Η συνέντευξη είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί έρχεται αμέσως μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, αλλά και με μια σειρά άλλα θέματα ανοιχτά στην περιοχή.
Δείχνει τον τρόπο λειτουργίας και σκέψης του Τούρκου Προέδρου αλλά και του Τουρκικού Πολιτικού συστήματος.
Ο Ερντογαν στο Ναϊρόμπι της Κένυας |
Στη HURRIYET δημοσιέυεται με τον τίτλο:
"Μια ομάδα στην Γερμανία, συνωμοτεί εναντίον της Τουρκίας"
Verda Özer / Vahap Munyar
Ο Πρόεδρος
της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε μια «γερμανική συντροφιά» ως αιχμή του δόρατος μιας συνωμοσίας εναντίον
της Τουρκίας με τη συμμετοχή και των μέσων ενημέρωσης της χώρας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ψηφοφορία της 2ας Ιουνίου στη Bundestag, που αποφάσισε ότι τα γεγονότα του 1915 εναντίον των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν "γενοκτονία", ο Ερντογάν είπε ότι η απόφαση «δεν έχει καμία σημασία."
Η Τουρκία έχει δεσμευθεί να αναλάβει δράση η Γερμανία απαντώντας στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αλλά δεν έχει ακόμη καθοριστεί η απάντησή της.
«Έχω ήδη πει ότι η στάση ορισμένων τμημάτων της Γερμανίας εναντίον της Τουρκίας είναι απαράδεκτη. Αυτή η «συντροφιά» επιχειρεί κατά της Τουρκίας. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν ενεργή συμμετοχή σε αυτό το θέμα. Πρέπει να εξετάσουμε όλα αυτά τα θέματα σε βάθος,» είπε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αφρική.
Ο Ερντογάν έχει στο παρελθόν επικρίνει τη Γερμανία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του Γκεζι το 2013, όπου κατηγόρησε ευθέως γερμανικές οργανώσεις για υποστήριξη των διαμαρτυριών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ψηφοφορία της 2ας Ιουνίου στη Bundestag, που αποφάσισε ότι τα γεγονότα του 1915 εναντίον των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν "γενοκτονία", ο Ερντογάν είπε ότι η απόφαση «δεν έχει καμία σημασία."
Η Τουρκία έχει δεσμευθεί να αναλάβει δράση η Γερμανία απαντώντας στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αλλά δεν έχει ακόμη καθοριστεί η απάντησή της.
«Έχω ήδη πει ότι η στάση ορισμένων τμημάτων της Γερμανίας εναντίον της Τουρκίας είναι απαράδεκτη. Αυτή η «συντροφιά» επιχειρεί κατά της Τουρκίας. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν ενεργή συμμετοχή σε αυτό το θέμα. Πρέπει να εξετάσουμε όλα αυτά τα θέματα σε βάθος,» είπε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αφρική.
Ο Ερντογάν έχει στο παρελθόν επικρίνει τη Γερμανία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του Γκεζι το 2013, όπου κατηγόρησε ευθέως γερμανικές οργανώσεις για υποστήριξη των διαμαρτυριών.
Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση σχετικά με τα περιστατικά του 1915. Έχετε πει, «Θα πρέπει να μειώσουμε τα προβλήματα, να αυξήσουμε τους φίλους.» Μετά την τελευταία εξέλιξη στη Γερμανία, πώς είναι αυτό δυνατόν;
Αυτό που είναι σημαντικό είναι το κατά πόσον η πρόθεση και η προσπάθεια είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν υπάρχει τίποτα να κάνω, αν η άλλη πλευρά επιμένει για να μην είναι φίλοι, ακόμη και αν οι προθέσεις οι προσπάθειές σου είναι για αυτό. Θα δαπανήσουμε προσπάθειες για να μεγιστοποιήσουμε τους φίλους μας, όμως, εκείνοι που ενεργούν αρνητικά θα χάσουν ένα σημαντικό φίλο τους. Γιατί λέω ένα σημαντικό φίλο; Επειδή έχουμε πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους εκεί. Είναι ένα πολύ σοβαρό δυναμικό της γερμανικής οικονομίας. Λοιπόν, οι σημειώσεις των κοινοβουλευτικών συζητήσεων, οι ομιλίες δεν με έχουν αγγίξει ακόμη. Θα κάνουμε μια αξιολόγηση πάνω σε αυτές τις σημειώσεις. Ως γεγονός μάλιστα, η απόφαση που ελήφθη από το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν μετρά για τίποτα.
