Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2010
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλημέρα και καλώς ήρθατε. Θα γίνουν σύντομες εισηγήσεις από τους Υπουργούς και στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία για ερωτήσεις. Να δώσω το λόγο απευθείας στον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δρούτσα. Ευχαριστώ.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Να σας καλωσορίσω θερμά κι εγώ όλους, να ευχηθώ σε όλους μας καλό φθινόπωρο.
Να καλωσορίσω και απ’ αυτό το σημείο θερμά τους συναδέλφους στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία θα έχει τις αρμοδιότητες για τα ευρωπαϊκά θέματα ως Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών.
Ο Σπύρος Κουβέλης, με αρμοδιότητα τα γνωστά θέματα που χειριζόταν και μέχρι τώρα, δηλαδή οικονομική διπλωματία, πράσινη διπλωματία - περιβαλλοντική διπλωματία όπως την αποκαλούμε - και ένα σημείο στο οποίο θέλουμε να δώσουμε και περισσότερη έμφαση, την πολιτιστική διπλωματία.
Και ο Δημήτρης Δόλλης παλιός γνώριμος νομίζω όλων, Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό και τα εκκλησιαστικά θέματα.
Για άλλη μια φορά επιτρέψτε μου να καλωσορίσω όλους θερμά στο Υπουργείο Εξωτερικών και να ευχηθώ σε όλους μας καλές επιτυχίες, διότι η καλή συνεργασία είναι για μας αυτονόητη, είναι δεδομένη.
Θα ήθελα μόνο να κάνω μια μικρή αποτίμηση των τελευταίων 11 μηνών. Νομίζω μπορεί κανείς να μιλάει ακόμα και για απτά αποτελέσματα τους τελευταίους 11 μήνες.
Πρώτα απ’ όλα να υπενθυμίσω σε ποιό σημείο παραλάβαμε την Ελλάδα γενικά, αλλά και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ποιά ήταν η θέση εκκίνησης νομίζω είναι γνωστό - και παρακαλώ να μην παρερμηνευτεί αυτό, το λέω χωρίς καμία διάθεση αντιπολιτευτικού λόγου, αλλά νομίζω ότι μια αντικειμενική αποτίμηση πρέπει να ξεκινάει από το σημείο εκκίνησης.
Η Ελλάδα κατά την άποψή μας είχε χάσει τη φωνή της, δεν είχε την απαραίτητη παρουσία στην άμεση γειτονιά μας ιδιαίτερα, παρουσία η οποία ήταν απαραίτητη. Βρεθήκαμε και στη συγκυρία μιας ιδιαιτέρως δυσμενούς δημοσιονομικής κατάστασης για τη χώρα μας, όλα αυτά είναι γνωστά.
Νομίζω όμως ότι καταφέραμε τους τελευταίους 11 μήνες να δώσουμε πάλι φωνή και παρουσία στην Ελλάδα ιδιαίτερα στην άμεση γειτονιά μας. Φροντίσαμε για την απαραίτητη σταθερότητα στην περιοχή, πολύ σημαντικό νομίζω για τις προσπάθειες που καταβάλει και η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.
Πήραμε όμως και πολύ συγκεκριμένες και σημαντικές πρωτοβουλίες πιστεύω ξεκινώντας από τα Βαλκάνια, την περιοχή άμεσου ενδιαφέροντος μας, με τη γνωστή πλέον σε όλους «Ατζέντα 2014». Νομίζω ότι αυτή πλέον είναι πραγματικά γνωστή σε όλους και διεθνώς, ιδιαίτερα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ρόλος που έχει επανακτήσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια έδειξε και τη σημασία που αποδίδουν όλοι οι εταίροι στο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Πρόσφατο παράδειγμα –τολμώ να πω- είναι και το θέμα του Κοσόβου με τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και την άμεση πρόσκληση και παρότρυνση προς την Ελλάδα να αναλάβουμε έναν ουσιαστικό ρόλο και να επισκεφτούμε και άμεσα την περιοχή. Θα θυμάστε ότι επισκέφτηκα αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης Βελιγράδι και Πρίστινα.
Θέλω να πιστεύω και στο άλλο θέμα το οποίο μας απασχολεί πολύ εντατικά στα Βαλκάνια, το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ότι κι εδώ τους τελευταίους 11 μήνες είχαμε πραγματικά απτά αποτελέσματα με τον τρόπο που το χειριστήκαμε. Υπενθυμίζω το σημείο που παραλάβαμε, με πραγματικές πιέσεις πάνω στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο, με μια άποψη από την Επιτροπή για άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Οι τελευταίοι 11 μήνες νομίζω συνέβαλαν στο να γυρίσει 180 μοίρες θα έλεγα η κατάσταση. Οι πιέσεις δεν είναι πάνω στην Ελλάδα. Με πολύ πειστικό τρόπο δείξαμε σε όλους τους εταίρους αλλά και σε όλη τη Διεθνή Κοινότητα - και ελπίζω και στους γείτονές μας - ότι η Ελλάδα διαθέτει την πολιτική βούληση για επίλυση του θέματος. Παράλληλα όμως τονίσαμε και το σαφές πλαίσιο γι’ αυτήν τη λύση την οποία η Ελλάδα επιδιώκει.Αυτή η πολιτική και αυτές οι κινήσεις συνέβαλαν ουσιαστικά στο να αλλάξει το κλίμα και, όπως είπα, οι πιέσεις να μην είναι πάνω στην Ελλάδα όπως ήταν την τελευταία περίοδο, αλλά να έχει αντιστραφεί τελείως αυτό το κλίμα.
Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία είναι γνωστή η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Επιθυμούμε τη στενή συνεργασία με την Τουρκία, ιδιαίτερα σε θέματα όπου υπάρχουν κοινά συμφέροντα. Η συνεργασία αυτή όμως πραγματοποιείται μέσα σ’ ένα πολύ καθαρό, γνωστό πλαίσιο, θα μου επιτρέψετε όμως να το επαναλάβω για άλλη μια φορά: πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, πλήρης σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.Μέσα σ’ αυτό το καθαρό πλαίσιο εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να δούμε πώς μπορούμε ν’ αναπτύξουμε πιο στενή συνεργασία με την Τουρκία.
Παράλληλα, συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με στόχο την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας οι όποιες ιδέες για μια άλλου είδους σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Σ’ αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε ν’ αναφερθώ και στο πρόσφατο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Τουρκία. Ήδη έχουμε πει και δημοσίως ότι είναι βεβαίως ένα θετικό αποτέλεσμα το οποίο πιστεύουμε ότι επιτρέπει στον Πρωθυπουργό, τον κ. Ερντογάν, να προχωρήσει με πιο γοργά και αποφασιστικά βήματα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα του. Θα του επιτρέψει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, το σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας. Αλλά όπως είπα και στην πρώτη μου δημόσια αντίδραση πάνω στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, πιστεύω και ελπίζω ότι αυτό το θετικό αποτέλεσμα να συμβάλλει και σε πιο ουσιαστικές κινήσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην επίλυση του Κυπριακού.
Εμείς πιστεύουμε σ’ αυτή την πολιτική προσέγγισης και συνεργασίας με την Τουρκία. Βεβαίας υπάρχουν σκαμπανεβάσματα σ’ αυτήν την πορεία, είναι γνωστά αυτά τα θέματα, δεν είναι κάτι το καινούργιο. Εμείς έχουμε επιλέξει την οδό μιας ψύχραιμης αντιμετώπισης όλων αυτών των προκλήσεων που είδαμε και τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά πάντα έχοντας υπ' όψιν μας και έχοντας επιβεβαιώσει ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι πλήρως κατοχυρωμένα. Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας με αυτήν την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Θέλουμε και είμαστε έτοιμοι να προσπαθήσουμε, αλλά επαναλαμβάνω αυτό που έχουμε πει πολλές φορές: από τα θετικά λόγια τα οποία ακούμε από καιρούς από την Τουρκία, θα πρέπει να πάμε και σε θετικές απτές πράξεις, αποτελέσματα, στα ελπίζουμε σύντομα. Εμείς θέλουμε και θα προσπαθήσουμε, θεωρώ ότι οφείλουμε να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία, αλλά πάντα με προσεκτικά και καλά μελετημένα βήματα.
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, παραμένει βεβαίως κορυφαίο ζήτημα και προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτό προσπάθησα κι εγώ να σηματοδοτήσω με την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Κύπρο, την πρώτη μου επίσκεψη μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων. Ήταν πιστεύω μια επίσκεψη με πολλή ουσία αλλά και αυτούς τους συμβολισμούς που μόλις ανέφερα. Να επαναλάβω για άλλη μια φορά τη στενή συνεργασία και το συντονισμό της Ελλάδας με την Κύπρο. Νομίζω ότι ήδη τους τελευταίους 11 μήνες είδαμε κι εδώ απτά αποτελέσματα. Να επαναλάβω για άλλη μια φορά την πλήρη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια. Το Κυπριακό έχει εισέλθει σε μια σημαντική σίγουρα και όχι εύκολη φάση, θέλει προσεκτικούς χειρισμούς από όλους μας, και νομίζω σ’ αυτό το πλαίσιο ότι οι τελευταίες προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια δείχνουν την απαραίτητη κατεύθυνση και μπορούν να συμβάλουν σε μια ταχεία επίλυση του Κυπριακού. Έχουν την πλήρη στήριξή μας, το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά και θα ήθελα εδώ να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στην πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για την επιστροφή των Βαρωσίων και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου.
Είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο και μια πολύ σημαντική πρόταση όπου και η τουρκική πλευρά θα πρέπει να ανταποκριθεί θετικά και νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία και για την Τουρκία να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει, ότι θέλει να συμβάλλει σε μια ταχεία επίλυση του Κυπριακού. Άρα εδώ είναι μια ευκαιρία για την Τουρκία να δείξει ότι δεν το λέει μόνο, δεν μένει στα λόγια, αλλά το εννοεί με πράξεις και απτά αποτελέσματα.
