Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Μακρόν. Η Ρωσία έτοιμη να συντονίσει τις ενέργειες της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με την ομάδα εργασίας του Μινσκ του ΟΑΣΕ.

Μόσχα, 16 Νοεμβρίου 2020, 15:30

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής Προεδρίας:

"Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουήλ Μακρόν.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συμπροεδρία της Ρωσίας και της Γαλλίας στην ομάδα του ΟΑΣΕ του Μινσκ, συζητήθηκε διεξοδικά η εξέλιξη της κατάστασης γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε για τις ενεργές προσπάθειες διαμεσολάβησης που ανέλαβε η ρωσική πλευρά, οι οποίες επέτρεψαν να σταματήσει η αιματοχυσία και να αποφευχθούν νέα θύματα, καθώς και για την ανάπτυξη του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος κατά μήκος της γραμμής επαφής και του διαδρόμου του Λατσίνσκ. Σημειώθηκε ότι η Δήλωση (Συμφωνία) των Προέδρων του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας και του Πρωθυπουργού της Αρμενίας της 9ης Νοεμβρίου εφαρμόζεται, η κατάσταση στην περιοχή έχει γενικά σταθεροποιηθεί.

Εκφράζοντας την ετοιμότητά τους να συντονίσουν την εργασία σύμφωνα με τους συμπροέδρους της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ - τη Ρωσία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ηγέτες τόνισαν τη σημασία της επίλυσης επειγόντων ανθρωπιστικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των προσφύγων στους τόπους μόνιμης κατοικίας τους, την παροχή συνθηκών για κανονική ζωή για τον πληθυσμό, την αποκατάσταση των υποδομών, τη διατήρηση των χριστιανικών εκκλησιών και μοναστηριών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Ρωσικού Κέντρου Ανθρωπιστικής Αντίδρασης.

Εξετάστηκαν ορισμένα ζητήματα διμερούς συνεργασίας, μεταξύ άλλων στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής. Μια θετική αξιολόγηση δόθηκε στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα στις 11-12 Νοεμβρίου από τον Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας J. Darmanin με τους επικεφαλής των σχετικών ρωσικών υπηρεσιών."

Πηγή: Kremlin.ru