Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, N. Κοτζιά από κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov

ΑΘΗΝΑ, 2 ΝΟΕ 2016


Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καλή σας μέρα, αν και η μέρα είναι καλή και χωρίς τις ευχές μου, νομίζω. Είμαι χαρούμενος που έχουμε κοντά μας, στην Αθήνα, έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους της διεθνούς διπλωματίας, τον Sergey Lavrov.

Είναι η τρίτη επίσκεψη που γίνεται από ανώτερο Ρώσο αξιωματούχο στη χώρα μας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η Ρωσία είναι μια χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει παραδοσιακούς πολιτικούς, οικονομικούς, αλλά και πολιτιστικούς δεσμούς, ενώ πάρα πολλές σημαντικές στιγμές, στο διάβα των αιώνων, συνδέουν τις δυο χώρες.

Είναι γνωστός ο ρόλος που έπαιξε ο ελληνικός πολιτισμός, το Βυζάντιο, στη διαμόρφωση της Ρωσίας. Είναι γνωστό το πόσο έχει επηρεάσει η ρωσική λογοτεχνία, η μουσική και άλλες τέχνες τους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα τους Έλληνες διανοούμενους.

Στη γενιά μου δεν υπήρχε άνθρωπος που δεν είχε διαβάσει Ντοστογιέφσκι ή Τολστόι, που δεν είχε πάει σε θεατρικά έργα του Γκόργκι ή του Γκόγκολ, που δεν είχε ακούσει τη μουσική του Τσαϊκόφσκι και του Σοστακόβιτς. Είναι βαθιές και εκτεταμένες οι ρίζες των σχέσεών μας.

Σήμερα σε μια εποχή αστάθειας στην περιοχή μας, η Ελλάδα είναι η χώρα της σταθερότητας, η χώρα που έχει πάρει πρωτοβουλίες για ειρήνη, συνεννόηση, συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που σκέφτονται με παλαιούς τρόπους.
Υπάρχουν παλαιοί εθνικισμοί που εκδηλώνονται με νέο τρόπο.

Και η Ελλάδα, επαναλαμβάνω, μια χώρα ισχυρή, παρά την κρίση, έχει ευθύνη να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα. Συζητήσαμε με το συνάδελφό μου, τον Sergey Lavrov, για τα ζητήματα της περιοχής, τον πόλεμο στη Συρία που πρέπει να τελειώσει και να επιτευχθεί ειρήνευση, διότι όπως έχω πει, ισχύουν δυο αρχές.

Πρώτον, η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που άρχισε τους πολέμους στην περιοχή, ωστόσο πληρώνει τις συνέπειες αυτών των πολέμων. Περισσότερο όμως και από την Ελλάδα, οι άνθρωποι των κρατών του Ιράκ, της Συρίας, της Λιβύης και όλης της περιοχής, πληρώνουν με την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρωπίνων ζωών. Και, συγχρόνως, πληρώνουν αυτούς τους πολέμους με την απώλεια των τόπων διαβίωσής εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η πιο βαθιά ρίζα του προσφυγικού προβλήματος βρίσκεται σε αυτούς τους πολέμους και γι’ αυτό έχω πει πολλές φορές ότι χρειαζόμαστε στη Δυτική Ευρώπη, στην Ευρώπη συνολικά, ένα αντιπολεμικό κίνημα που να χτυπάει το πρόβλημα στη ρίζα του. Πρέπει να τελειώνουν οι πόλεμοι στην περιοχή.

Συζητήσαμε, επίσης, πέρα από τη Συρία και το Ιράκ, τα ζητήματα γενικότερα της Μέσης Ανατολής, τα ζητήματα της ελληνικής και ρωσικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή και βέβαια, κουβεντιάσαμε για τη Βόρειο Αφρική και ιδιαίτερα για τη Λιβύη, όπου υποστηρίζουμε την ανάγκη να λειτουργήσει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επιτυχία και να συμπεριλάβει εκείνες τις δυνάμεις που έχουν ιδιαίτερο ρόλο, με εξαιρετικό τρόπο, στην Ανατολική Λιβύη.

Κουβεντιάσαμε και μάλιστα, συνέπεσαν οι απόψεις μας, ως προς την ανάγκη να ακολουθείται μια πολιτική σταθερότητας για την Αίγυπτο, μια πολιτική που θα λαμβάνει υπ’ όψιν ότι μια τυφλή αποσταθεροποίηση κρατών, όπως η Αίγυπτος, θα προκαλέσει μεγάλα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα που θα υπερβαίνουν αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα, λαμβάνοντας πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.