Λίγα λόγια για τη Μέση Ανατολή. Πιστεύω ότι η Ελλάδα και πάλι έχει ανακτήσει έναν ενεργό ρόλο στην περιοχή αυτή. Αξιοποιούμε τις παραδοσιακές σχέσεις εμπιστοσύνης με τον αραβικό κόσμο που διατηρούμε και παράλληλα αξιοποιούμε και τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με το Ισραήλ, αυτήν την εμβάθυνση των σχέσεών μας. Οι σχέσεις αυτές είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα. Η Ελλάδα πραγματικά μπορεί εδώ να συνεισφέρει με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο στο Μεσανατολικό, το οποίο έχει και αυτό εισέλθει, όπως όλοι ξέρουμε, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα φάση.
Να κλείσω λέγοντας ότι εργαστήκαμε συστηματικά και καθημερινά με στρατηγική, με σχέδιο, πήραμε πρωτοβουλίες σημαντικές, και βλέπουμε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα εθνικά μας ζητήματα.
Μπαίνουμε σε μια νέα φάση, αν θέλετε σε μια γόνιμη εποχή θετικών πρωτοβουλιών. Ελπίζουμε ότι και οι συνομιλητές μας στα διάφορα θέματα που μας απασχολούν ιδιαιτέρως να ανταποκριθούν θετικά. Για άλλη μια φορά να τονίσω, εμείς είμαστε έτοιμοι και καλά προετοιμασμένοι.
Πριν δώσω το λόγο στους συναδέλφους, θα ήθελα απλώς να πω λίγα λόγια για ένα άλλο θέμα το οποίο θεωρώ και αυτό ιδιαιτέρως σημαντικό για το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και για την άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής. Είναι τα οργανωτικά του Υπουργείου Εξωτερικών.
Αντιλαμβάνομαι ότι δημοσιογραφικά μπορεί να μην έχουν το ίδιο ενδιαφέρον όπως η ουσία της εξωτερικής μας πολιτικής. Πιστεύω όμως ότι με τις απαραίτητες αλλαγές στη λειτουργία και τη δομή του Υπουργείου Εξωτερικών μπορούμε να έχουμε ακόμα πιο αποτελεσματική διπλωματία, σε μια προσπάθεια να δώσουμε στις Διπλωματικές μας Υπηρεσίες, τους διπλωματικούς υπαλλήλους αλλά και όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών οι οποίοι κάνουν πραγματικά με πολύ μεγάλη αφοσίωση και μεγάλη αποτελεσματικότητα το έργο τους –και θα ήθελα και απ’ αυτό το σημείο να τους ευχαριστήσω για άλλη μια φορά γι’ αυτή την εξαιρετική συνεργασία των τελευταίων 11 μηνών και την αφοσίωσή τους στο κοινό μας έργο - τις απαραίτητες δυνατότητες να κάνουν, όπως είπα, ακόμα πιο αποτελεσματικά τη δουλειά τους.
Είναι διάφορα θέματα στα οποία ήδη έχουμε ξεκινήσει τις εργασίες και τις προετοιμασίες. Ένα από τα θέματα είναι μια πιο αποτελεσματική χρήση των νέων τεχνολογιών. Αυτό που θα επιθυμούσα, νομίζω θα επιθυμούσαμε όλοι, είναι να καταλήξουμε ως αποτέλεσμα στο «γραφείο χωρίς χαρτί». Ήδη έχει μπει ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων σε λειτουργία, το οποίο διευκολύνει την παρακολούθηση της πορείας κάθε θέματος σε όλα τα στάδια διεκπεραίωσής του. Στόχος μας είναι αυτό το δίκτυο να μπορέσει να λειτουργήσει σε όλες τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών στην Κεντρική Υπηρεσία, αλλά βεβαίως και σε όλες μας τις Αρχές στο εξωτερικό.
Ένα δεύτερο θέμα πολύ σημαντικό για μένα είναι το οργανόγραμμα του Υπουργείου Εξωτερικών. Στόχος μας είναι η σαφής περιγραφή των καθηκόντων κάθε θέσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, να υπάρχει και μια αντικειμενική αξιολόγηση και πρόοδος όλου του προσωπικού. Αυτό πιστεύω θα συμβάλλει πάρα πολύ στη διαφάνεια αλλά και στην αξιοκρατική λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών – ένα θέμα το οποίο είναι για μένα πάρα πολύ σημαντικό.
Άλλο θέμα είναι ο εξορθολογισμός της οικονομικής διαχείρισης του Υπουργείου. Εδώ θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Ήδη νομίζω στον πρώτο χρόνο της διαχείρισης από τη νέα Κυβέρνηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα μείωσης της σπατάλης. Και το λέω ευθέως, δυστυχώς σε όλην τη Δημόσια Διοίκηση και στο Υπουργείο Εξωτερικών υπήρχαν θέματα σπατάλης αλλά νομίζω ότι μπορέσαμε να βρούμε κάποιες πρώτες πολύ καλές λύσεις.
Ως προς την εξωστρέφεια και την επικοινωνία του Υπουργείου και με την κοινή γνώμη. Και εδώ θα μπούμε σε μια νέα περίοδο. Αυτό που είναι στόχος μας είναι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών προς τον πολίτη να μπορέσουν να γίνονται με λιγότερο γραφειοκρατικό τρόπο και με καλύτερη χρήση των νέων ηλεκτρονικών μέσων.
Δεν θέλω να μπω σε άλλες λεπτομέρειες γι’ αυτό το θέμα, είναι πάρα πολλά, έχει γίνει ήδη πολύ καλή προετοιμασία. Απλώς αυτό που θα ήθελα να πω σ’ αυτό το σημείο είναι ότι θα ιδρύσουμε μια νέα θέση Ειδικού Γραμματέα στο Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία όμως θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ενός χρόνου. Ο Ειδικός Γραμματέας θα αναλάβει τις προετοιμασίες γι’ αυτές τις αλλαγές διοικητικού και οργανωτικού χαρακτήρα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Θ’ αναλάβει ως ένα συγκεκριμένο πλάνο να το διεκπεραιώσει, βεβαίως υπό την εποπτεία του Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Πρέσβεως κ. Ζέπου. Είναι ένας πολύ μεγάλος όγκος δουλειάς που χρειάζεται πραγματικά την πλήρη αφοσίωση κάποιου για να το συντονίσει και να το τρέξει στο τελικό στάδιο και γι’ αυτό πήραμε την απόφαση να το κάνουμε αυτό μέσω της θέσεως ενός Ειδικού Γραμματέα. Αλλά, το τονίζω αυτό, θα είναι συγκεκριμένης χρονικής περιόδου και συγκεκριμένα γι’ αυτό το project. Δεν έχω αυτή τη στιγμή να σας ανακοινώσω το όνομα – θα το κάνουμε αυτό - για τον απλούστατο λόγο ότι όλες οι θέσεις θα καλυφθούν με μια ανοιχτή διαδικασία. Απευθύνω και πρόσκληση προς όλους όσοι ενδιαφέρονται γι’ αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα θέση. Και πραγματικά πιστεύω ότι είναι μία προσπάθεια η οποία θα βελτιώσει και την όλη λειτουργία και του Υπουργείου και την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής μας πολιτικής.
Ένα τελευταίο - κι αυτό ως μία ανακοίνωση. Όλοι παρακολουθούμε τις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει την τελευταία περίοδο στο διεθνές στερέωμα και βεβαίως επηρεάζουν και την Ελλάδα. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε και σε άλλο επίπεδο με αυτές τις αλλαγές, να τις αναλύσουμε ακόμα πιο εντατικά, να τις μελετήσουμε. Και γι’ αυτό το λόγο θα συστήσουμε μία Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει το έργο να επεξεργαστεί ένα νέο στρατηγικό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Και αυτό θα είναι ένα project συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας και θα γίνει βεβαίως με τη συμμετοχή πρώτα απ’ όλα των παραγόντων και των στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά σε στενή συνεργασία και με τον Ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και όλους αυτούς οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν σ’ αυτό το έργο.
Αυτά από τη δική μου την πλευρά. Να δώσω το λόγο στη Μαριλίζα Ξενογιαννοπούλου.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα κι εγώ να σας καλημερίσω, προσβλέπω στην καλή μας συνεργασία. Θα ήθελα αγαπητέ Δημήτρη να ξεκινήσω με μία προσωπική αναφορά και να πω ότι αισθάνομαι τιμή και ευθύνη που βρίσκομαι σ’ αυτή τη θέση. Να ευχαριστήσω τον Υπουργό για τη θερμή υποδοχή και τη συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που συμμετέχω σε μία δημιουργική και δυνατή ομάδα μαζί με τον Υπουργό, τον Δημήτρη Δρούτσα, και με τους δύο συναδέλφους Υφυπουργούς, τον Σπύρο Κουβέλη και τον Δημήτρη Δόλλη, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις συνολικά και ειδικότερα στο ευρωπαϊκό πεδίο.
Ο Υπουργός προηγούμενα παρουσίασε το βασικό πλαίσιο και τους στόχους και έκανε και κάποιες διαπιστώσεις οι οποίες ισχύουν στο ακέραιο και για τα θέματα τα ευρωπαϊκά - χωρίς καμία διάθεση μικροκομματικής αντιπολίτευσης κανείς πρέπει να διαπιστώσει - ότι δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια η χώρα μας έχασε ερείσματα και έδαφος στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχασε και αποδυνάμωσε συμμαχίες. Τους τελευταίους 11 μήνες με πολύ συστηματική προσπάθεια και αγώνα του ίδιου του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εξωτερικών και συνολικά της Κυβέρνησης βλέπουμε ότι αυτή η εικόνα αποκαθίσταται, η Ελλάδα αποκτά συνεχώς όλο και πιο ισχυρή φωνή στα ευρωπαϊκά φόρα.
Και φυσικά αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια περίοδο που η ίδια η Ευρώπη περνάει θεσμικές, πολιτικές και στρατηγικές διεργασίες όλη την προηγούμενη δεκαετία και σίγουρα βρισκόμαστε μπροστά σε καινούργιες αποφάσεις που θα καθορίσουν την στρατηγική της πορεία και συνακόλουθα φυσικά και τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας μας μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο.
Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα 30 χρόνια έχουν σε κάθε ιστορική φάση της ευρωπαϊκής εξέλιξης δείξει ότι μπορούν να συνδυάζουν αφ’ ενός την ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά όργανα και ταυτόχρονα να μπορούν να διασφαλίζουν τα ελληνικά συμφέροντα στις αποφάσεις και στις πολιτικές που λαμβάνονται. Και ταυτόχρονα να έχουν έναν δημιουργικό ρόλο στη συνδιαμόρφωση των ίδιων των προσανατολισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σ’ αυτήν την πρώτη συνάντηση δεν θέλω να μακρηγορήσω, θέλω απλώς να πω ότι σ’ αυτό το εξάμηνο που ήδη διανύουμε με ορίζοντα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου έχουμε σημαντικά θέματα τα οποία δρομολογούνται και στα οποία θα έχουμε ενεργό ρόλο.
Ήδη ο Υπουργός αναφέρθηκε και δεν θέλω να επαναλάβω στο κομμάτι της στρατηγικής της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά τη δική μας συμμετοχή όσον αφορά σ’ αυτές τις αποφάσεις. Και θα ήθελα εδώ να συμπληρώσω με δύο άλλα σημαντικά ζητήματα, τα οποία επίσης θα μας απασχολήσουν έντονα το επόμενο διάστημα. Αναφέρομαι στη Στρατηγική 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η συνέχεια και η μετεξέλιξη της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Καταλαβαίνετε σε ένα νέο διεθνές πολιτικό και οικονομικό πλέον περιβάλλον όπως διαμορφώνεται.
Όπως επίσης και το πολύ κρίσιμο ζήτημα της αναθεώρησης των δημοσιονομικών προοπτικών που όπως γνωρίζετε έχει καθυστερήσει και που περιμένουμε τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής τις επόμενες εβδομάδες. Θα είναι ο προάγγελος για το επόμενο μεγάλο πακέτο των δημοσιονομικών προοπτικών που αφορά άμεσα τη χώρα μας, αφορά άμεσα στην αναπτυξιακή και κοινωνική μας στρατηγική για μετά το 2013, αφορά άμεσα στο μέλλον του κοινοτικού προϋπολογισμού, στο μέλλον των πολιτικών της συνοχής σε μια περίοδο μάλιστα δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης, αφορά στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, στην ανάπτυξη των νέων πολιτικών που κι εμείς στηρίζουμε. Όπως ξέρετε ο Πρωθυπουργός έχει πρωτοστατήσει και για τα θέματα της πράσινης ανάπτυξης και των νέων τεχνολογιών, που όμως αυτές οι πολιτικές θα πρέπει να αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνοντας πάντα υπόψη το θέμα της περιφερειακής ανάπτυξης και της σύγκλισης.
Και όλα αυτά μέσα σε ένα αρκετά δυσχερές και διαφοροποιημένο περιβάλλον, όσον αφορά στη δυνατότητα επίτευξης συμμαχιών γύρω απ’ όλα αυτά τα ζητήματα που θα έχουμε την ευκαιρία με έναν πολύ πιο συγκροτημένο τρόπο να τα κουβεντιάσουμε στο επόμενο διάστημα. Και αυτό είναι κάτι που και χθες στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής αλλά και προς τη Βουλή στις αρμόδιες Επιτροπές θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε μια πιο λεπτομερή προσέγγιση για όλα αυτά τα ζητήματα.
Κλείνοντας θα ήθελα μιλώντας για την ευρωπαϊκή παρουσία της χώρας και την ευρωπαϊκή μας πολιτική και τις στοχεύσεις να επισημάνω ιδιαίτερα πόσο σημασία έχει η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεών μας, ενεργοποίηση που έχει να κάνει σαφώς με το διάλογο και την προσπάθεια κοινών στόχων και συναινέσεων σε πολιτικό επίπεδο με τις πολιτικές δυνάμεις. Αλλά ταυτόχρονα και την αξιοποίηση της ελληνικής παρουσίας σε όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που ήδη είναι σε εξέλιξη και χρειάζεται ακόμα περισσότερο να εργαστούμε σ’ αυτή την κατεύθυνση, τη σταθερή συνεργασία φυσικά με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, αλλά και μία λογική και αντίληψη πολυεπίπεδων συμμαχιών.
Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι στο νέο διαφοροποιημένο ευρωπαϊκό περιβάλλον οι συμμαχίες πια δεν είναι οι δεδομένες του παρελθόντος. Είναι συμμαχίες οι οποίες οικοδομούνται και αναπτύσσονται με τα θέματα τα επιμέρους της πολιτικής και σίγουρα εκεί θα έχουμε ένα σημαντικό πεδίο δουλειάς στο επόμενο διάστημα.
Τέλος, σ’ αυτήν την προσπάθεια έντονης παρουσίας και διεκδίκησης και δημιουργικής συμμετοχής σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ήθελα και να κλείσω μ’ αυτό, ότι έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν και οι κοινωνικοί φορείς, οι κοινωνικοί εταίροι, οι οργανώσεις, ο καθένας και η κάθε οργάνωση στο δικό της επίπεδο. Είναι κάτι στο οποίο και εκεί πρόκειται να δουλέψουμε ιδιαίτερα, καθώς σε μία τέτοια μεγάλη συζήτηση που αναπτύσσεται για όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία προανέφερα έχει σημασία να υπάρχει εκ των προτέρων μία προεργασία σε όλα αυτά τα επίπεδα.
Δηλαδή όταν μιλάμε για τα θέματα της ανάπτυξης, της συνοχής, του προϋπολογισμού, οι κοινωνικοί εταίροι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσουν.
Σας ευχαριστώ πολύ και να επαναλάβω επίσης άλλη μια φορά ότι προσβλέπω στην πολύ καλή μας συνεργασία.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ Μαριλίζα. Σπύρο.
κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και από εμένα καλημέρα σας και όπως ξέρετε είναι πάντα και για μένα μεγάλη η χαρά να μπορούμε να τα λέμε και να ενημερώνεστε και για τη δουλειά που κάνουμε στην οικονομική διπλωματία και στα αναπτυξιακά.
Και εγώ να πω ότι καλωσορίζω φυσικά το νέο μας Υπουργό, τον Δημήτρη Δρούτσα, και μ’ αυτήν την ευκαιρία της περαιτέρω συνέχισης της πολύ καλής συνεργασίας που είχαμε μέχρι σήμερα θέλω να τον ευχαριστήσω για την στήριξη που μας έδωσε όλο αυτό τον καιρό, τους 11 μήνες, στην προσπάθεια που κάναμε ώστε να παρουσιάσουμε το 2010 μία ολοκληρωμένη στρατηγική και ένα πρόγραμμα δράσης για το τί θέλουμε να κάνουμε ώστε να ανοίξει η ελληνική επιχειρηματικότητα προς τα έξω.
Και η αλήθεια είναι ότι μέσα σ’ αυτούς τους 11 μήνες κάναμε νομίζω πάρα πολλά πράγματα. Ενδεικτικά θα αναφέρω μερικά που θεωρώ πολύ σημαντικά. Όπως είχα πει, βάλαμε ως κύριο στόχο τις γύρω από εμάς περιοχές και έτσι ξεδιπλώσαμε το πρόγραμμα και τις επαφές μας στις Αραβικές χώρες, στις χώρες του Κόλπου, στη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και τις χώρες του Εύξεινου Πόντου και φυσικά συνεχίσαμε τις επαφές που υπήρχαν και που είναι πολύ σημαντικές σε Βαλκάνια και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα επιδιώξαμε και ανοίξαμε πόρτες συνεργασίας με κάποιους σημαντικούς partners, αναφέρω συγκεκριμένα τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα που ήταν partners πολύ σημαντικοί για την εξωτερική οικονομική σχέση της Ελλάδας.
Και νομίζω, όπως μου είπαν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις ότι μέσα σε ένα χρόνο κάναμε περισσότερες μικτές Διυπουργικές Επιτροπές και διμερείς επαφές για θέματα οικονομικής πολιτικής από οποιαδήποτε άλλη περίοδο του Υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό είχε αποτελέσματα και αναφέρω ενδεικτικά ότι με το Κατάρ έχουμε καταφέρει να υπογράψουμε ένα Μνημόνιο για τη σύσταση κοινής Επιτροπής Ελλάδας – Κατάρ για τη συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο και επενδύσεις, αλλά και το Μνημόνιο συνεργασίας για την επένδυση των 3,5 δισεκατομμυρίων στην περιοχή του Αστακού, που έχει και έναν προγραμματισμό να ξεκινήσει πολύ σύντομα – ελπίζουμε στις αρχές του 2011 – και να δημιουργήσει πάνω από 1.500 θέσεις εργασίας. Αναφέρω επίσης τις πολύ σημαντικές επαφές με τη Λιβύη, όπου ξεδιπλώνεται ένα ολόκληρο πρόγραμμα συνεργασίας και στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας και των μεταφορών, αλλά και με σημαντικές δραστηριότητες που ελληνικές επιχειρήσεις, είτε κρατικές είτε ιδιωτικές, αναλαμβάνουν στη Λιβύη και αυτό είναι σημαντικό.
Αναφέρω τη γενικότερη συνεργασία με τις Αραβικές χώρες και εδώ θέλω να υπογραμμίσω – και να ζητήσω τη βοήθειά σας για να το αναδείξουμε – το ελληνοαραβικό φόρουμ, το επιχειρηματικό φόρουμ που θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και όπου θα συμμετέχουν αρκετοί πολιτικοί από τις Αραβικές χώρες αλλά και πολλές επιχειρήσεις και από τη δική μας χώρα και από τις Αραβικές. Αναφέρω επίσης τη συνεργασία με τη Ρωσία, μία συνεργασία που έπρεπε να ξαναζωντανέψουμε και που εδώ θα αναφέρω σαν highlight αυτής της προσπάθειας την επαφή που έχουμε όχι μόνο με την πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, τον κ. Τσερνισένκο, από τον οποίο περιμένω πολύ σύντομα να ορίσουμε μία ημερομηνία για να κάνουμε εδώ στην Αθήνα μία ημερίδα που θα επιτρέψει σε ελληνικές επιχειρήσεις να αναλάβουν εργασίες προετοιμασίας των Ολυμπιακών του 2014. Και αυτό, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι είναι μία ευκαιρία να ξαναμπούμε στο παιχνίδι, να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που μέχρι σήμερα είναι σε κατάσταση ύπνωσης. Αυτό θα μπορέσει να μας επιτρέψει να κάνουμε και ένα βήμα παραπάνω μετά, γιατί θυμίζω ότι μετά διοργανώνονται το 2016 Ολυμπιακοί στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και εκεί πάλι η Ελλάδα πρέπει να έχει παρουσία.
