Το κείμενο αποτελεί μετάφραση της δημοσίευσης της HURRIYET. Χρησιμοποιείται φυσικά μη αναγνωρισμένη Διεθνώς και από την Ελλάδα ονομασία της κατεχόμενης Βορείας Κύπρου. Παρουσιάζει ενδιαφέρον ως προς τον τρόπο αντίληψης της τουρκοκυπριακής - τουρκικής πλευράς. Είναι σαφής η προσπάθεια απομάκρυνσης από την κύρια πτυχή του Κυπριακού προβλήματος που δεν είναι άλλη από την παράνομη κατοχή και την παράνομη παραμονή Τουρκικών δυνάμεων στο νησί. Η μετάφραση έγινε από τον Θράσο Ευτυχίδη.
Του Barçın Yinanç
Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ της διαδικασίας δημοψηφίσματος στην Τουρκία και των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Κύπρο, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος Πρόεδρος Mustafa Akıncı.
“Η τουρκική κυβέρνηση μας είπε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της διαδικασίας του συνταγματικού δημοψηφίσματος και των ειρηνευτικών συνομιλιών,” είπε ο Akıncı μιλώντας στη Hürriyet Daily News στις 6 Φεβρουαρίου.
Η Ελληνική Κύπρος προσπαθεί να περάσει την εντύπωση ότι η τουρκική Κύπρος δεν μπορεί να ενεργήσει πριν το δημοψήφισμα του Απριλίου και ότι ο βοράς θα είναι πιο έτοιμος για συμβιβασμό μετά από αυτήν την ψήφο, είπε.
“Λέμε στους Ελληνοκύπριους ότι αναζητούμε να εγγυηθούμε την ισότητα, την ασφάλεια, έτσι μην περιμένετε αλλαγή της δικής μας ή της Τουρκικής θέσης σε αυτά τα θεμελιακά ζητήματα μετά το δημοψήφισμα,” είπε.
Η ΚΥΠΡΟΣ, συνεχίζει από τη σελίδα 1
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να κρατηθεί η διαπραγματευτική στιγμή υψηλά, ο Akıncı είπε ότι οι επόμενες σχεδιαζόμενες συναντήσεις του Μαρτίου και Απριλίου, θα δώσουν σε όλες τις πλευρές μια ιδέα, μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες για το εάν η διαδικασία θα οδηγήσει σε λύση.
“Έχει περάσει μισός αιώνας που μιλάμε για μία λύση. Οι εγγυήτριες χώρες ήρθαν για πρώτη φορά μαζί. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε μιλήσει σε τέτοιο βάθος για ζητήματα όπως το εδαφικό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Αυτοί οι τρεις μήνες είναι κρίσιμοι,” δήλωσε ο Akıncı.
Η Τουρκία δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί από το νότιο ενεργειακό διάδρομο.
Τη στιγμή που η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως κίνητρο έχει αποδυναμωθεί και για τους δύο, Τουρκία και Τουρκική Κύπρο, η ενεργειακή συνεργασία θα μπορούσε να την αντικαταστήσει ως το κύριο κίνητρο για μια λύση, σύμφωνα με τον, σύμφωνα με τον Akıncı. Παρά το γεγονός ότι το φυσικό αέριο στην Κύπρο, αρχικά εμφανίσθηκε χαμηλότερο από αυτό κοντά στις ακτές του Ισραήλ, είπε ο Akıncı, οι νέες αποκαλύψεις σχετικά με το πεδίο του Ζοχρ στην Αίγυπτο δείχνουν ότι το δυναμικό φυσικού αερίου του νησιού είναι υψηλότερο από ότι αρχικά φάνηκε.
“Σε αυτή την περίπτωση, ο πιο εφικτός τρόπος για να μεταφερθεί το Ισραηλινό και Κυπριακό αέριο στην Ευρώπη θα είναι μέσω Τουρκίας. Ένα αντίστοιχο σχήμα, ισχύει για τα ηλεκτρικά δίκτυα και το νερό. Υπάρχουν μελέτες σκοπιμότητας που πραγματοποιήθηκαν από ιδρύματα της Ε.Ε. για σύνδεση του Ισραηλινού ηλεκτρικού συστήματος διαμέσου Κρήτης και Ελλάδας με την Ευρώπη. Αλλά αυτός θα είναι δρόμος πολύ ακριβός σε σχέση με την Τουρκία που είναι ήδη συνδεδεμένη με τα Ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα. Αντίστοιχα, έχει ήδη αποδειχθεί ότι το νερό θα μπορούσε να έρχεται από την Τουρκία στο νησί. Το δυναμικό θα μπορούσε να αναπτυχθεί και το νερό να παρέχεται σε ολόκληρο το νησί. Αντί για ένταση θα μπορούσαμε να εισάγουμε μια κουλτούρα συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο. Και η Τουρκία, δε θα πρέπει να χάσει τη δυνατότητα να είναι κομμάτι αυτού του ενεργειακού διαδρόμου στο νότο της,” είπε ο Akıncı.