Συζητήσαμε, επίσης, για τα αποτελέσματα του αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Ρωσίας που είχε μεγάλη επιτυχία. Πάντα ευχόμαστε να έχει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Πτυχές αυτού του προγράμματος είδαμε μαζί σήμερα, πηγαίνοντας στο Ελληνορωσικό Φόρουμ Συνεργασίας, πηγαίνοντας στα εγκαίνια της έκθεσης του Μουσείου του Ερμιτάζ, του καταπληκτικού αυτού μουσείου, η οποία πραγματοποιείται στο επίσης καταπληκτικό, αλλά μικρότερο, Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Θα έχουμε και τη χαρά να πάμε, έπειτα, στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, όπου είχα την τύχη να διδάσκω, για χρόνια, την Εξωτερική Πολιτική τόσο της Ελλάδος, όσο και σειράς άλλων κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία. Μάλιστα, σε αυτό το Πανεπιστήμιο λειτουργεί και ένα ιδιαίτερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τη Ρωσία και την Κίνα.

Παράλληλα, συμφωνήσαμε ως προς την ανάγκη να στηρίξουμε την ανθρωπιστική βοήθεια που πρέπει να δοθεί στις περιοχές που προανέφερα και ασφαλώς, δεν θα μπορούσαμε να μη συζητήσουμε το Κυπριακό.

Ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω τη Ρωσία για τη σταθερή στάση που κρατάει από την αρχή της εκδήλωσης του Κυπριακού προβλήματος, μια στάση στήριξης της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προχθές εξάλλου ήταν στη Μόσχα και συνάντησε τον Sergey Lavrov, ο καλός μου φίλος και Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Γιαννάκης Κασουλίδης, όπου για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η σύμπτωση των απόψεων ανάμεσα στις δυο χώρες. Κατ’ επέκταση, λοιπόν, ανάμεσα και σε εμάς.

Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω το ρωσικό λαό που έχει ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα, η οποία εκφράζεται με τους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης του τουρισμού, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε και η Ρωσία, με την πτώση της τιμής του ρουβλιού και τα ζητήματα των σχέσεών της με τη Δύση. Αυτό το τουριστικό ρεύμα ενισχύθηκε φέτος, όπως ενισχύθηκαν και οι πολιτισμικές, πολιτιστικές ανταλλαγές.

Συζητήσαμε, επίσης, για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Επανέλαβα στο συνάδελφό μου ότι η Ελλάδα πιστεύει στην ανάγκη μιας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας που συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και δεν κινείται ενάντια στη Ρωσία. Σας θυμίζω ότι στις πιο δύσκολες περιόδους του ψυχρού πολέμου, όταν ήταν οξυμένες οι σχέσεις ανάμεσα στην τότε Σοβιετική Ένωση και στη Δύση, καταφέραμε να διαμορφώσουμε τη συμφωνία του Ελσίνκι, να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο στο οποίο διασφαλίζονταν τα δικαιώματα των πολιτών, αναγνωρίζονταν τα σύνορα, όπως αυτά είχαν καθοριστεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έτσι, σταθεροποιήθηκαν οι σχέσεις Δύσης και Ανατολής.

Έχουμε μια εκτεταμένη ημερήσια διάταξη συζητήσεων. Θα συνεχίσουμε με τα ζητήματα των διμερών μας σχέσεων. Τα συζήτησε ο Sergey Lavrov με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο και με τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αλέξη Τσίπρα. Η συζήτηση αφορούσε πολλές πλευρές οικονομικής συνεργασίας των διμερών μας σχέσεων. Πτυχές συνεργασίας που περιλαμβάνουν όλους τους τομείς. Θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ. Να ευχαριστήσω τους διερμηνείς που χωρίς αυτούς, όλα αυτά τα λόγια δεν θα είχαν μεταφερθεί σε άλλη γλώσσα και να ευχαριστήσω πάνω απ’ όλα τον φίλο μου, Sergey Lavrov, για την καλή του διάθεση, τη στήριξη που παρέχει στα μεγάλα προβλήματα της περιοχής και τις προσπάθειες, που και ο ίδιος καταβάλει προσωπικά, για ειρήνευση και λύση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Για άλλη μια φορά, καλώς ήρθες στην ηλιόλουστη Αθήνα. Είναι ωραίο να σε έχουμε μαζί μας Sergey Lavrov. Ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα, η ερώτηση είναι προς τον κ. Νίκο Κοτζιά. Η Ελλάδα είναι παλιά φίλη της Ρωσίας, αλλά επίσης, είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ψυχρές είναι οι σχέσεις Ρωσίας – ΝΑΤΟ, όπως φαίνεται και από την παρουσία της Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη, καθώς και από την αναβολή της συνάντησης μεταξύ των Βαλτικών χωρών και της Ρωσίας. Θα ήθελα να ξέρουμε τη στάση της Ελλάδας ως προς τις σχέσεις Ρωσίας – ΝΑΤΟ.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Το θεμέλιο της πολιτικής μας όσον αφορά τις σχέσεις Δύσης και Ρωσίας είναι ότι πρέπει να βρούμε τον δρόμο για να φτιάξουμε μια ενιαία αρχιτεκτονική ασφαλείας και σταθερότητας.