Με μια τέτοια απόφαση, η Γερμανία που διέπραξε το Ολοκαύτωμα ψάχνει για έναν εταίρο για τον εαυτό της;
Δεν υπάρχει καμία ομοιότητα μεταξύ του Ολοκαυτώματος και των γεγονότων του 1915. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για τα περιστατικά του 1915 είναι απολύτως σαφής. Στην απόφαση του ΕΔΑΔ, αναφέρεται σαφώς ότι η αρμενική θέση δεν είναι η αντικειμενική αλήθεια με απόλυτη βεβαιότητα και θα μπορούσε να συζητηθεί ελεύθερα, οι απόψεις που αμφισβητούν την αρμενική θέση προστατεύονται από την ελευθερία της έκφρασης, και ότι δεν υπάρχει καμία ομοιότητα των περιστατικών του 1915 και του ολοκαυτώματος. Αυτές οι αποφάσεις είναι επίσης νομικά δεσμευτικές. Το ΕΔΑΔ το λέει αυτό ανοιχτά και με σαφήνεια.
Είναι δυνατόν να ερμηνευθεί η απόφαση του γερμανικού
κοινοβουλίου ως αντι-βήμα ενάντια στην πολιτική της Τουρκίας για τους
πρόσφυγες;
Θέματα όπως η Συμφωνία Επανεισδοχής και τα ταξίδια χωρίς βίζα είναι θέματα που αφορούν την ΕΕ. Η στάση μας για τα θέματα αυτά είναι γνωστή. Το εξήγησα επίσης αυτό στην καγκελάριο Μέρκελ κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου Κορυφής. Τα δύο θέματα που αναφέρθηκαν θα πρέπει να διεξάγονται ταυτόχρονα. Εάν αυτό δεν γίνει ταυτόχρονα, τότε δεν θα κάνουμε το απαραίτητο βήμα. Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι η συμφωνία επανεισδοχής έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και το κοινοβούλιο δεν σημαίνει ότι αυτή η δουλειά τελείωσε. Θα πρέπει να εγκριθεί χωριστά και από τη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης της Μετανάστευσης.
Τι είδους μέτρα προτίθεται να λάβει η Τουρκία κατά της απόφασης που εγκρίθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο;
Η απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου δεν προοιωνίζει τίποτα καλό. Κατ 'αρχάς, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αξιολογήσεις. Δεν μας ταιριάζει να κόψουμε τη μύτη μας, για να σώσουμε το πρόσωπό μας.