Οι Ελληνοκύπριοι επίσης υποφέρουν οικονομικές απώλειες μια που δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Τουρκικό εναέριο χώρο και τα λιμάνια, κάτι που σημαίνει ότι αυτό θα μπορούσε να απωτελέσει κίνητρο για την Ελληνική Κύπρο, σύμφωνα με τον Akıncı. “Στο παρελθόν, η εργατική τάξη ήταν αυτή που συνήθως ύψωνε τη φωνή της για ειρήνη. Σήμερα, οι επιχειρηματικές κοινότητες και από τις δύο πλευρές του νησιού [καλούν σε ειρήνη], την ίδια στιγμή που επιχειρηματίες από την Τουρκία και την Ελλάδα, έχουν δημιουργήσει το φόρουμ της Λευκωσίας και συναντούνται ανά περιόδους. Δίνουν θετικά μηνύματα για μία λύση. Αυτό είναι μία καινούρια εξέλιξη,” είπε ο Akıncı.
Μία λύση θα ήταν επίσης καλή για τις σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε., είπε. “Η υπουργός εξωτερικών της Ε.Ε., Federica Mogherini, μου είπε ότι [η λύση του Κυπριακού] δε θα ήταν απλά μια αλλαγή του παιχνιδιού, αλλά θα ήταν η αλλαγή του παιχνιδιού,” είπε.
Για το ακανθώδες ζήτημα των εγγυήσεων, ο Akıncı είπε ότι αναζητούν τη φόρμουλα που θα παρέχει ασφάλεια στη μία πλευρά χωρίς να δημιουργεί μια εντύπωση απειλής για την άλλη πλευρά. “Νομίζω ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ένα σηματικό ρόλο εδώ να διαδραματίσουν. Νομίζω ότι είναι ή ώρα για τα Ηνωμένα Έθνη να αρχίσουν μια διπλωματία σύνδεσης [shuttle diplomacy],” συμπλήρωσε.
Ο Akıncı είπε ότι η άποψή του είναι ότι το σύστημα των εγγυήσεων θα πρέπει να παραμείνει και να επανεξεταστεί μετά από 15 χρόνια, μια που αυτό θα δώσει αρκετό χρόνο στους Τουρκοκύπριους να εξετάσουν τη λειτουργικότητα του νέου ομοσπονδιακού συστήματος και να δουν οι ίδιοι εάν 'ενας Τουρκοκύπριος πραγματικά θα γίνει Πρόεδρος. Η Τουρκική πλευρά εμμένει στην εκ περιροπής Προεδρία, αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, οδηγώντας σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις.
Τα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών.
Ο Akıncı επίσης απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας που ζουν στο νησί. Το σχέδιο Αννάν το 2004, είχε θέσει μια ποσόστωση 40,000 Τούρκων πολιτών στους οποίους θα αποδίδονταν η υπηκοότητα της ενωμένης Κύπρου, είπε ο Akıncı.
“Προς το παρόν, έχουμε κάνει τους Ελληνοκύπριους να αποδεχθούν, ότι οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από την εθνικότητά του, που φέρει την Ταυτότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου, θα λάβει την υπηκοότητα της Ενωμένης Κύπρου. Ο αριθμός αυτός όπως δόθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών είναι 220.000 και μεταφέραμε αυτό τον αριθμό στην Ελληνοκυπριακή πλευρά,” είπε ο Akıncı.
Όσον αφορά τα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών που εργάζονται στη Βόρεια Κύπρο, ο Akıncı είπε: “Θα συνεχίσουν να εργάζονται. Αλλά θα συνεχίσουν να έρχονται αφού λάβουν την άδεια εργασίας σε συνάρτηση με τις ανάγκες της οικονομίας. Αυτές οι άδειες θα δίνονται από τις ομοσπονδιακές κυβερνητικές επιτροπές όπου εμείς [οι Τούρκοι] θα είμαστε επίσης παρόντες,” είπε.
Ο Akıncı επίσης αναφέρθηκε στο ζήτημα των δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών που ζουν στο νησί, αναφορικά με τις τέσσερις ελευθερίες: ελεύθερη μετακίνηση προϊόντων, υπηρεσιών, ανθρώπων και κεφαλαίων.
“Το ζήτημα της απολαβής από τους Τούρκους πολίτες αντίστοιχων δικαιωμάτων με τους Έλληνες πολίτες στο νησί, είναι ένα ζήτημα όπου μείς και η Τουρκία δίνουμε μεγάλη σημασία. Σε κάθε περίπτωση, δε μιλάμε, για παράδειγμα, για την ελεύθερη μετακίνηση 80 εκατ. Τούρκων. Δεν είναι αυτό που ζητάει η Τουρκία. Αναζητούμε τις φόρμουλες για αυτούς που θα έρθουν στο νησί για να διαμείνουν ώστε να μην έχουν διαφορετικά δικαιώματα από αυτά των Ελλήνων που διαμένουν στο νησί,” είπε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Κύπρου.
“Σε κάθε περίπτωση, έχουμε ενημερώσει την Άγκυρα για τις συνομιλίες γι αυτά τα ζητήματα και έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία,” συμπλήρωσε.
BSGREEKS.BLOGSPOT.GR
Αναδημοσίευση από Hurriyet Daily News