Γι' αυτόν το λόγο ήμασταν η χώρα που πρότεινε την επανενεργοποίηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Πιστεύουμε ότι τα κανάλια συνεννόησης και συζήτησης ανάμεσα στις δυο πλευρές πρέπει να παραμένουν ανοιχτά και ότι χρειάζεται να διαμορφωθεί μια ημερήσια διάταξη, στο πλαίσιο της οποίας πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες συζητήσεις, με ειλικρίνεια και αμεσότητα, ως προς τις διαφορές ανάμεσα στο θεσμό του ΝΑΤΟ και στο κράτος της Ρωσίας.

Το τελευταίο που θέλω να σημειώσω. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές σε έναν τέτοιο Οργανισμό, όσον αφορά τις προτεραιότητές του. Στο ΝΑΤΟ υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες ένιωσαν το ρωσικό στρατό, μετά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ως στρατό κατοχής -και σε αυτές δεν ανήκει η Ελλάδα- ενώ υπάρχουν και δυνάμεις που αντιλήφθηκαν την προέλαση του ρωσικού στρατού, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, ως απελευθερωτική. Έχουμε διαφορετική ιστορική ανάμνηση και διαφορετική ιστορική ερμηνεία. Ταυτόχρονα ανήκουμε στον ίδιο χώρο του ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι υπάρχουν ζωντανές συζητήσεις στο εσωτερικό του συγκεκριμένου Οργανισμού για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται έναντι της Ρωσίας.

Υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες εκφράζουν μια αμφιβολία για το αν θα πρέπει το ΝΑΤΟ να έχει σχέσεις με τη Ρωσία. Υπάρχουν δυνάμεις, όπως είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Γαλλία, ισχυρές δυνάμεις στο εσωτερικό της Συμμαχίας, που θέλουν τη συνεννόηση με τη Ρωσία και νομίζω ότι ο πραγματισμός θα κερδίσει πόντους στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.

Η συμπεριφορά -και της αμερικανικής κυβέρνησης- είναι συμπεριφορά πραγματισμού και θα μπορέσουμε να ανοίξουμε ξανά το διάλογο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη Ρωσία επί ουσιαστικών ζητημάτων και να συζητήσουμε πως θα μετατρέψουμε ξανά την Ευρώπη σε ένα κοινό σπίτι και για τις δυο πλευρές.

Η ιστορία της καρδιάς μας φτάνει μέχρι την Ινδία, η ελληνική καρδιά περιλαμβάνει και την Ινδία. Αλλά τα σύνορα της καρδιά μας, δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς Δικαίου. Κάποιος μπορεί να ερωτευτεί και μια κυρία στη Χαβάη, στην Αυστραλία, κανένας δεν το απαγορεύει αυτό. Αλλά ο σεβασμός των συνόρων είναι υποχρεωτικός.

Και θέλω να κάνω δυο σχόλια όσον αφορά την ιστορία, γιατί τελευταία όλοι στην περιοχή μας ασχολούνται με την ιστορία. Λέω και υπογραμμίζω: η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή. Την ιστορία πρέπει να την αντιμετωπίζει κανείς με σεβασμό και όχι με ασέβεια. Την ιστορία πρέπει να την αντιμετωπίζει κανείς έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι με μια εκ των υστέρων μυθολογία.

Να ευχαριστήσω τον Sergey Lavrov. Ευχαριστώ πολύ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:

BLACK SEA NEWS
Πηγή: mfa.gr