Θα μπορούσαν να υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις κατά της Γερμανίας;
Είναι πολύ νωρίς για να πούμε .. αλλά υπάρχει ένα ενδιαφέρον πράγμα εδώ. Υπάρχει ένας ανώτερος νους και εδώ. Γιατί θα πρέπει να γίνει αυτό; Μπορείτε να φανταστείτε, υπάρχει μία απόρριπτική, ψήφος και μία αποχή και υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν συμμετάσχει στην ψηφοφορία; Ήταν αυτό ένα εθνικό θέμα σε τέτοιο βαθμό για τους Γερμανούς; Πέρυσι ήταν η εκατονταετηρίδα των γεγονότων του 1915. Γιατί μια τέτοια κίνηση δεν ψηφίστηκε πέρυσι, αλλά ψηφίστηκε φέτος; Αυτά είναι τολμηρά πράγματα πράγματι. Μια τέτοια οδηγία πρέπει να προέρχεται από ένα ανώτερο ιθύνοντα νου για να κάνουν ένα τέτοιο βήμα. Τώρα αναρωτιέμαι: Πώς θα είναι σε θέση, μετά από μια τέτοια απόφαση, να αντιμετωπίσουν εμένα προσωπικά και τον πρωθυπουργό μας, οι Γερμανοί αξιωματούχοι;
Πώς αξιολογείτε την απουσία της Μέρκελ από την ψηφοφορία;
Σε τηλεφώνημα μια-δυο μέρες πριν, μου είπε ότι θα κάνει το καλύτερό της. Βρίσκομαι στην πολιτική εδώ και 40 χρόνια. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς δεν μπορεί να πειστεί η κοινοβουλευτική ομάδα. Εύχομαι να είχε συμμετάσχει και να είχε δώσει την ψήφο της.
Το σημείο στις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας θα φτάσει να επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες Τουρκίας-ΕΕ;
Το θέμα αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα ζήτημα που σχετίζεται με τη Γερμανία. Δεν θα ήταν σωστό να το θεωρήσει ως θέμα Τουρκίας-ΕΕ. Η περίπτωση της ΕΕ θα πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά.
Πρόσφατα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε: «Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Θα υπάρξουν συνομιλίες σε μια ευρωπαϊκή χώρα την επόμενη εβδομάδα." Θα μπορούσατε να μας πείτε;
Οι συνομιλίες με το Ισραήλ συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σκεφτόμουν ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Μαΐου. Αλλά υπήρξε μια καθυστέρηση που οφείλεται στις τρέχουσες εξελίξεις. Τώρα, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι συνεχίζουν. Οι όροι μας για το θέμα αυτό είναι μια συγγνώμη, μια αποζημίωση [για τη σφαγή Mavi Marmara 2010] και η άρση του εμπάργκο στη Γάζα. Μετά από μια συγγνώμη και αποζημίωση, περιμένουμε να ξεκαθαρίσουμε για το πώς θα αρθεί το εμπάργκο. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει ένα ενεργειακό πρόβλημα στη Γάζα. Ομοίως, υπάρχει ένα πρόβλημα του νερού. Υπάρχουν, επίσης, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα ζητήματα σχετικά με τα υλικά κατασκευής που σχετίζονται με αυτά. Η πλευρά του Ισραήλ συμφωνεί για τη μεταφορά των τροφίμων, υλικών κατασκευής, κ.λπ. στη Γάζα μέσω της Τουρκίας. Είχαμε προτείνει την επίλυση του ζητήματος της ενέργειας με ένα πλοίο που θα δέσει στο λιμάνι του Ασντόντ, αλλά δεν ήταν κατάλληλο για το συγκεκριμένο πλοίο. Πρότειναν μια διαφορετική λύση. Τους είπαμε, «Αυτό θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει, δεν είναι πρόβλημα για εμάς». «Για την επίλυση του προβλήματος του νερού, προτείναμε γεώτρησεις ή επεξεργασία θαλασσινού νερού». Είπαν, «Δεν υπάρχει πρόβλημα.» Φυσικά, το συστήμα διανομής του, θα πρέπει επίσης να κατασκευαστεί. Όλα αυτά τα θέματα είναι υπό επεξεργασία. Ανεπίσημα, είναι επίσης σημαντικό το πώς η νέα κυβέρνηση θα ενεργήσει σχετικά με αυτά τα θέματα. Πώς αυτή η κατάσταση θα επηρεαστεί με το διορισμό του [Avigdor] Lieberman ως Υπουργού Άμυνας; Μήπως ο Νετανιάχου μιλήσε για αυτά τα θέματα με τον Λίμπερμαν, όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση; Στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν, υποθέτω ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν επίσης.
