ήθελαν, δεν ήθελε η Ελλάδα, γιατί πρόκειται για αμερικανικό παιχνίδι και πρέπει να το καταλάβουμε», σημειώνει εμφατικά ο Ιβάν Σαββίδης, προσθέτοντας ότι ο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πνιγόταν στο χρυσάφι, όμως θα αποκτούσε μια σταθερή, σοβαρή, πολυετή πηγή εσόδων και στρατηγικό ρόλο στο σύστημα σχέσεων Ευρώπη - Ρωσία.

«Η υπόθεση αυτή ξεπερνά τις δυνατότητές μου, αλλά θα μπορούσαμε να προσκαλέσουμε πιο ισχυρούς λομπίστες και η Ελλάδα να πει τι θέλει να κάνει. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εγκαταλελειμμένα ορυχεία στην ηπειρωτική Ελλάδα ή τα νησιά και να δημιουργηθούν δεξαμενές αποθήκευσης για το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ή άλλες μονάδες επεξεργασίας στο δρόμο προς την Ευρώπη, πριν έρθει όντως η ημέρα που θα μας ζητήσουν τα νησιά έναντι των χρεών και να δω τότε πού θα κρυφτούν οι πολιτικοί», λέει με πάθος ο ομογενής βουλευτής.

Σχολιάζοντας ειδικότερα τις προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία, ο Ιβάν Σαββίδης θυμίζει ότι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν εξαιρετική ποιότητα, αλλά και υψηλή τιμή, που τα καθιστά συχνά μη ανταγωνιστικά, γι’ αυτό θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν «ειδικές ρυθμίσεις και μέτρα προστατευτισμού». «Η Ρωσία, για παράδειγμα, πρότεινε, για να βοηθήσει στην υλοποίη ση της συμφωνίας με την προηγούμενη κυβέρνηση για προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, μια επταετή αναβολή πληρωμών, τη μέθοδο του “κλίρινγκ”, λογιστικού διακανονισμού και μερική απόσβεση με αγροτικά προϊόντα. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να στείλουμε προϊόντα στη Ρωσία και να μάθουμε στο Ρώσο καταναλωτή γιατί πρέπει να αγοράζει ελληνικές και όχι τουρκικές, φερ’ ειπείν, τομάτες και να κερδίσουμε κατ’ αυτό τον τρόπο ένα μερίδιο της αγοράς», επισημαίνει ο κ. Σαββίδης, που αντλεί τις εμπειρίες του από τις οικογενειακές επιχειρήσεις του, στις οποίες εργάζονται αισίως 12.500 άτομα.

«Γιατί, δηλαδή, να μην γεμίσουμε την Ελλάδα καλλιέργειες και θερμοκήπια ειδικά για εξαγωγή στη Ρωσία;» αναρωτιέται ο συνομιλητής μας, που επιμένει ότι με σωστό σχέδιο και σεβασμό στους κανόνες της αγοράς «μπορούμε να πουλήσουμε ακόμη και χοιρινό στους μουσουλμάνους»!

