Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ: Η μεγαλύτερη στιγμή για κάθε Πόντιο


Ανήμερα 15 Αυγούστου στις 10 το πρωί, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης Του ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα τελέσει Θεία Λειτουργία στα Άγια των Αγίων του Ποντιακού Ελληνισμού, την Ι.Μ. της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.
Η μεγαλύτερη στιγμή για κάθε Πόντιο, ένα όνειρο χρόνων φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με τη μέγιστη υπευθυνότητα.
Πάνω από 15 χιλιάδες προσκυνητών αναμένονται να συρεύσουν στην περιοχή από την Ελλάδα, τη Ρωσία και άλλες χώρες του κόσμου. Τα ξενοδοχεία στην Τραπεζούντα και σε μια περίμετρο 100 χιλιομέτρων έχουν ήδη κλείσει. Ακόμη και εκδρομές δύο ημερών οργανώνονται. Απλά, δεν υπάρχει Πόντιος που δεν θα ήθελε να βρίσκεται εκεί.
Και αυτό ακριβώς είναι και το δύσκολο σημείο στο μοναδικό αυτό γεγονός. Παρά τις προσπάθειες μόλις 500 με 600 το πολύ άτομα θα μπορούν να βρεθούν εντός της Μονής την ώρα της Λειτουργίας που θα πραγματοποιηθεί εντός των τειχών στον αύλειο χώρο της (σύμφωνα με την άδεια που έχει δοθεί). Άλλα 300 - 400 άτομα θα μπορέσουν να φτάσουν στον εξωτερικό περίβολο όπου θα έχουν τοποθετηθεί γιγαντοοθόνες.
Οι υπόλοιποι θα περιμένουν να τελειώσει η Λειτουργία ώστε με τάξη να ανέβουν στο Μοναστήρι και να προσκυνήσουν τη Χάρι Της την Υπεραγία Θεοτόκο. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προκληθούν επεισόδια που θα τύχουν εκμετάλλευσης από τους Τούρκους. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δώουμε το δικαίωμα να μας αμφισβητήσουν το δικαίωμα που έχει κερδηθεί με αγώνες. ΄
Την ίδια υπευθυνότητα και σοβαρότητα στις κινήσεις τους, θα πρέπει να επιδείξουν οι προσκυνητές που θα παραμείνουν και τις επόμενες ημέρες. Πολλοί από αυτούς θα θελήσουν να επισκεφθούν τα χωριά τους, τα σπίτια των παπούδων τους. Οποιαδήποτε πρόκληση ηθελημένη ή αθέλητη στην περιοχή όπου ανθούν ο Ισλαμισμός και οι Γκρίζοι Λύκοι θα έχει ολέθριες συνέπειες. Υπενθυμίζεται ότι δύο μόλις ημέρες πριν ξεκινάει για τους μουσουλμάνους η μεγαλύτερη γιορτή του Ραμαζανιού.
Καλούμαστε όλοι να επιδείξουμε υπομονή και καρτερία, υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Να δικαιώσουμε τους αγώνες μας.