Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Ημερήσια Διαταγή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου για την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2020

Με την ευκαιρία της Εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, εξέδωσε την ακόλουθη Ημερήσια Διαταγή:


 Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες, Έφεδροι και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,

Τη σημερινή ημέρα, που η Ορθοδοξία εορτάζει τα Εισόδια της ΥπεραγίαςΘεοτόκου, η χώρα μας τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις της, που αποτελούν του διαχρονικούς προστάτες της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας της. Η μνήμη μας
στρέφεται στους αμέτρητους αγωνιστές μας, των οποίων οι αγώνες και η αυτοθυσία, αποτελούν διαχρονικά σύμβολα μαχητικότητας και ηρωισμού.

Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Σε μια εποχή με έντονες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στο εγγύς και ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της χώρας,
οι Ένοπλες Δυνάμεις, με την αδιαμφισβήτητη ισχύ τους και την υψηλή επιχειρησιακή τους ετοιμότητα,επιτυγχάνουν να ανταποκρίνονται επάξια στην εθνική ανάγκη για ασφάλεια και ειρήνη, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις προκλήσεις, από οπουδήποτε κι αν αυτές προέρχονται. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάδειξη
της Ελλάδας σε παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, προωθώντας και εφαρμόζοντας την Πολιτική Εθνικής Άμυνας.

Μια πολιτική που στηρίζεται στις αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Μια πολιτική που κάνει την Ελλάδα να στέκεται ακλόνητη μπροστά σε κάθε επιβουλή και να είναι περήφανη για όλους εσάς που συνθέτετε έναν ενιαίο και αδιαπέραστο ιστό σε γη, θάλασσα και αέρα, αντιμετωπίζοντας τον οποιοδήποτε που επιδιώκει την αναβίωση αναθεωρητικών οραμάτων και την ανατροπή του υφιστάμενου status quo.

Στο πλαίσιο αυτό και ικανοποιώντας την απαίτηση για διαρκή θωράκιση της χώρας έναντι οποιασδήποτε απειλής, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε μέσα, αποτελεί στρατηγική επιλογή μας.

Για το σκοπό αυτό, με στοχευμένες δράσεις και με γνώμονα την ορθή διαχείριση των εθνικών μας πόρων, εξασφαλίζουμε την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να αποτελούν ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα, εγγυητή της Εδαφική Ακεραιότητας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Πατρίδας. Συνεχίζουμε να αυξάνουμε το εθνικό αποτύπωμα σε συμμαχικές δομές που συμμετέχει η χώρα μας, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες που μας παρέχονται για την αύξηση της εθνικής μας ισχύος. Συγχρόνως, διατηρούμε και επαυξάνουμε τις διμερείς και πολυμερείς μας συμμαχίες στο ζωτικό για εμάς χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Όλα τα παραπάνω, όμως, δε θα είχαν καμία προστιθέμενη αξία, χωρίς τη δική σας συνεισφορά. Αποτελείτε τον κύριο πολλαπλασιαστή της εθνικής ισχύος και έχετε αποδείξει διαχρονικά, αλλά και ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό
διάστημα, ότι μπορείτε να φέρετε εις πέρας την αποστολή σας με επιτυχία, γεγονός το οποίο αποτελεί το πλέον ισχυρό μήνυμα αποτροπής προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Εκτός όμως από την προσήλωση στην επιχειρησιακή σας αποστολή,προβάλετε, σε καθημερινή βάση, το κοινωνικό πρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, με δράσεις κοινωνικής προσφοράς σε τομείς όπως η υγεία και η περίθαλψη, η έρευνα και η διάσωση, η εκτέλεση αεροδιακομιδών, καθώς και με τη συνδρομή σας στην αντιμετώπιση εκτεταμένων φυσικών καταστροφών, όποτε απαιτείται. Ιδίως το τελευταίο διάστημα το υγειονομικό προσωπικό μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη Χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό, αποδεικνύετε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν αποτελούν ένα κλειστό και απομονωμένο χώρο, αλλά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας, πολύτιμο αρωγό σε απαιτητικές συγκυρίες, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνεισφορά στην εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε.

Οφείλουμε όλοι μας να έχουμε ετοιμότητα να ενισχύσουμε τη συμμετοχή μας σε αυτές τις δράσεις κοινωνικής προσφοράς, με δεδομένο ότι ολοένα και συχνότερα ανακύπτουν πολυδιάστατα προβλήματα με απρόβλεπτες
παραμέτρους, που καθιστούν απαραίτητη την ενίσχυση της συνδρομής μας προς τις πολιτικές αρχές της χώρας και την εποικοδομητική και ενισχυμένη συνεργασία μαζί τους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ως θεσμός οι Ένοπλες Δυνάμεις απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη και την αγάπη του Ελληνικού λαού και συσπειρώνουν τις δυνάμεις ολόκληρου του Ελληνισμού.

Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το έργο σας αναγνωρίζεται και εκτιμάται. Η μέριμνα για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας, τόσο της δικής σας όσο και των οικογενειών σας, προκειμένου απερίσπαστα να εκπληρώνετε με επιτυχία την αποστολή σας, αποτελεί προτεραιότητά μου.

Σας καλώ να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο, επαγγελματισμό και υπερηφάνεια το έργο σας, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο για την Πατρίδα.

Θέλω να ευχηθώ σε όλους εσάς και τις οικογένειές σας υγεία και προκοπή.

Χρόνια Πολλά σε όλους
Ζήτω οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Ζήτω το Έθνος

Πηγή: mod.mil.gr