Υπογραμμίζω την παρουσία της Ελλάδας στον Εύξεινο Πόντο με την ανάληψη της Προεδρίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, με προτεραιότητα στην πράσινη ανάπτυξη. Εδώ θέλω πάλι να υπογραμμίσω ότι στις 26 Νοεμβρίου του 2010 θα γίνει η Υπουργική Διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Μαύρης Θάλασσας στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συνοδεύεται και από επιχειρηματικό φόρουμ, με στόχευση στις πράσινες τεχνολογίες, πράσινη ανάπτυξη, περιβαλλοντικές τεχνολογίες και θεωρούμε ότι δίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις να ξεδιπλώσουν τη δραστηριότητά τους και εκεί και σημειώνω ότι το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο.
Τέλος, μία αναφορά στο τί έχουμε κάνει. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σας πω ότι οι επισκέψεις που είχαμε κάνει είχαν πολύ σημαντικό αποτέλεσμα. Ξανανέβασαν την Ελλάδα σαν ένα σημαντικό οικονομικό partner των Ηνωμένων Πολιτειών και μάλιστα για πρώτη φορά, και αυτό έχει σημασία, καταφέραμε, μετά από επίμονα αιτήματα χρόνων, να γίνει αποδεκτό από την αμερικανική πλευρά το να φτιάξουμε μία κοινή Επιτροπή για την προστασία των προϊόντων ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικού προσδιορισμού της Ελλάδας στην αμερικανική αγορά. Μία έλλειψη πολύ σημαντική γιατί κυκλοφορούσαν προϊόντα που έχουν ονομασία προέλευσης στην Ελλάδα και που κατασκευάζονταν από οποιονδήποτε. Αυτά για το τί κάναμε μέχρι σήμερα.
Τώρα έχει σημασία να εξηγήσουμε και δύο πράγματα για το πού πηγαίνουμε από δω και πέρα. Ο στόχος μας είναι να ξεδιπλώσουμε τις προσπάθειες αυτές και σε κάποιες άλλες περιοχές. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό η παρουσία της Ελλάδας καταρχάς να ενισχυθεί στα Βαλκάνια. Δεν πρέπει να κάνουμε ούτε βήματα πίσω ούτε να μείνουμε στάσιμοι. Θα ξεδιπλώσουμε λοιπόν μία προσπάθεια για την οικονομική παρουσία και την οικονομική συνεργασία στα Βαλκάνια που συντάσσεται απόλυτα και με το στόχο του 2014, γιατί αυτό σημαίνει και έργα ευρύτερης συνεργασίας και υποδομής.
Θα ξεδιπλώσουμε τις προσπάθειές μας για την Ασία σε επιλεγμένους στόχους. Υπάρχουν χώρες που έχουν πολύ μεγάλη σημασία και με τις οποίες έχουμε πολύ σημαντικά ελλείμματα ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών. Αναφέρω συγκεκριμένα την Ιαπωνία, την Κορέα και την Ινδία, αλλά ειδικά η Ιαπωνία και η Κορέα είναι πολύ σημαντικοί στόχοι για μας και που αυτά θα τα ξεκινήσουμε άμεσα με το ξεκίνημα της καινούργιας χρονιάς. Και βέβαια το ξεδίπλωμα των δράσεων σε Αφρική και Λατινική Αμερική.
Να πω επίσης για την οικονομική διπλωματία ότι η επεξεργασία της περαιτέρω υλοποίησης αυτής της στρατηγικής περνάει μέσα από μία δουλειά που κάναμε έχοντας ζητήσει από όλες τις αρχές εξωτερικού να μας πουν στη χώρα ή στην περιοχή που δουλεύουν ποιοί είναι οι ποσοτικοί στόχοι που πρέπει να επιδιώξουμε. Να ξέρουμε τί προσπαθούμε να κάνουμε, ποιους δρόμους να ανοίξουμε. Πάμε να κάνουμε συνεργασίες σε τρόφιμα, σε προϊόντα κατασκευών κλπ.; Να ξέρουμε, να έχουμε στόχευση.
Αυτό θα ολοκληρωθεί, έχουμε στείλει μια εγκύκλιο που παίρνουμε τις απαντήσεις τώρα και θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία μέσα στο μήνα. Μετά την αξιολόγηση θα επανέλθουμε με μία πιο λεπτομερή παρουσίαση αυτού του προγράμματος και παράλληλα θα δούμε πώς εντάσσουμε το ανθρώπινο δυναμικό – μιλάω κυρίως για τα γραφεία ΟΕΥ – ώστε να μπορούμε να έχουμε τη δύναμη κρούσης εκεί που την χρειαζόμαστε.
Μιλάμε και με τα συνδικαλιστικά όργανα και με το Σύλλογο των ΟΕΥ γιατί αυτό προϋποθέτει και μία καλή συνεργασία για να μπορούμε και να ακούσουμε τα αιτήματά τους, αλλά και να μπορέσουμε να συντάξουμε αυτές τις δυνάμεις.
Τέλος, να πω δυο πράγματα για την πολιτιστική διπλωματία και την πράσινη διπλωματία, που θεωρώ ότι είναι δύο πάρα πολύ δυνατοί τομείς για να αναδείξουμε την ελληνική παρουσία. Θυμίζω μόνο στη Μαύρη Θάλασσα ότι το αντικείμενο της πράσινης ανάπτυξης που βάλαμε ήταν ένα πολύ καλό όχημα για να οδηγήσει τις χώρες σε μία συνεργασία. Και ελπίζουμε ότι τώρα στη Νέα Υόρκη που θα έχουμε ένα άτυπο γεύμα των Υπουργών Εξωτερικών θα μπορέσουμε να περάσουμε και μία κοινή θέση για θέματα κλιματικής αλλαγής στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Ελπίζω να σας το ανακοινώσω μετά τη Νέα Υόρκη αυτό.
Και για την πολιτιστική διπλωματία νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά λόγια, πόση σημασία έχει για μία χώρα σαν την Ελλάδα να βγάλουμε μπροστά αυτό το συγκριτικό μας πλεονέκτημα για να ανοίξουμε πόρτες συνεργασίας.
Κλείνω με δύο κουβέντες για την αναπτυξιακή συνεργασία, την ΥΔΑΣ-Hellenic AID. Εδώ, όπως σας είχα πει, έχουμε προγραμματίσει και κάνουμε μια εκ βάθρων αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της ΥΔΑΣ για τα θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας. Καταρχήν ξεχωρίζουμε την αναπτυξιακή συνεργασία από την ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι δύο διαφορετικά θέματα με διαφορετική στόχευση και αποτελέσματα. Δεν έχει νόημα να είναι ανακατεμένα.
Δεύτερον, βάζουμε μια πολύ μεγάλη στόχευση να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί, με τρεις βασικές αρχές. Απόλυτη διαφάνεια, που σημαίνει ότι ό,τι προγραμματίζεται, όποια πρόταση εγκρίνεται μέσα από μία συγκεκριμένη διαδικασία, μπαίνει στο διαδίκτυο από την πρώτη ημέρα και παρακολουθείται από οποιονδήποτε πολίτη μέχρι το τέλος της υλοποίησης, για να ξέρει ο κάθε πολίτης πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα.
Δεύτερον, αποτελεσματικότητα, ώστε κάθε ευρώ του Έλληνα πολίτη που διατίθεται να έχει αποτέλεσμα αναπτυξιακό και τρίτον, παρουσία της Ελλάδας. Η Ελλάδα να φυτεύει την παρουσία της και να γίνεται αναγνώριση της παρουσίας της εκεί που κάνει δουλειές.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι πρέπει, πρώτον, να περιορίσουμε λιγάκι την πολυδιάσπαση αυτών των στόχων, γιατί σήμερα η Ελλάδα είναι παρούσα σε – αν θυμάμαι σωστά – 106 χώρες, τη στιγμή που άλλες χώρες που έχουν ένα τεράστιο πρόγραμμα αναπτυξιακό έχουν πολύ λιγότερο στόχο και άρα πρέπει να το περιορίσουμε αυτό. Και δεύτερον, να γίνει ένα – επιτρέψτε μου τη λέξη – ξεκαθάρισμα του με ποιούς κάνουμε τις συνεργασίες.
Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να έχει ένα Μητρώο 600 και, 800 ίσως, αν θυμάμαι καλά, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τη στιγμή που χώρες όπως η Δανία έχουν ένα Μητρώο της τάξης των 100 οργανώσεων. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και με πραγματικά κριτήρια να ξέρουμε με ποιούς συνεργαζόμαστε και δουλεύουμε. Αυτά από μένα και ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ευχαριστώ πολύ Σπύρο. Δημήτρη Δόλλη.
κ. Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Ο ελληνισμός της διασποράς, η δεύτερη, τρίτη και τέταρτη γενιά έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στις χώρες στις οποίες ζει. Χαίρομαι γιατί επιστρέφω σε έναν τομέα από τον οποίο ξεκίνησα μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα το ΄99.
Έναν τομέα, μία άλλη Ελλάδα η οποία έχει όχι μόνο μεγαλουργήσει, αλλά ζει σε διαφορετικά κομμάτια του κόσμου. Από μας ζητάνε σεβασμό στην αντιμετώπιση την οποία η Ελλάδα πρέπει να κάνει χρησιμοποιώντας τη δυναμική αυτή που υπάρχει και εκεί, αλλά επίσης χρησιμοποιώντας και δημιουργώντας ένα καινούργιο κλίμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε στις δύσκολες καταστάσεις που βρίσκεται η χώρα μας να χρησιμοποιήσουμε αυτό το δυναμικό, την άλλη αυτή Ελλάδα.
Ευχαριστώ εσάς για όλα αυτά τα δέκα χρόνια που συνεργαστήκαμε σε διάφορους τομείς. Εσάς που δεν γνωρίζω, εύχομαι να σας γνωρίσω. Τις λεπτομέρειες και του τομέα μου θα τις αναδείξουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Το εκκλησιαστικό και ιδιαίτερα τα Πατριαρχεία είναι ένα σοβαρό κομμάτι του τρίπτυχου της γλώσσας, πολιτισμού και πίστεως του Έλληνα της διασποράς. Είναι δύο κομμάτια τα οποία είναι ενωμένα και θα έχουν και την ανάλογη προσοχή και από μας και από το ελληνικό κράτος.
