Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Το Προσκύνημα και οι παγίδες…

Την ημέρα της Παναγίας περιμένει με έκδηλη αγωνία σύσσωμος ο Ποντιακός Ελληνισμός για να γίνει πράξη το όνειρο, η τέλεση Θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, για πρώτη φορά μετά από 88 ολόκληρα χρόνια.

Είναι προφανές, πως η αναμενόμενη παρουσία χιλιάδων Ελλήνων από κάθε γωνιά της γης στο ιστορικό Μοναστήρι, το φορτωμένο με μνήμες αιώνων, θα λειτουργήσει ως κόκκινο πανί για τους γνωστούς εθνικιστικούς κύκλους που δρουν στην περιοχή του Πόντου.
Για να μην εξελιχθεί η λαμπρή γιορτή της Παναγίας σε τραγωδία, απαιτείται απ’ όλους αυξημένη προσοχή, σύνεση και αυτοσυγκράτηση. Το απόλυτο ζητούμενο είναι η ασφάλεια των ταξιδιωτών. Αρκεί μία μόνο αφορμή, για να ανάψει η σπίθα και να οδηγηθούμε σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες.
Οι τουρκικές αρχές απ’ την πλευρά τους δεσμεύτηκαν πως θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ασφαλή παραμονή των προσκυνητών στην Τουρκία.
Δεν αρκεί όμως η δική τους καλή πρόθεση. Το βάρος πλέον πέφτει στην ηγεσία των Ποντίων αλλά και σε όλους όσους βρεθούν την ημέρα εκείνη στο όρος Μελά. Ο σκοπός είναι σαφής και συγκεκριμένος, η συμμετοχή των πιστών με κατάνυξη και σοβαρότητα σε μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης.
Εθνικιστικές κορώνες και στείροι αλαλαγμοί, στην καρδιά της Τουρκίας, μόνο δεινά μπορούν να προκαλέσουν. Η συναισθηματική φόρτιση είναι δεδομένη. Οι Έλληνες που έλκουν την καταγωγή τους από τη μαρτυρική αυτή γη δεν ξεχνούν την Τραπεζούντα, τη Σαμψούντα, την Αμάσεια, την επτάκωμο Σάντα, την Κρώμνη, τα Κοτύωρα, δεν ξεχνούν τα 353 και πλέον χιλιάδες αθώα θύματα του μίσους και του παραλογισμού.
Η επιβίωση όμως της ιστορικής μνήμης δεν εξυπηρετείται σε καμία περίπτωση από την αναμόχλευση των παθών, πόσο μάλλον, όταν η τυχόν όξυνση ενδέχεται σοβαρά να εξυπηρετεί αλλότριες καταστάσεις.
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσουμε στην παγίδα…

Άρθρο του Σταύρου Οραήλογλου στην "Καρφίτσα"