Συχνά χρησιμοποιείται μια έκφραση στις μέρες μας για το συριακό θέμα. Λέτε, "Αν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, τότε θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας." Τι εννοείτε με αυτό;
Εμείς θα πρέπει να διεξάγουμε κοινές κινήσεις με τις ΗΠΑ ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και στη Συρία και στο Ιράκ. Για παράδειγμα, γιατί πήγαμε στο Αφγανιστάν; Πήγαμε μετά από πρόσκληση των ΗΠΑ ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έτσι δεν είναι; Επιπλέον, είμαστε μεταξύ των τεσσάρων ή πέντε χώρες που εξακολουθούν να παραμένουν εκεί. Το ίδιο συνέβη και στο Ιράκ. Αλλά στο Ιράκ, για παράδειγμα, η παρουσία μας στην Bashiqa έγινε ένα ζήτημα. Πήγαμε στο Bashiqa για την καταπολέμηση του DAESH [Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε - ISIL]. Αυτό έγινε αφού πρώτα μιλήσαμε με κεντρική διοίκηση και τις περιφερειακές διοικήσεις. Το κάναμε αυτό για να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας εκεί στον αγώνα τους ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση. Αυτά όλα τα έχω πει στον Ομπάμα. Του είπα θα πρέπει να γίνουν κοινές ενέργειες εκεί. Αυτό ισχύει για τη Συρία, επίσης. Ο αρχηγός τους Γενικού Επιτελείου τους και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου μας συναντήθηκαν. Οι συνομιλίες ήταν εξαιρετικά θετικές. Τον τελευταίο καιρό υπήρξαν συνομιλίες σχετικά με την εκδίωξη του DAESH από το Manbij της Συρίας. Υπάρχουν περίπου 2.500 Άραβες των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας. Λέγεται ότι 450 YPG [Μονάδες Λαίκής Λαϊκής Άμυνας των Κούρδων] τους υποστηρίζουν λογιστικά. υλικοτεχνική τους υποστήριξη. Έχουμε εκφράσει με τις ευαισθησίες μας και την αποφασιστικότητά μας, ως Τουρκία στους συνομιλητές μας. Δεν θέλουμε να βιώσουμε ένα νέο πρόβλημα στη βόρεια Συρία. Οι συνάδελφοί μας έχουν έντονες συζητήσεις με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ. Εάν χρειαστεί, θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από Manbij;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που φθάνουν σε εμάς, 12 χωριά έχουν ανακαταληφθεί από τον DAESH. Η προετοιμασία συνεχίζεται κάθε μέρα που περνά. Ωστόσο, το Manbij δεν ανήκει στους Κούρδους. Είναι ένα μέρος όπου ζουν Άραβες. Δεν θα ήταν λογικό για τους Κούρδους να εγκατασταθούν εκεί. Υπάρχει η ανατολή και δύση του φράγματος Tishrin. Δεν θέλουμε η YPG να περάσει προς τα δυτικά. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, λένε ότι ακόμη και αν πέρασουν για τον ανεφοδιασμό τους, θα επιστρέψουν. Παρακολουθούμε ώστε να είναι πραγματικά έτσι. Αλλά ο τόπος αυτός ανήκει σε Άραβες ούτως ή άλλως. Έτσι, οι Άραβες, επίσης, δεν θα επιτρέψουν οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη.
Τόσο ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και εσείς έχετε κάνει θετικές δηλώσεις για τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. Ωστόσο, άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι αναφερθεί διαφορετικά πράγματα για τη στάση του Πούτιν. Πώς το αξιολογείτε αυτό;
Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να ληφθούν υπ όψιν οι δηλώσεις του Πούτιν.