Τους συναδέλφους, τον Υπουργό, την Μαριλίζα και τον συνάδελφο Κουβέλη, που έχουμε πάρα πολλά κοινά, τους ευχαριστώ για τον τρόπο με τον οποίο με δεχτήκανε. Είναι μία ομάδα η οποία γνωρίζετε καλά. Είναι μία ομάδα η οποία έχει αυτό που χρειάζεται και πιστεύω με την πάροδο του χρόνου να μπορέσουμε να προσφέρουμε και εμείς σε αυτή τη χώρα, στην πατρίδα μας αυτό που της αξίζει. Σας ευχαριστώ.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη. Να προχωρήσουμε στις ερωτήσεις εάν έχετε.
κ. Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, καλή αρχή καταρχάς σε όλους. Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Αν πιστεύετε ότι πρέπει η Ελλάδα, δεδομένης και της οικονομικής στενότητας που υπάρχει, να προχωρήσει σε διαδικασίες έρευνας των περιοχών της υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης, Ρόδου, σε περιοχές δηλαδή που δεν εμπλέκεται η Τουρκία, όπου υπάρχει μια φημολογία και στοιχεία, ενδείξεις για ύπαρξη φυσικού αερίου.
Και το δεύτερο. Επειδή αναφερθήκατε στα ελληνοτουρκικά, θα αντιστρέψω αυτό που είπατε. Συνήθως η εξωτερική πολιτική στηρίζεται απ’ ό,τι γνωρίζω σε έργα και όχι σε λόγια. Πότε περιμένετε, ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα που θέτετε για να υπάρξει κάποιο έργο, θετικό έργο από την τουρκική κυβέρνηση και αν αυτό είναι η άρση του casus belli.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πρώτα απ’ όλα ευχαριστώ για τις ευχές σας. Σε ό,τι αφορά στην πρώτη ερώτηση, είναι νομίζω αυτονόητο ότι η Ελλάδα κάνει και θα κάνει, αξιοποιεί και θα αξιοποιήσει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, ιδιαίτερα από το Δίκαιο της Θάλασσας.
Σαφές χρονοδιάγραμμα σε ότι αφορά στην Τουρκία δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο να βάζεις, να πεις μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά νομίζω ότι και οι δύο Κυβερνήσεις γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πόσο γρήγορα θα πρέπει να προβούμε, εάν μπορέσουμε, στα απαραίτητα βήματα.
Το θέμα του cazus belli για άλλη μια φορά είναι ένα θέμα απαράδεκτο, ιδιαίτερα στις εποχές που ζούμε, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μια υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα, να υπάρχει κάτι τέτοιο απέναντι σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει και είναι στο χέρι αποκλειστικά της Τουρκίας να κάνει το αυτονόητο και το απαραίτητο. Όπως έχω πει και σε πολλές άλλες ευκαιρίες και τα κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο είναι κάτι το απαράδεκτο, είναι κάτι το οποίο δεν χωράει πλέον στο νου στις εποχές που ζούμε.
Δεν νοείται μια υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα να διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στο έδαφος ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εδώ είναι μια πράξη για εμάς αυτονόητη που θα έπρεπε να κάνει η Τουρκία και ελπίζουμε και το λέω για άλλη μια φορά η τουρκική πλευρά να καταλάβει τί είναι το σωστό και να προβεί στα απαραίτητα βήματα.
κ Α. ΦΟΥΡΛΗΣ : Κύριε Υπουργέ, λέτε ότι με την Τουρκία κάνετε προσπάθειες, συζητάτε, βλέπουμε ότι συναντιέστε τακτικά με τον κ. Νταβούτογλου, επίσης σημειώνω αυτά που μόλις είπατε και τώρα για το κυπριακό το casus belli και λοιπά.
Ο κ. Νταβούτογλου όμως και ενδεχομένως αυτό αφορά και την κα Ξενογιαννακοπούλου που θα το βρει μπροστά της, ακόμη και πολύ πρόσφατα μόλις προχθές στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη συνάντηση που είχατε στο Gymnich αν δεν κάνω λάθος, σας είπε ευθέως ότι δε θεωρεί ότι πολιτικά ζητήματα χωρούν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ένωση.
Μάλιστα, νομίζω ότι αυτή τη φορά ίσως ήταν και επιθετικότερος στο λεξιλόγιό του, του συνήθους. Μήπως αισθάνεστε ότι κάνετε διάλογο κωφών με τον κ. Νταβούτογλου;
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πρώτα απ΄ όλα δεν άκουσα εγώ κάποια όξυνση των τόνων στην τελευταία συνάντηση στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, το λεγόμενο Gymnich.
Ήταν μια ανοιχτή συζήτηση με τον κ. Νταβούτογλου και νομίζω ότι ακριβώς αυτό το ανοιχτό πνεύμα πρέπει πάντα να υπάρχει στις συζητήσεις μας, όχι μόνο διμερώς αλλά και στις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι σαφής, υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις, υπάρχουν σαφείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι σε όλα τα κράτη-μέλη και το κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά. Κι αυτές τις υποχρεώσεις η Τουρκία θα πρέπει σαφέστατα να υλοποιήσει για να μπορέσουμε να έχουμε ένα θετικό τελικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.
Για άλλη μια φορά όμως να τονίσω ότι εμείς πιστεύουμε ότι σε αυτήν την ενταξιακή πορεία, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ώστε η Τουρκία να υλοποιήσει και να κάνει αυτές τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
Δηλαδή να δούμε μία άλλη Τουρκία, μία Ευρωπαϊκή Τουρκία όπως την αποκαλούμε. Να δούμε μια Τουρκία η οποία θα σέβεται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας, όλα αυτά τα θέματα που είναι γνωστά, όλα αυτά τα θέματα που είναι προϋποθέσεις και υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη στην ενταξιακή της πορεία.
Για άλλη μια φορά πιστεύω ότι το πρόσφατο δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη σε αυτήν την ευρωπαϊκή πορεία και ο τουρκικός λαός πιστεύω ότι με την ψήφο του έδειξε ότι πιστεύει σε αυτή την πορεία. Και για άλλη μια φορά να εκφράσω την ελπίδα και την ευχή και ο κ. Ερντογάν με βάση τα αποτελέσματα αυτού του δημοψηφίσματος να μπορέσει να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις, με ακόμα πιο γρήγορους και αποφασιστικούς ρυθμούς.
κα Α. ΠΕΛΩΝΗ : Καλημέρα, κ. Υπουργέ θα ήθελα να σας ρωτήσω στο ίδιο.
Δεδομένου ότι φαίνεται μετά το δημοψήφισμα να υπάρχει έτσι και μία ευρωπαϊκή ευφορία σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία κι αν υποθέσουμε ότι θα δημιουργηθεί μια καινούρια δυναμική προς τα εκεί, εμείς έχουμε εξετάσει κάποια εναλλακτική;
Τί εννοώ; Εννοώ ότι οι χώρες που είναι έτσι φίλιες προς την ένταξη, εννοώ την άνευ όρων ένταξη, όχι αυτές που είναι στη δική μας κατηγορία, πιέζουν ήδη και για αποσύνδεση πολιτικών ζητημάτων, για αποσύνδεση από το Κυπριακό. Ποιό θα είναι αν θέλετε το μαστίγιο σε αυτή την περίπτωση;
Αν με κάποιο τρόπο αποσυνδεθεί δεδομένου ότι υπάρχει ανοικτή και η συζήτηση για τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, η οποία επικρέμεται ως απειλή πάνω από τους Ελληνοκύπριους, έχουμε εξετάσει εμείς κάποια στρατηγική γι΄ αυτό; Παλιά είχαμε το Ελσίνκι, τώρα φαίνεται ότι πάει να φύγει το πράγμα, για το Κυπριακό τί θα κάνουμε;
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κι εγώ ευχαριστώ για την ερώτησή σας.
Δεν νομίζω ότι υπάρχουν εταίροι οι οποίοι μιλάνε για άνευ όρων ένταξη. Όταν μιλάμε για πλήρη ένταξη, υπάρχουν συνδεδεμένες με αυτή την πλήρη ένταξη υποχρεώσεις στις οποίες αναφέρθηκα και προηγουμένως. Οπωσδήποτε όμως είναι γνωστό αυτό, ότι υπάρχουν φωνές στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες μιλάνε για μια άλλου είδους σχέση με την Τουρκία, δεν επιθυμούν να δουν μια πλήρη ένταξη. Υπάρχουν κι άλλες φωνές τελευταία οι οποίες μιλάνε να μη χάσουμε την Τουρκία, να μην αποσυνδεθεί η Τουρκία από την Ευρώπη, είναι η Τουρκία ένας σημαντικός πλέον παίκτης διεθνώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση τη χρειάζεται, άρα να δούμε τρόπους για το πώς να ενσωματώσουμε και την Τουρκία στις πολιτικές και στις στρατηγικές που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ναι, είναι γεγονός ότι αυτές οι συζητήσεις γίνονται τελευταία, εγώ όμως πιστεύω ότι - αυτή ήταν και η δική μας η παρέμβαση σε αυτές τις συζητήσεις και είναι η θέση την οποία πιστεύουμε - ένας είναι μόνο ο δρόμος για την Τουρκία κι ο μόνος αποτελεσματικός, ο μόνος αν θέλετε και πειστικός.
Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και πάλι να επαναλάβει με σαφή τρόπο το καθαρό μήνυμα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να δεχτεί την Τουρκία ως πλήρες μέλος, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι σε όλα τα κράτη-μέλη, υπό την προϋπόθεση ότι θα προβεί στις απαραίτητες αυτές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αλλάξουν την Τουρκία σε μία κατεύθυνση την οποία εμείς μπορούμε να αποκαλέσουμε πιο ευρωπαϊκή. Αυτή είναι η δική μας απάντηση και η δική μας η πολιτική.
