Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν

 Μόσχα 10 Νοεμβρίου 2020


Από μια απλή ματιά στο χάρτη καταλαβαίνουμε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε έρχεται να διασώσει τους Αρμένιους, λίγο πριν την κατάληψη από τους Αζέρους της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ.

H πράσινη γραμμή, είναι τα σύνορα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Με μπλέ χρώμα οι περιοχές υπό τον έλεγχο της Αρμενίας μέχρι της 27.09.20. Με γκρί οι περιοχές υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν μέχρι 27.09.20.

Με κίτρινο η γραμμή αντιπαράθεσης και τα κίτρινα σημαιάκια τα παρατηρητήρια των Ρώσων.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΊΑ

- Οι πλευρές παύουν πυρ και παραμένουν στις θέσεις που κατέχουν\

- Η Αρμενία επιστρέφει στο Αζερμπαϊτζάν 3 περιοχές (αριθμοί με κόκκινο χρώμα)

1 - Κελμπαντζάρσκιι μέχρι 15.11.2020

2 - Αγκντάμσκι μέχρι 20.11.2020

3 - Λατσίνσκιι μέχρι 01.12.2020

- Η Ρωσία αναπτύσσει ειρηνευτική δύναμη στη γραμμή αντιπαράθεσης (η γραμμή με κίτρινο χρώμα) και στο διάδρομο του Λατσίνσκ (η μαύρη γραμμή) που ενώνει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία.

- Η περίοδος της παραμονής της Ρωσικής Ειρηνευτικής Δύναμης, καθορίζεται σε 5 έτη με αυτόματη παράταση για άλλα 5, με συμφωνία των πλευρών.

- Ο έλεγχος κατάπαυσης του πυρός ανατίθεται στο ειρηνευτικό κέντρο που δημιουργείται από τους Ρώσους.

- Σε διάστημα 3 ετών, οι πλευρές θα πρέπει να καθορίσουν το νέο δρομολόγιο του διαδρόμου του Λατσίνσκ. Το Αζερμπαϊτζάν εγγυάται την ασφάλειά του.

- Οι πλευρές ανταλλάσσουν αιχμαλώτους, ομήρους και τα σώματα των νεκρών.

- Οι πλευρές απελευθερώνουν τις οικονομικές και μεταφορικές επαφές. Η Αρμενία εγγυάται την ασφάλεια της επικκοινωνίας του Αζερμπαϊτζάν με την Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχιτσεβάν. Τον έλεγχο έχουν Ρώσοι Συνοριακοί φρουροί.

BSGREEKS με πληροφορίες από ria.ru