Μπορούμε να αξιολογήσουμε θετικά τις δικές σας δηλώσεις και τις δηλώσεις του Πούτιν όσον αφορά το μέλλον των δύο χωρών;
Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να έχουμε μια αρνητική στάση. Οι καλές πολιτικές θα πρέπει να βασίζονται στο άνοιγμα του δρόμου των σχέσεων μεταξύ δύο μεγάλων χωρών όπως η Ρωσία και η Τουρκία, και να μην τον μπλοκάρουν. Έτσι, δεν είναι σωστό να αναφέρουμε απαιτήσεις που δεν θα ικανοποιηθούν. Όλοι γνωρίζουν τι έχει συμβεί. Οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας ήταν ένα θέμα που είχαμε μιλήσει και νωρίτερα γι αυτό. Το περιστατικό συνέβη ως αποτέλεσμα της παραβίασης του εναέριου χώρου μας από αεροσκάφος απροσδιόριστης ταυτότητας που δεν ανταποκρίθηκε στις προειδοποιήσεις μας. Πιστεύουμε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας δεν θα πρέπει να θυσιαστούν για ένα τέτοιο περιστατικό.
Με τη νέα κυβέρνηση, φαίνεται ότι το προεδρικό σύστημα θα είναι ένα κορυφαίο θέμα συζήτησης. Είναι το προεδρικό σύστημα ή ένας πρόεδρος συνδεδεμένος με ένα πολιτικό κόμμα; Ποιο από τα δύο είναι πιο πιθανό;
Υπάρχουν ορισμένες προτεραιότητες στον οδικό χάρτη του κοινοβουλίου. Κάτι μου λέει ότι πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουν οι εσωτερικοί κανονισμοί. Μάλιστα, ήταν μεταξύ των στόχων μου τα τελευταία πέντε έως έξι χρόνια της θητείας μου ως πρωθυπουργός, αλλά, επιλύοντας άλλα θέματα, δεν ήμασταν σε θέση να αλλάξουμε τους εσωτερικούς κανονισμούς. Υποθέτω ότι θα αλλάξουν με την πρώτη ευκαιρία. Αρκετά περιστατικά που σημειώθηκαν στο κοινοβούλιο αφορούν αυτή ακριβώς την εσωτερική ρύθμιση. Υπάρχουν φορές, όταν 40 ή 50 άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερο χρόνο από ότι 316 άνθρωποι. Φυσικά, όλοι θα έχουν το δικαίωμα να μιλούν, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι μέσα σε μια λογική διαδικασία. Φυσικά, δεν ξέρω ποια είναι η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και άλλων μερών σε αυτό το θέμα. Το προεδρικό σύστημα και ένας πρόεδρος συνδεδεμένος με ένα κόμμα, στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι διαφορετικό.
Τελικά στόχος σας είναι το προεδρικό σύστημα και όχι ένας κομματικά συνδεδεμένος Πρόεδρος;
Θέματα όπως η Συμφωνία Επανεισδοχής και τα ταξίδια χωρίς βίζα είναι θέματα που αφορούν την ΕΕ. Η στάση μας για τα θέματα αυτά είναι γνωστή. Το εξήγησα επίσης αυτό στην καγκελάριο Μέρκελ κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου Κορυφής. Τα δύο θέματα που αναφέρθηκαν θα πρέπει να διεξάγονται ταυτόχρονα. Εάν αυτό δεν γίνει ταυτόχρονα, τότε δεν θα κάνουμε το απαραίτητο βήμα. Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι η συμφωνία επανεισδοχής έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και το κοινοβούλιο δεν σημαίνει ότι αυτή η δουλειά τελείωσε. Θα πρέπει να εγκριθεί χωριστά και από τη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης της Μετανάστευσης.
Τι είδους μέτρα προτίθεται να λάβει η Τουρκία κατά της απόφασης που εγκρίθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο;
Η απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου δεν προοιωνίζει τίποτα καλό. Κατ 'αρχάς, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αξιολογήσεις. Δεν μας ταιριάζει να κόψουμε τη μύτη μας, για να σώσουμε το πρόσωπό μας.