κ Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ : Κύριε Υπουργέ, από την εμπειρία που έχετε μετά τις διαδοχικές επαφές που είχατε και συναντήσεις με τον κ. Νταβούτογλου και με βάση την εμπειρία από τον χειρισμό των ελληνοτουρκικών τον τελευταίο χρόνο, πιστεύετε ότι η Τουρκία με βάση και τους στόχους που έχει θέσει τους στρατηγικούς και οι οποίοι είναι διαχρονικοί και συμπεριλαμβάνουν και τον αναθεωρημένο χάρτη της Ελλάδος, αλλά βλέπουμε ότι ξεδιπλώνει και μία πολιτική περιφερειακής δύναμης, είναι διατεθειμένη να ανταλλάξει αυτή της την ατζέντα με μία ευρωπαϊκή προοπτική, ακόμα κι αν αυτή είναι η πλήρης ένταξη; Πιστεύετε ότι τους ενδιαφέρει αυτό το πράγμα, να αφήσουν τη φιλοδοξία μίας περιφερειακής δύναμης για το ευρωπαϊκό κοστούμι;
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Εγώ θα σταθώ στις λέξεις του ίδιου του κ. Νταβούτογλου, τις οποίες έχει πει και στις συζητήσεις μας και δημοσίως.
Και την τελευταία φορά το είπε και με καθαρό τρόπο και στην άτυπη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νομίζω ότι και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η όλη καμπάνια του δημοψηφίσματος από πλευράς του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία δείχνει ότι ναι, η ευρωπαϊκή πορεία, η ευρωπαϊκή στρατηγική για την Τουρκία παραμένει πολύ ψηλά στην ατζέντα της και πάνω σε αυτό εγώ θα σταθώ και πάνω σε αυτό θα στηριχθώ.
κ. Α. ΜΠΑΡΑΚΑΤ: Κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζουμε η Ελλάδα έχει πολύ καλή σχέση με τον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα η Ελλάδα έχει σεβασμό στους Άραβες πολίτες, όμως παρατηρητές λένε τελευταία ότι το άνοιγμα των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ κάνει αρνητικό το κλίμα στις σχέσεις του αραβικού κόσμου με την Ελλάδα. Τί λέτε πάνω σε αυτό το θέμα;
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Για άλλη μια φορά να τονίσω ότι αυτή η συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ δεν έρχεται καθόλου σε αντίθεση με τις στενές παραδοσιακές σχέσεις εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας μεταξύ Ελλάδας και του αραβικού κόσμου.
Αυτό το έχουν εκφράσει και οι ίδιες οι αραβικές χώρες απέναντί μας ότι δεν βλέπουν και δεν πρέπει να βλέπουμε όλοι μας τις σχέσεις και την προσπάθεια αυτή ανοίγματος της Ελλάδας με το Ισραήλ ως ένα θέμα ανταγωνιστικό προς τις σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο.
Αντιθέτως, όλοι μας είμαστε στην ίδια περιοχή, όλοι μας οφείλουμε να εργαζόμαστε για την ειρήνη, τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Και ακριβώς νομίζω ότι η πολιτική αυτή που ασκεί η Ελλάδα - αφ’ ενός τις στενές παραδοσιακές σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει με τις αραβικές χώρες αλλά και αφετέρου αυτήν τη στενότερη συνεργασία με το Ισραήλ - δίνει και πάλι στην Ελλάδα έναν ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και μπορεί και να συμβάλλει η Ελλάδα στις, ελπίζουμε, θετικές εξελίξεις στην περιοχή.
Για άλλη μια φορά αυτά τα δύο θέματα δεν είναι ανταγωνιστικά. Ίσα-ίσα που υπάρχουν εδώ πάρα πολύ καλές συνέργιες.
κα Χ. ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ήθελα να σας ρωτήσω, εμένα δε μου έχει γίνει σαφές και φαντάζομαι ούτε στους συναδέλφους, ποιός είναι ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων ανάμεσά σας. Σήμερα ας πούμε κατάλαβα ότι ο κύριος Δόλλης αναλαμβάνει την Εκκλησία, τα θέματα Εκκλησίας. Δεν το ήξερα.
Επίσης ήθελα να ρωτήσω, η κα Ξενογιαννακοπούλου αναλαμβάνει και τα θέματα της ΚΕΠΠΑ; Φαντάζομαι του κ. Κουβέλη είναι δεδομένες οι αρμοδιότητες, παραμένουν ως είχαν. Αυτό είναι το ένα ερώτημα.
Το δεύτερο ερώτημα, της επικαιρότητας: δημιουργείται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Χτες διάβασα ότι ο Φινλανδός ομόλογός σας, ο κ. Στουμπ δήλωσε ότι διεκδικούμε 12 θέσεις σε διάφορα επίπεδα, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, βεβαίως δεν έχουν πέσει οι υπογραφές. Εσείς τί δήλωση θα κάνατε εκ μέρους της Ελλάδας επί του θέματος;
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Σε ό,τι αφορά στις αρμοδιότητες, είναι πολύ σαφείς και καθαρές, αλλά θα ήθελα να τονίσω για εμάς το αυτονόητο: ότι η συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα κυριαρχεί. Αυτό για μας είναι αυτονόητο, γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά ο ένας με τον άλλον, έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι μπορούμε να συνεργαστούμε πολύ στενά και αυτό θα το κάνουμε, και πόσο μάλλον σ’ ένα Υπουργείο το οποίο χειρίζεται πάρα πολύ ευαίσθητα θέματα όπως είναι τα εθνικά θέματα και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Δεν τίθεται καθένα θέμα αρμοδιοτήτων ή κάποιες δυσκολίες πάνω σε αυτό και νομίζω όλοι μας θα το δούμε και άμεσα στην καθημερινότητά μας και στην πράξη. Σε ό,τι αφορά στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, και εδώ η Ελλάδα έχει καταθέσει εδώ και καιρό τις δικές της προτάσεις, είναι μια διαδικασία η οποία είναι και χρονοβόρα, από μένα όμως ποτέ δεν θ’ ακούσετε δημοσίως και δεν θ’ ακολουθήσω το παράδειγμα έστω και άλλων ομολόγων, να πω αριθμούς, τί διεκδικούμε κτλ. Η Ελλάδα θα λάβει αυτά που της αναλογούν και με το παραπάνω.
κ. Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να ευχηθώ σε όλους καλή επιτυχία. Στο θέμα του οργανογράμματος ήθελα να εστιάσω κ. Υπουργέ. Πώς θα διεξαχθεί αυτή η αξιολόγηση και η περιγραφή των θέσεων; Μιλήσατε για θέσπιση νέας θέσεως Ειδικού Γραμματέα η οποία για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θ’ αναλάβει να τρέξει αυτό το project όπως είπατε.
Αυτό θα γίνει σε απόλυτη διαβούλευση με τη Διπλωματική Υπηρεσία; Υπάρχει περίπτωση να υπάρχει κάποια συμβολή του ιδιωτικού τομέα και ενδεχομένως κάποιας εταιρείας που μπορεί να λειτουργήσει σ’ αυτά τα θέματα και να βοηθήσει αυτό το έργο; Αυτό είναι το ένα ερώτημα.
Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων: αναμένουμε το προσεχές διάστημα, και για να το ορίσω, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου με βάση ορισμένες πληροφορίες το θέμα αυτό θα ξανατεθεί στο τραπέζι, κάποιες εξελίξεις; Υπάρχει κάποιο φως στην άκρη του τούνελ όσον αφορά σε αυτό το θέμα; Ευχαριστώ πολύ.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Σε ό,τι αφορά στο θέμα του οργανογράμματος, είναι αυτονόητο αυτό, ότι τον πρώτο και αποκλειστικό λόγο θα έχει η υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Και όχι μόνο η υπηρεσιακή ηγεσία, αλλά όλοι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών. Έχω ήδη παρακαλέσει και καλέσει όλους τους εκπροσώπους των Συλλόγων των κλάδων στο Υπουργείο Εξωτερικών να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους.
Θα υπάρξει σε αυτήν την Ομάδα Εργασίας βεβαίως και εκπρόσωπος από τον κάθε κλάδο, ώστε να γίνει μια συλλογική, ομαδική δουλειά και θα δούμε και στην πορεία οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστεί, να συμβάλλουν και άλλοι με ιδέες, εμπειρίες, προτάσεις.
Είναι και αυτό μια ανοιχτή διαδικασία η οποία όμως δεν θα είναι ανοιχτή σε χρονική διάρκεια, όπως είπα θέλουμε να το κάνουμε αυτό πολύ γρήγορα και έχουν ήδη γίνει οι πρώτες προεργασίες και προετοιμασίες. Και για άλλη μια φορά να το τονίσω για να μην παρερμηνευθεί αυτό, η θέση του Ειδικού Γραμματέα όπως τόνισα κι από την αρχή θα είναι συγκεκριμένης χρονικής περιόδου και όλες οι εργασίες θα γίνονται υπό την εποπτεία του Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα.
Απλώς, καταλήξαμε σ’ αυτήν την σκέψη, σ’ αυτήν τη λύση διότι πραγματικά είναι μεγάλος ο όγκος της δουλειάς που θέλει καθημερινή αφοσίωση, 24 ώρες το 24ωρο και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο η υπηρεσιακή δομή, η οργανωτική δομή όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Εξωτερικών θα μπορούσε αποτελεσματικά να την περαιώσει.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, από την αρχή αυτή η Κυβέρνηση είπε: εμείς έχουμε την πολιτική βούληση για λύση αυτού του θέματος, έχουμε πει ποιά είναι η λύση αυτή η οποία μπορεί για μας να είναι αποδεκτή, αυτή η πολιτική βούληση παραμένει, νομίζω ότι έχουμε πείσει και εταίρους και όλη τη διεθνή κοινότητα για την ειλικρίνεια και τη σοβαρότητα και αξιοπιστία των προθέσεών μας.
Για άλλη μια φορά εμείς εδώ είμαστε και περιμένουμε την ελπίζουμε θετική ανταπόκριση και το ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα από πλευράς των γειτόνων μας.
