Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Δημήτρης Δόλλης ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού

Ένας έμπειρος πολιτικός της διασποράς, ο Δημήτρης Δόλλης, είναι ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού. Γεννήθηκε στις 19 Μαΐου του 1956 στην Καστοριά, απ΄ όπου μετανάστευσε, σε ηλικία 15 ετών, με την οικογένειά του στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.Από νεαρή ηλικία ανέπτυξε πολιτική δράση. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας (1988-1999), «σκιώδης» υπουργός και υπαρχηγός του Εργατικού Κόμματος Βικτώριας, καθώς και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Ο κ. Δόλλης είναι, επίσης, συγγραφέας αρκετών δημοσιευμάτων σε θέματα παγκοσμιοποίησης, φορολογικής μεταρρύθμισης, διεθνών σχέσεων, ρατσισμού και πολιτιστικής ταυτότητας, ενώ έχει διατελέσει και πρόεδρος της Επιτροπής για το Εβραϊκό Μνημείο Θεσσαλονίκης.

Το 1996 πρωτοστατεί στην ίδρυση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), και εκλέχθηκε πρώτος πρόεδρός της.

Το 1999 επιστρέφει στην Ελλάδα, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του τότε υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου για να αναλάβει Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2003. Στη συνέχεια, και μέχρι τις εκλογές του 2004, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ.

Με τον Γιώργο Παπανδρέου ο κ. Δόλλης συνδέεται στενά από την εποχή που πολιτευόταν στην Αυστραλία και τον στήριξε στην πορεία του. Ως πρωθυπουργός, ο Γ. Παπανδρέου τον όρισε πρέσβη εκ προσωπικοτήτων και ειδικό απεσταλμένο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Έλληνα δασκάλου Θανάση Λερούνη, ο οποίος είχε απαχθεί από τους Ταλιμπάν.

"Θεωρώ τιμή για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας, αλλά και τον Ελληνισμό της Διασποράς, γενικότερα, η ανάθεση του υφυπουργείου Εξωτερικών στο πρόσωπό μου", δήλωσε ο Δημήτρης Δόλλης στο "Νέο Κόσμο" της Αυστραλίας, επισημαίνοντας ότι η απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να τον συμπεριλάβει στην κυβέρνηση αποτελεί "μεγάλη τιμή αλλά και μεγάλη πρόκληση".

Ο κ. Δόλλης υποσχέθηκε πως κι από την θέση αυτή, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, "θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τον απόδημο ελληνισμό".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