Θα μπορούσαν να υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις κατά της Γερμανίας;
Είναι πολύ νωρίς για να πούμε .. αλλά υπάρχει ένα ενδιαφέρον πράγμα εδώ. Υπάρχει ένας ανώτερος νους και εδώ. Γιατί θα πρέπει να γίνει αυτό; Μπορείτε να φανταστείτε, υπάρχει μία απόρριπτική, ψήφος και μία αποχή και υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν συμμετάσχει στην ψηφοφορία; Ήταν αυτό ένα εθνικό θέμα σε τέτοιο βαθμό για τους Γερμανούς; Πέρυσι ήταν η εκατονταετηρίδα των γεγονότων του 1915. Γιατί μια τέτοια κίνηση δεν ψηφίστηκε πέρυσι, αλλά ψηφίστηκε φέτος; Αυτά είναι τολμηρά πράγματα πράγματι. Μια τέτοια οδηγία πρέπει να προέρχεται από ένα ανώτερο ιθύνοντα νου για να κάνουν ένα τέτοιο βήμα. Τώρα αναρωτιέμαι: Πώς θα είναι σε θέση, μετά από μια τέτοια απόφαση, να αντιμετωπίσουν εμένα προσωπικά και τον πρωθυπουργό μας, οι Γερμανοί αξιωματούχοι;
Πώς αξιολογείτε την απουσία της Μέρκελ από την ψηφοφορία;
Σε τηλεφώνημα μια-δυο μέρες πριν, μου είπε ότι θα κάνει το καλύτερό της. Βρίσκομαι στην πολιτική εδώ και 40 χρόνια. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς δεν μπορεί να πειστεί η κοινοβουλευτική ομάδα. Εύχομαι να είχε συμμετάσχει και να είχε δώσει την ψήφο της.
Το σημείο στις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας θα φτάσει να επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες Τουρκίας-ΕΕ;
Το θέμα αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα ζήτημα που σχετίζεται με τη Γερμανία. Δεν θα ήταν σωστό να το θεωρήσει ως θέμα Τουρκίας-ΕΕ. Η περίπτωση της ΕΕ θα πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά.
Πρόσφατα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε: «Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Θα υπάρξουν συνομιλίες σε μια ευρωπαϊκή χώρα την επόμενη εβδομάδα." Θα μπορούσατε να μας πείτε;
Οι συνομιλίες με το Ισραήλ συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σκεφτόμουν ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Μαΐου. Αλλά υπήρξε μια καθυστέρηση που οφείλεται στις τρέχουσες εξελίξεις. Τώρα, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι συνεχίζουν. Οι όροι μας για το θέμα αυτό είναι μια συγγνώμη, μια αποζημίωση [για τη σφαγή Mavi Marmara 2010] και η άρση του εμπάργκο στη Γάζα. Μετά από μια συγγνώμη και αποζημίωση, περιμένουμε να ξεκαθαρίσουμε για το πώς θα αρθεί το εμπάργκο. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει ένα ενεργειακό πρόβλημα στη Γάζα. Ομοίως, υπάρχει ένα πρόβλημα του νερού. Υπάρχουν, επίσης, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα ζητήματα σχετικά με τα υλικά κατασκευής που σχετίζονται με αυτά. Η πλευρά του Ισραήλ συμφωνεί για τη μεταφορά των τροφίμων, υλικών κατασκευής, κ.λπ. στη Γάζα μέσω της Τουρκίας. Είχαμε προτείνει την επίλυση του ζητήματος της ενέργειας με ένα πλοίο που θα δέσει στο λιμάνι του Ασντόντ, αλλά δεν ήταν κατάλληλο για το συγκεκριμένο πλοίο. Πρότειναν μια διαφορετική λύση. Τους είπαμε, «Αυτό θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει, δεν είναι πρόβλημα για εμάς». «Για την επίλυση του προβλήματος του νερού, προτείναμε γεώτρησεις ή επεξεργασία θαλασσινού νερού». Είπαν, «Δεν υπάρχει πρόβλημα.» Φυσικά, το συστήμα διανομής του, θα πρέπει επίσης να κατασκευαστεί. Όλα αυτά τα θέματα είναι υπό επεξεργασία. Ανεπίσημα, είναι επίσης σημαντικό το πώς η νέα κυβέρνηση θα ενεργήσει σχετικά με αυτά τα θέματα. Πώς αυτή η κατάσταση θα επηρεαστεί με το διορισμό του [Avigdor] Lieberman ως Υπουργού Άμυνας; Μήπως ο Νετανιάχου μιλήσε για αυτά τα θέματα με τον Λίμπερμαν, όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση; Στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν, υποθέτω ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν επίσης.