κ. Μ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Κύριε Υπουργέ είπατε ότι ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείτε τους τελευταίους 11 μήνες στο Σκοπιανό η πίεση δεν είναι πια πάνω στην Ελλάδα αλλά το κλίμα έχει αντιστραφεί πλήρως. Υποθέτω ότι εννοείτε ότι ασκείται πίεση προς τα Σκόπια και την κυβέρνηση της fYROM. Μπορείτε να μας εξηγήσετε από ποιά συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτει αυτό;
Κι ένα δεύτερο ερώτημα αν μου επιτρέπετε: είπατε ότι σ’ αυτό το 11μηνο υπήρξαν εντυπωσιακά αποτελέσματα μείωσης της σπατάλης. Αντιλαμβάνεστε ότι ο ελληνικός λαός θα θέλει να μάθει. Σε ποιούς τομείς βρήκατε σπατάλη, κακοδιαχείριση και τί ακριβώς είναι αυτό το οποίο αντιμετωπίσατε; Ίσως και αριθμητικούς δείκτες για να δούμε πόσο ακριβώς μειώθηκε η σπατάλη στο Υπουργείο Εξωτερικών.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Νομίζω ο καθένας μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει την αντιστροφή αυτού του κλίματος σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ονομασίας. Θυμόμαστε όλοι μας και την πρώτη μας κουβέντα, όταν ανέλαβε αυτή η Κυβέρνηση, ποιά ήταν η κατάσταση τότε. Θυμόσαστε και τις κουβέντες που κάναμε και τις προκλήσεις που είχαμε, που κληθήκαμε ν’ αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα στο τελευταίο Συμβούλιο το Δεκέμβριο όπου συζητήθηκε το θέμα της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων.
Από εκεί και πέρα όμως νομίζω είδε ο καθένας ότι π.χ. το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια δεν ετέθη καν στο τελευταίο Συμβούλιο όπως είχε κανονικά προβλεφθεί. Νομίζω αυτό είναι ένα σαφές δείγμα ότι η πολιτική που έχουμε ασκήσει έχει δείξει τ’ απαραίτητα αποτελέσματα, έχει γίνει σαφές πλέον σε όλους ότι πρέπει να βρεθεί λύση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων για να μπορέσουν και τα Σκόπια να συνεχίσουν την ενταξιακή τους προοπτική και πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι κάτι το οποίο τονίζω για άλλη μια φορά, η Ελλάδα το επιθυμεί, το επιδιώκει, το στηρίζει και γι’ αυτό το λόγο για άλλη μια φορά, εμείς με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο αντιμετωπίζουμε και απευθύνουμε αυτήν την πρόσκληση και πάλι προς την πλευρά των Σκοπίων να έρθει να συζητήσουμε στο πλαίσιο του ΟΗΕ γι’ αυτό το θέμα και να βρεθεί επιτέλους η λύση αυτή που θ’ ανοίξει και το μέλλον της γειτονικής μας χώρας και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα μέλλον το οποίο εμείς ειλικρινώς επιθυμούμε. Και επιθυμούμε να το δούμε άμεσα.
Σε ό,τι αφορά στα εσωτερικά και την οικονομική διαχείριση του Υπουργείου Εξωτερικών, θα σας πω πολύ ανοιχτά: σε όλους τους τομείς υπάρχουν πάντα περιθώρια για εξοικονόμηση πόρων, για πιο ορθολογική χρήση των πόρων που υπάρχουν και ακριβώς πάνω σ’ αυτήν την κατεύθυνση κι εμείς χειριστήκαμε τα θέματα και όχι μόνο ως πολιτική ηγεσία, θέλω να το τονίσω αυτό, αλλά με την πολύ χρήσιμη συμβολή και αποφασιστική συμβολή και της Διπλωματικής Υπηρεσίας αλλά και όλων των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών.
Πραγματικά, από τους ίδιους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών ήρθαν και πολύ χρήσιμες προτάσεις, για το πώς μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα και θα συνεχίσουμε με το ίδιο πνεύμα να βρίσκουμε και άλλους τομείς όπου μπορούμε να κάνουμε πιο ορθολογική χρήση των πόρων που χρειάζονται.
κ. Α. ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή και από τον απολογισμό που κάνατε εσείς μέχρι τώρα αλλά και από την αρχή που ανέλαβε η νέα Κυβέρνηση υπάρχει μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία και με τα ταξίδια του Πρωθυπουργού και τα δικά σας και τις συναντήσεις τις δικές σας με τον κ. Νταβούτογλου.
Θέλω να σας ρωτήσω εάν και από τις επαφές που έχετε κάνει και από τις συζητήσεις που έχετε κάνει εσείς με τον κ. Νταβούτογλου και από τις εκτιμήσεις που κάνατε ότι το δημοψήφισμα στην Τουρκία δημιουργεί κάποια νέα δεδομένα, αν πιστεύετε ότι μέσα σε όλο αυτό το κλίμα υπάρχει από την τουρκική πλευρά πλέον κατανόηση, ότι η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει ένα δικαίωμα της που είναι ο ορισμός Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και πού βρισκόμαστε σ’ αυτό το ζήτημα;
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αυτό είναι θέμα και δικαίωμα της Ελλάδας το οποίο απορρέει από τις Διεθνείς Συνθήκες και η Ελλάδα θα χειριστεί αυτό το θέμα με βάση πάντα τα δικά της τα συμφέροντα.
κ. Γ. ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Εάν θεωρείτε στο Κυπριακό μετά την νίκη του Ντερβίς Έρογλου ότι πραγματικά υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας θα έλεγα στις διαπραγματεύσεις που κάνουμε;
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν θα προβώ σε μια αξιολόγηση του κ. Έρογλου, θα βασιστώ σ’ αυτά που έχουμε ακούσει και δημοσίως και στις δηλώσεις του κ. Έρογλου, αλλά και τις θέσεις τις οποίες προβάλει και έχει προβάλει και στο παρελθόν. Νομίζω ότι όποιος παρακολουθήσει αυτές τις δηλώσεις και τις θέσεις που εκφράζει ο κ. Έρογλου θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι απηχεί θέσεις του παρελθόντος.
Αυτό αν θέλετε δεν είναι οπωσδήποτε ο πιο θετικός οιωνός για να δούμε ότι υπάρχει ευελιξία. Ελπίζω όμως και ο κ. Έρογλου να καταλάβει ποιό είναι το συμφέρον και των Τουρκοκυπρίων, ποιό είναι το συμφέρον και όλης της Κύπρου: είναι ένα μέλλον ελπίζουμε κοινό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζουμε ότι και ο κ. Έρογλου θα το καταλάβει αυτό και θα δείξει την απαραίτητη ευελιξία και τον απαραίτητο εποικοδομητικό τρόπο στις συζητήσεις που διεξάγονται με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.
Αλλά νομίζω, είναι σαφές ότι και η Τουρκία μπορεί να παίξει και πρέπει να παίξει σ’ αυτό έναν ουσιαστικό ρόλο. Και άλλη μια φορά εκφράζω την ελπίδα η Τουρκία να παίξει τον απαραίτητο αυτό ρόλο.
κα Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ: Θα μου επιτρέψετε να θέσω μια ερώτηση σε όλους. Ξεκινάω από τον κ. Υπουργό. Κύριε Υπουργέ, ήθελα να σας ρωτήσω αν κάνετε αποδεκτή την πρόταση που έκανε η Ένωση των ΟΕΥ σ’ εσάς και στον κ. Κουβέλη για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα διυπουργικού χαρακτήρα, με συμμετοχή δηλαδή και άλλων Υπουργείων, ώστε να ενισχυθεί η εξωστρέφεια.
Η δεύτερη ερώτηση αφορά την κα Ξενογιαννακοπούλου. Είπατε για την Ευρώπη 2020, εκεί διαφοροποιούνται και οι τρόποι συμμετοχής των κρατών – μελών στα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μήπως θα πρέπει να ευαισθητοποιήσετε σιγά – σιγά τους Έλληνες πολίτες ότι το πακέτο της επόμενης 7ετίας μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο και θα πρέπει να αξιοποιήσουν τους νέους τρόπους αξιοποίησης;
Στον κ. Κουβέλη θα ήθελα να ρωτήσω, αν κλείσει τελικά το θέμα των χρεών και την πίστωση στις ελληνικές εταιρείες; Γιατί έχω μάθει ότι είναι σε εξέλιξη.
Για τον κ. Δόλλη θα ήθελα να ρωτήσω μια και μιλάμε για το Αναπτυξιακό, αν η στρατηγική σας για προσέλκυση επενδύσεων από την ελληνική Ομογένεια είναι ήδη έτοιμη και αν θα εφαρμοστεί; Ευχαριστώ.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Να σας πω ότι κάθε εποικοδομητική πρόταση ιδιαίτερα όταν έχει και σχέση με την πιο αποτελεσματική και θετική προβολή της εικόνας της Ελλάδας βεβαίως είναι ευπρόσδεκτη και θα εξεταστεί με μεγάλη προσοχή.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κι εγώ στο θέμα της Στρατηγικής 2020 και των κονδυλίων είναι σαφές ότι υπάρχει διαφοροποίηση και γι’ αυτό αναφέρθηκα προηγούμενα και στους συσχετισμούς και στις προτεραιότητες.
Το είδαμε ήδη από τις δημοσιονομικές προοπτικές που τώρα ισχύουν και φυσικά θα το αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο έντονα σ’ αυτή τη φάση και στη διαπραγμάτευση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και φυσικά για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά και τη συνοχή.
Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι η χώρα μας πηγαίνει με σταθερές και ισχυρές θέσεις, ξέρουμε ότι τα πράγματα θα χρειαστούν και συμμαχίες και ισχυρές παρεμβάσεις, αλλά εμείς είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τη συνέχεια μιας σειράς πολιτικών που είναι κρίσιμες όχι μόνο για την Ελλάδα, γιατί πιστεύουμε σε μία Ευρώπη, η οποία έχει πολιτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη, για τη σύγκλιση, για την κοινωνική Ευρώπη.
Και βέβαια να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και για τις νέες πολιτικές, όπως αναφερθήκαμε και πριν, αλλά που κι αυτές πάλι θα πρέπει να αναπτύσσονται με τρόπο που να έρχονται και όχι να διευρύνουν ήδη υπάρχοντα χάσματα, αλλά να βοηθούν στην περαιτέρω σύγκλιση και την κοινή ανάπτυξη της Ευρώπης.
κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να σας πω, λοιπόν, για τα χρέη προς τις ελληνικές επιχειρήσεις από τη Λιβύη ότι φυσικά στις επικοινωνίες που έχουμε και στις επισκέψεις έχει τεθεί το θέμα και από μένα. Έχουμε προχωρήσει σε σημείο που γίνεται αποδεκτό νομίζω από την πλευρά της Λιβύης ότι τα χρέη για τα οποία υπάρχει τεκμηρίωση γίνονται αποδεκτά από την πλευρά της Λιβύης και αποδεκτή η υποχρέωση της καταβολής τους.