Ο ελληνικός τουρισμός

Στην ημερίδα του Ελληνορωσικού Συνδέσμου ο Ιβάν Σαββίδης είχε την ευκαιρία να μοιραστεί σκέψεις για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού στη Ρωσία με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Νικητιάδη, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από επίσκεψη προετοιμασίας της τουριστικής σεζόν στη Μόσχα, η αγορά της οποίας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παράγοντα-κλειδί για το άλμα που επιζητά η τουριστική μας βιομηχανία. «Αρκεί να λάβει η ελληνική κυβέρνηση τα σωστά μηνύματα», σημειώνει ο κ. Σαββίδης, επαναλαμβάνοντας αυτονόητες και χιλιοειπωμένες αλήθειες: «Αν δεν μπορεί να αποχωρήσει η Ελλάδα από τη Συνθήκη Σένγκεν, γιατί φοβάται το “σκληρό διάλογο” με την Ευρώπη, που κι αυτό ακόμη θα είχε νόημα να συζητηθεί λόγω των έκτακτων συνθηκών και των εθνικών αναγκών, τις οποίες επικαλείται για τον εαυτό της η κυρία Μέρκελ, θα μπορούσε τουλάχιστον να εκδίδει πολυετείς βίζες έως και πέντε ετών για τον πολυάριθμο στρατό των εκατομμυρίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση που ξεχύνονται κάθε χρόνο στη Μεσόγειο». «Η γειτονική Τουρκία λέει “παρακαλώ, περάστε” με 20 δολάρια στην είσοδο της χώρας και τώρα θα καταργήσει οριστικά τις βίζες με τη Ρωσία, γι’ αυτό και μόνο από εκεί κατεβαίνουν πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως και από ολόκληρο το μετασοβιετικό χώρο περισσότερα από 7 εκατομμύρια, οπότε πολλαπλασιάστε επί 1.500 ευρώ, που δαπανά κατά μέσο όρο ο Ρώσος τουρίστας», μας λέει ο Ιβάν Σαββίδης, επισημαίνοντας έναν ακόμη λόγο «γιατί εξασθενεί η Ελλάδα και ενισχύεται ταχύτατα η Τουρκία». Δεύτερος παράγοντας μετά τις βίζες για την ελληνική υστέρηση στον τουρισμό από τη Ρωσία είναι, κατά τον κ. Σαββίδη, οι φτωχές υπηρεσίες που παρέχει η χώρα σε σύγκριση με τις γειτονικές της, έστω κι αν «οι ελληνικές παραλίες παραμένουν οι πλέον καθαρές, άνετες, όμορφες και οικολογικές». «Δεν χρειάζεται να πουλήσετε τις παραλίες ή τη γη, αρκεί να παραχωρήσετε χώρους για επενδύσεις και ξενοδοχεία πολυτελείας, εξασφαλίζοντας, για παράδειγμα, δεκαετείς φορολογικές διευκολύνσεις σε όποιον αποφασίσει να ρίξει χρήμα, ώστε να μην συνεχιστεί το σημερινό φαινόμενο, όπου ταξιδεύεις με σκάφος και το 90 % των ακτών του Αιγαίου είναι αναξιοποίητο και χωρίς υποδομές», παρατηρεί ο Ιβάν Σαββίδης, που δεν υπήρχε περίπτωση να ξεχάσει το «έργο ζωής», όπως χαρακτηρίζει το στόχο να ζωντανέψει το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Ο επιφανής ομογενής μας χρηματοδοτεί και οργανώνει ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια το ετήσιο προσκύνημα στην Παναγία για χιλιάδες Έλληνες από την πρώην Σοβιετική Ένωση και δηλώνει περήφανος γιατί συνέβαλε καθοριστικά στην εφετινή πρώτη λειτουργία στο μοναστήρι εδώ και 88 χρόνια και μάλιστα από Οικουμενικό Πατριάρχη, που το επισκέφθηκε για πρώτη φορά στα 1.600 χρόνια ιστορίας του. Εκφράζει πικρία για τις επιθέσεις που δέχτηκε για «δήθεν κρυφή ρωσική ατζέντα» πίσω από τη δραστηριότητά του και δίνει στη δημοσιότητα, μέσω των «Επικαίρων», την αλληλογραφία του με το Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν και το ρωσικό ΥΠΕΞ για το θέμα: «Έγραψα στον Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τις πολυάριθμες συμφωνίες, που είναι καλές για τη Ρωσία και την Τουρκία, αλλά καταστροφή για την Ελλάδα, γιατί η Τουρκία μετατρέπεται για αιώνες σε στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας. Του ζήτησα να εκδηλώσει την πολιτική του βούληση ως ορθόδοξος χριστιανός, ως πιστός και άνθρωπος που αντιμετωπίζει με σεβασμό τις ορθόδοξες παραδόσεις. Κι έγινε ό,τι έγινε. Δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες στο ρωσικό ΥΠΕΞ και ο πατριάρχης Κύριλλος το έθεσε προσωπικά στον Ερντογάν ως διεθνές χριστιανικό και όχι “ελληνικό” πρόβλημα. Είχα δεκάδες συναντήσεις με παράγοντες στην Τουρκία χάρη στη στήριξη της ρωσικής κυβέρνησης και πείσαμε ότι θα γίνει ένα πολιτισμένο και ήσυχο προσκύνημα, που ωφελεί και τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας».

«Εκπροσωπήθηκαν οι τρεις σημαντικότερες ορθόδοξες Εκκλησίες: Κωνσταντινουπόλεως, Μόσχας και Αθηνών», συνεχίζει ο Ιβάν Σαββίδης, υπογραμμίζοντας ότι αν όχι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τουλάχιστον κάποιος Έλληνας αξιωματούχος θα έπρεπε «να πει ένα ευχαριστώ για ό,τι επιτεύχθηκε στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Πατριάρχη Κύριλλο, για να μην σκέφτονται ότι οι Έλληνες είμαστε αγνώμονες, πολύ περισσότερο που στους ίδιους αυτούς ανθρώπους απευθυνόμαστε σήμερα που έχουμε οικονομικά προβλήματα».

«Δεν θα με ενοχλούσε αυτή η αντιμετώπιση αν δεν ήμουν Έλληνας», λέει ο Ιβάν Σαββίδης ταλαντευόμενος συχνά ανάμεσα στο «εμείς» και το «εσείς» στις εθνικές του ταυτότητες και θυμίζοντας ότι, με εξαίρεση τον Ανδρέα Παπανδρέου, κανείς πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρθηκε για την ιστορική Παναγία Σουμελά.

«Τώρα πρέπει να μετατρέψουμε το μουσείο ξανά σε μοναστήρι και τόπο λατρείας και να φτάσουμε με κάποιον τρόπο και στην Αγία Σοφία, αυτό είναι το σωστό έναντι του ορθόδοξου κόσμου, διαφορετικά δεν καταλαβαίνω πραγματικά τι συμβαίνει», αναρωτιέται ο Ιβάν Σαββίδης, που δηλώνει την ίδια στιγμή περήφανος γιατί γεννήθηκε Έλληνας της Ρωσίας: «Τη γη μου την απελευθέρωσαν οι Ρώσοι, ο στρατηγός Γερμόλοφ, που μπήκε στην Τραπεζούντα, γι’ αυτό δεν μπορώ να μην είμαι Ρώσος, να μην μιλώ και να μην σκέφτομαι ρωσικά. Ο παππούς κι ο πατέρας μου με δίδαξαν να είμαι ευγνώμων άνθρωπος και διαφορετικά δεν γίνεται. Άλλωστε, από χριστιανική άποψη δεν υπάρχει διαφορά, Έλληνας, Πόντιος ή Κύπριος, Ρώσος, Ουκρανός, Λευκορώσος, Αρμένιος ή Γεωργιανός, έτσι δεν είναι;»...



Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 23/12/2010