Συχνά χρησιμοποιείται μια έκφραση στις μέρες μας για το συριακό θέμα. Λέτε, "Αν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, τότε θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας." Τι εννοείτε με αυτό;
Εμείς θα πρέπει να διεξάγουμε κοινές κινήσεις με τις ΗΠΑ ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και στη Συρία και στο Ιράκ. Για παράδειγμα, γιατί πήγαμε στο Αφγανιστάν; Πήγαμε μετά από πρόσκληση των ΗΠΑ ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έτσι δεν είναι; Επιπλέον, είμαστε μεταξύ των τεσσάρων ή πέντε χώρες που εξακολουθούν να παραμένουν εκεί. Το ίδιο συνέβη και στο Ιράκ. Αλλά στο Ιράκ, για παράδειγμα, η παρουσία μας στην Bashiqa έγινε ένα ζήτημα. Πήγαμε στο Bashiqa για την καταπολέμηση του DAESH [Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε - ISIL]. Αυτό έγινε αφού πρώτα μιλήσαμε με κεντρική διοίκηση και τις περιφερειακές διοικήσεις. Το κάναμε αυτό για να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας εκεί στον αγώνα τους ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση. Αυτά όλα τα έχω πει στον Ομπάμα. Του είπα θα πρέπει να γίνουν κοινές ενέργειες εκεί. Αυτό ισχύει για τη Συρία, επίσης. Ο αρχηγός τους Γενικού Επιτελείου τους και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου μας συναντήθηκαν. Οι συνομιλίες ήταν εξαιρετικά θετικές. Τον τελευταίο καιρό υπήρξαν συνομιλίες σχετικά με την εκδίωξη του DAESH από το Manbij της Συρίας. Υπάρχουν περίπου 2.500 Άραβες των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας. Λέγεται ότι 450 YPG [Μονάδες Λαίκής Λαϊκής Άμυνας των Κούρδων] τους υποστηρίζουν λογιστικά. υλικοτεχνική τους υποστήριξη. Έχουμε εκφράσει με τις ευαισθησίες μας και την αποφασιστικότητά μας, ως Τουρκία στους συνομιλητές μας. Δεν θέλουμε να βιώσουμε ένα νέο πρόβλημα στη βόρεια Συρία. Οι συνάδελφοί μας έχουν έντονες συζητήσεις με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ. Εάν χρειαστεί, θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από Manbij;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που φθάνουν σε εμάς, 12 χωριά έχουν ανακαταληφθεί από τον DAESH. Η προετοιμασία συνεχίζεται κάθε μέρα που περνά. Ωστόσο, το Manbij δεν ανήκει στους Κούρδους. Είναι ένα μέρος όπου ζουν Άραβες. Δεν θα ήταν λογικό για τους Κούρδους να εγκατασταθούν εκεί. Υπάρχει η ανατολή και δύση του φράγματος Tishrin. Δεν θέλουμε η YPG να περάσει προς τα δυτικά. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, λένε ότι ακόμη και αν πέρασουν για τον ανεφοδιασμό τους, θα επιστρέψουν. Παρακολουθούμε ώστε να είναι πραγματικά έτσι. Αλλά ο τόπος αυτός ανήκει σε Άραβες ούτως ή άλλως. Έτσι, οι Άραβες, επίσης, δεν θα επιτρέψουν οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη.