Εμείς όμως πρόσθετα σ’ αυτό θέσαμε και το θέμα στην κοινή επιτροπή μεταξύ των δύο χωρών και εδώ υπήρξε αρκετά μεγάλη πίεση από την ελληνική Κυβέρνηση ώστε να συνεδριάζει πολύ τακτικά για να δοθεί η λύση το γρηγορότερο δυνατόν, γιατί θεωρούμε ότι σε μία περίοδο που θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας δεν μπορεί να έχουμε εκκρεμές αυτό το θέμα.
Και απλώς να προσθέσω ως προς το θέμα του συντονισμού για την εξωστρέφεια της οικονομίας δουλεύουμε πολύ στενά με τα συνεργαζόμενα Υπουργεία, γιατί το βασικότερο όλων είναι να υπάρχει συντονισμός. Δεν είναι απαραίτητα η λύση να υπάρχει ένας μεγάλος συντονιστής αυτού του πράγματος.
κ. Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Η απάντηση είναι ναι. Ήδη στο προεκλογικό μας πρόγραμμα μιλήσαμε για αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας, για επανεξέταση μετά από 15 χρόνια της λειτουργίας του Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού, διότι μετά από τόσα χρόνια πρέπει να δούμε και ποια είναι η σχέση του με τη νέα πραγματικότητα.
Τη σχέση της Ελλάδος με τις νέες γενεές των Ελλήνων. Την διαφοροποίηση του ελληνισμού της Διασποράς στους τόπους που μένει, διότι ο Έλληνας της Ευρώπης δεν είναι ο ίδιος με τον Έλληνα της Αυστραλίας, δεν έχει τις ίδιες εμπειρίες ή της Αμερικής ή της Αφρικής.
Μιλήσαμε για τη στήριξη των Πατριαρχείων με τρόπους όχι παραδοσιακούς, αλλά γνωρίζοντας τις θεματικές και τα προβλήματα και γενικά έχουμε μιλήσει για μία σχέση σεβασμού από εμάς προς την άλλη Ελλάδα. Και αυτή η σχέση σεβασμού από εμάς προς την άλλη Ελλάδα, αυτή του Έλληνα της Διασποράς, θα δώσει και μεγάλες δυνατότητες προς όλους αυτούς τους νέους Έλληνες που έχουν εμπειρίες και μπορούν να προσφέρουν στην Ελλάδα του αύριο, στην Ελλάδα την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε.
κ. Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ για το θέμα της ονομασίας και όπως είπε ο κ. Αθανασόπουλος ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να υπάρξει κινητικότητα. Εκτιμάτε ότι στο διάστημα αυτό θα υπάρξει ενδιαφέρον από την Ουάσιγκτον και άλλους διεθνείς παράγοντες για λύση εφόσον παραμένει ως εκκρεμότητα για την ένταξη ή λύση; Και στο πλαίσιο των επαφών σας που θα έχετε στη Νέα Υόρκη θα συναντηθείτε με τον κ. Νίμιτς, με τον κ. Μιλοσόφσκι;
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όπως είπα και προηγουμένως η ελληνική θέση και βούληση είναι γνωστή. Εμείς δεν θέλουμε να βλέπουμε τα θέματα με οποιοδήποτε χρονικό ορόσημο, διότι για άλλη μια φορά η πολιτική βούληση και η θέση της Ελλάδας είναι σαφής, καθαρή. Όταν και οι γείτονές μας αποφασίσουν ότι θέλουν να προσέλθουν με εποικοδομητικό τρόπο και ανοιχτά μυαλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ εμείς εδώ είμαστε.
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη σαφέστατα θα έχω συναντήσεις με τον κ. Νίμιτς, δεν ξέρω από πλευράς Σκοπίων ποιός τελικά θα είναι στη Γενική Συνέλευση, θα το δούμε αυτό. Αλλά εσείς γνωρίζετε και όλοι γνωρίζουν τον ανοιχτό τρόπο με τον οποίον η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτό το θέμα.
Εμείς, όχι μόνο δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συναντιόμαστε και να συνομιλούμε με τους συναδέλφους μας από τη γειτονική μας χώρα, αλλά το επιδιώκουμε. Το έχουμε δείξει από την αρχή με τις αλλεπάλληλες συναντήσεις και του ιδίου του Πρωθυπουργού με δική μας ελληνική πρωτοβουλία.
Εμείς αυτό το ανοιχτό πνεύμα θα το συνεχίσουμε και δεν θα αφήσουμε καμία δήλωση που μπορεί να έχει κάπως πιο επικριτικό χαρακτήρα από πλευράς των Σκοπίων να μας επηρεάσει.
Η θέση μας για άλλη μια φορά και η βούλησή μας είναι γνωστή, ο εποικοδομητικός τρόπος που αντιμετωπίζουμε το όλο θέμα είναι γνωστός και αυτόν εμείς θα συνεχίσουμε.
κ. Α. ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Αφού ευχηθώ καλορίζικοι σε όλους, το ερώτημα είναι το εξής: στα στρατηγικά σχέδια επί χάρτου που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να περιληφθεί και η Τουρκία σε ένα δεύτερο ή τρίτο χρόνο;
Και θα μου επιτρέψτε πολύ σύντομα να ρωτήσω και κάτι ακόμη. Αν κατά τη γνώμη σας η Επιτροπή η οποία θα συγκροτηθεί για να επανεξετάσει το δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής θα πρέπει να αφορά ολόκληρο το εύρος των θεμάτων ή μόνο συγκεκριμένα; Ευχαριστώ.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Σε ότι αφορά στην πρώτη σας ερώτηση για άλλη μια φορά όλα τα δικαιώματα της Ελλάδας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, ιδιαίτερα τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα θα τα αξιοποιήσει πάντα με στόχο και οδηγό το συμφέρον της χώρας μας.
Σε ότι αφορά στο θέμα του δόγματος βεβαίως όλο το φάσμα θα εξεταστεί και θα ήθελα απλώς να συμπληρώσω κάτι το οποίο παρέλειψα προηγουμένως σ’ αυτό το θέμα να αναφέρω. Ότι σ’ αυτές τις επεξεργασίες, σ’ αυτές τις προετοιμασίες πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει βεβαίως και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, το ΕΣΕΠ. Είναι και ένα θέμα το οποίο είχα την ευκαιρία χθες να συζητήσω και με τα μέλη του ΕΣΕΠ και πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε αποκομίσει αυτή την εντύπωση και όλα τα μέλη του ΕΣΕΠ ότι η χθεσινή συνεδρίαση και συζήτηση ήταν ένα ιδιαίτερο παράδειγμα της συνεργασίας και της συναίνεσης που μπορεί να υπάρξει πάνω στα θέματα, τα πολύ σημαντικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
κα Α. ΜΑΤΣΗ: Ήθελα να ρωτήσω για το θέμα των λαθρομεταναστών και του επαναπατρισμού τους προς τις γείτονες χώρες, εάν εξακολουθεί η πολιτική του Υπουργείου να είναι η ίδια;
Δεύτερον, συναφές, εάν υπάρχουν φόβοι κατόπιν της πολιτικής που ακολουθείται αυτή τη στιγμή από Γαλλία και Ιταλία κυρίως για απελάσεις των Ρομά, αν υπάρχουν φόβοι εισόδου αυτών των ανθρώπων προς εμάς. Ευχαριστώ πολύ.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριος άξονας της δικής μας μεταναστευτικής πολιτικής είναι η αξιοποίηση όλων των εργαλείων που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής πλέον δεν είναι απλώς ένα εθνικό θέμα, είναι ένα καθαρό και πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό θέμα. Λόγω και της γεωγραφικής θέσης μας αυτό παίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο. Άρα πέρα από τα εργαλεία διμερούς χαρακτήρα που αξιοποιούμε, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση πάνω στο ευρωπαϊκό σκέλος, στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Γι’ αυτό και η Ελλάδα έχει πάρει και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση προώθηση συμφωνιών επανεισδοχής από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα που θίξατε με Γαλλία – Ιταλία, να είστε σίγουροι ότι θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το όποιο ενδεχόμενο, το οποίο δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει καν, αλλά το όποιο ενδεχόμενο να μπορέσει ν’ αντιμετωπισθεί με αποτελεσματικό τρόπο.
κα Κ. ΤΣΙΜΠΛΑΚΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν προσανατολίζεστε να επεξεργαστείτε το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, δεδομένης της ιδιαίτερης ευαισθησίας που έχει δείξει η Κυβέρνηση σ’ ένα άλλο θέμα, εκείνο της ψήφου των αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα όπου ο αρμόδιος Υφυπουργός μπορεί να δώσει την απαραίτητη απάντηση.
κ. Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός ήδη σε διάφορα διαστήματα έχει πει ότι είναι ένα θέμα το οποίο κοιτάμε με σεβασμό και είναι ένα από τα θέματα τα οποία θ’ αντιμετωπίσουμε με τον καινούργιο εκλογικό νόμο.
κα Κ. ΤΣΙΜΠΛΑΚΗ : Υπάρχει δηλαδή κάποιο χρονοδιάγραμμα;
κ. Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Ο εκλογικός νόμος θα παρουσιαστεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.
κ. Σ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Εγώ σας εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία. Ήθελα ν’ αναφερθώ σ’ ένα επίκαιρο θέμα μιας και υπάρχει και ο αρμόδιος Υπουργός εδώ για τα εκκλησιαστικά θέματα. Μια ομάδα πολιτών Ελλήνων και μη την Παρασκευή έχουν προγραμματίσει να κάνουν μια λειτουργία στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Αν είναι εις γνώσιν του Υπουργείου Εξωτερικών και εάν προτίθεται το Υπουργείο να καταπραΰνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο είναι τόσο πολύ αναστατωμένο.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Σε θέματα εκκλησιαστικής τάξης, ιδιαίτερα σ’ αυτό το θέμα, η αρμοδιότητα είναι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, με το οποίο βεβαίως είμαστε πάντα σε στενή συνεργασία και συντονισμό και νομίζω ότι όλοι μας οφείλουμε να σεβόμαστε τις απόψεις που εκφράζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Σας ευχαριστώ.
Αναδημοσίευση από mfa.gr