Τόσο ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και εσείς έχετε κάνει θετικές δηλώσεις για τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. Ωστόσο, άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι αναφερθεί διαφορετικά πράγματα για τη στάση του Πούτιν. Πώς το αξιολογείτε αυτό;
Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να ληφθούν υπ όψιν οι δηλώσεις του Πούτιν.
Μπορούμε να αξιολογήσουμε θετικά τις δικές σας δηλώσεις και τις δηλώσεις του Πούτιν όσον αφορά το μέλλον των δύο χωρών;
Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να έχουμε μια αρνητική στάση. Οι καλές πολιτικές θα πρέπει να βασίζονται στο άνοιγμα του δρόμου των σχέσεων μεταξύ δύο μεγάλων χωρών όπως η Ρωσία και η Τουρκία, και να μην τον μπλοκάρουν. Έτσι, δεν είναι σωστό να αναφέρουμε απαιτήσεις που δεν θα ικανοποιηθούν. Όλοι γνωρίζουν τι έχει συμβεί. Οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας ήταν ένα θέμα που είχαμε μιλήσει και νωρίτερα γι αυτό. Το περιστατικό συνέβη ως αποτέλεσμα της παραβίασης του εναέριου χώρου μας από αεροσκάφος απροσδιόριστης ταυτότητας που δεν ανταποκρίθηκε στις προειδοποιήσεις μας. Πιστεύουμε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας δεν θα πρέπει να θυσιαστούν για ένα τέτοιο περιστατικό.
Με τη νέα κυβέρνηση, φαίνεται ότι το προεδρικό σύστημα θα είναι ένα κορυφαίο θέμα συζήτησης. Είναι το προεδρικό σύστημα ή ένας πρόεδρος συνδεδεμένος με ένα πολιτικό κόμμα; Ποιο από τα δύο είναι πιο πιθανό;
Υπάρχουν ορισμένες προτεραιότητες στον οδικό χάρτη του κοινοβουλίου. Κάτι μου λέει ότι πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουν οι εσωτερικοί κανονισμοί. Μάλιστα, ήταν μεταξύ των στόχων μου τα τελευταία πέντε έως έξι χρόνια της θητείας μου ως πρωθυπουργός, αλλά, επιλύοντας άλλα θέματα, δεν ήμασταν σε θέση να αλλάξουμε τους εσωτερικούς κανονισμούς. Υποθέτω ότι θα αλλάξουν με την πρώτη ευκαιρία. Αρκετά περιστατικά που σημειώθηκαν στο κοινοβούλιο αφορούν αυτή ακριβώς την εσωτερική ρύθμιση. Υπάρχουν φορές, όταν 40 ή 50 άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερο χρόνο από ότι 316 άνθρωποι. Φυσικά, όλοι θα έχουν το δικαίωμα να μιλούν, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι μέσα σε μια λογική διαδικασία. Φυσικά, δεν ξέρω ποια είναι η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και άλλων μερών σε αυτό το θέμα. Το προεδρικό σύστημα και ένας πρόεδρος συνδεδεμένος με ένα κόμμα, στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι διαφορετικό.
Τελικά στόχος σας είναι το προεδρικό σύστημα και όχι ένας κομματικά συνδεδεμένος Πρόεδρος;
Όπως είπα,
δεν διαφέρει πάρα πολύ το ένα απ’ το άλλο. Το θέμα αυτό δεν είναι, μαύρο και άσπρο.
Δεν είναι μακριά το ένα από το άλλο. Το όλο θέμα είναι, για παράδειγμα, πώς
πρόκειται να γεμίσει το περιεχόμενο του συστήματος ενός πρόεδρος κομματικά
συνδεδεμένος. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το γέμισμα του περιεχομένου σε
έναν μόνο δρόμο, εντός του πεδίου εφαρμογής των κανόνων ενός δημοκρατικού
κράτους, ενός κράτους δικαίου.
bsgreeks.blogspot.com
αναδημοσίευση από hurriyetdailynews.com