Του
Θράσου Ευτυχίδη
Από την αρχή της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, εξετάζοντας τα δεδομένα και κύρια τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα των δύο χωρών, είχα τονίσει ότι η κρίση δεν μπορεί να έχει μακροχρόνια χαρακτηριστικά.
Αυτό γιατί στη σύγχρονη πολιτική, είτε αυτή λέγεται τουρκική είτε ρώσικη, δεν υπάρχουν πολιτικοί ανεξάρτητοι άμεσα ή έμμεσα από τα οικονομικά συμφέροντα που αναλόγως την πρακτική τους, τους στηρίζουν ή αίρουν την εμπιστοσύνη απέναντί τους.
Και φυσικά είναι λάθος να πιστεύουμε ότι κάποια πράγματα γίνονται τυχαία ή ως απόρροια της πίεσης της μιας χώρας προς την άλλη. Είναι μάλλον το αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων εξωτερικών και εσωτερικών που επιβάλλουν τις όποιες κινήσεις.
Πρακτικά δηλαδή η κίνηση Ερντογάν έρχεται σε μια στιγμή που επιβάλλεται να έρθει. Και θέλω να σημειώσω ότι επιβάλλεται για την Τουρκία, στον ίδιο ίσως βαθμό όσο και για την Ρωσία.
Και φυσικά στην επιστολή Ερντογάν που λογικά αποτελεί αποτέλεσμα διαβούλευσης μεταξύ των δύο χωρών,
η λέξη συγγνώμη που είχε απαιτηθεί από τη Ρωσία ως προαπαιτούμενο απευθύνεται στην οικογένεια του Ρώσου πιλότου.
Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου
Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της Ρωσικής Προεδρίας, Kremlin.ru αναφέρει:
" Ο Βλαντιμήρ Πούτιν παρέλαβε μήνυμα του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο οποίο ο Τούρκος ηγέτης εκφράζει το ενδιαφέρον του για τον διακανονισμό της κατάστασης, που συνδέεται με την καταστροφή του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους.
Ειδικότερα στο μήνυμα αναφέρεται, ότι η Ρωσία αποτελεί για την Τουρκία φίλο και στρατηγικό εταίρο, με τον οποίο οι τουρκικές αρχές δεν θα ήθελαν να χαλάσουν τις σχέσεις τους. «Σε εμάς, – τονίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, – δεν υπήρχε ποτέ η επιθυμία ή η πρόθεση να καταρρίψουμε αεροσκάφος που ανήκει στη Ρωσική Ομοσπονδία».
Παρακάτω αναφέρει ότι, «αναλαμβάνοντας όλους τους κινδύνους και καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες, πήραμε το πτώμα του νεκρού πιλότου από τη συριακή αντιπολίτευση και το φέραμε εδώ στην Τουρκία. Η οργάνωση των διαδικασιών πριν την κηδεία, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις θρησκευτικές και στρατιωτικές διαδικασίες.
Όλη αυτή η διαδικασία πραγματοποιήθηκε από εμάς σε επίπεδο, αντάξιο των τουρκο- ρωσικών σχέσεων.
Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τη συμπάθειά μου και τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του εκλιπόντος ρώσου πιλότου και να πω: συγγνώμη. Με όλη μου την καρδιά μοιράζομαι τον πόνο τους. Την οικογένεια του ρώσου πιλότου την αντιλαμβανόμαστε ως μια τουρκική οικογένεια. Για να ανακουφίσουμε τον πόνο και το βάρος της απώλειας, είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε πρωτοβουλία».
Στο μήνυμα επίσης αναφέρεται, ότι σε σχέση με τον πολίτη της Τουρκίας, το όνομα του οποίου εμπλέκεται με το θάνατο του ρώσου πιλότου, έχει ήδη αρχίσει και πραγματοποιείται δικαστική έρευνα.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το συμβάν και υπογραμμίζει την ετοιμότητα να κάνει τα πάντα για την αποκατάσταση των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, καθώς και για την απο κοινού ανταπόκριση σε κρίσεις στην περιοχή, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας."
Η τουρκική επιβεβαίωση
Η επιστολή του Ερντογάν προς τον Πούτιν, επιβεβαιώθηκε από τον Συμβουλό του για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ιμπραχίμ Καλίν. Ο Καλίν είπε ότι ο Ερντογάν εξέφρασε τη θλίψη του για την κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους και τα συλλεπητήρια του στην οικογένεια του πιλότου. Ο Καλίν είπε ότι ο Ερντογάν έγραψε "συγγνώμη" και όχι "απολογούμε" όπως το παρουσιάζει το Κρεμλίνο.
Νωρίτερα χθες 27.06, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προανήγγειλε "θετικές εξελίξεις" στα ρωσοτουρκικά.
Άμεσες οι κινήσεις αποκατάστασεις των σχέσεων.
Ήδη χθες πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφεραν, ότι ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου θα συμμετάσχει στη διάσκεψη των BSEC (Οικονομική Συνεργασία Μαύρης Θάλασσας) που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι από 29 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου, όπου θα έχει και συνάντηση με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Παράλληλα ο τούρκος αναπληρωτής Πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουμλούς δήλωσε ότι ήδη παρατηρούνται σημάδια βελτίωσης με την ανανέωση από τη Ρωσία των αδειών παραμονής και εργασίας για Τούρκους πολίτες που εργάζονται σε τουρκικές εταιρείες στη Ρωσία.
Η εκτίμηση
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχω κάνει από την αρχή της κρίσης, η πλήρης αποκατάσταση των ρωσοτουρκικών σχέσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου με την άρση όλων των περιορισμών και κυρώσεων από τις δύο πλευρές.
Επισημαίνω, ότι η αποκατάσταση των ρωσοτουρκικών σχέσεων έρχεται σε μία στιγμή που:
- η Ε.Ε. διατηρεί τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για άλλο ένα εξάμηνο
- επιχηρείται ό ενεργειακός αποκλεισμός της Ρωσίας
- επεκτείνεται το ΝΑΤΟ στα Ανατολικά
Δίνει επομένως διέξοδο σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν τη Ρωσία.
Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν στέλνει και πάλι τα δικά του μηνύματα προς:
- την Ε.Ε. που δεν προχωράει άμεσα στην απελευθέρωση της βίζας και δεν στηρίζει την Τουρκία όσο αυτή θα ήθελε
- προς συμμάχους όπως η Γερμανία που αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων
- προς συμμάχους όπως οι ΗΠΑ που ακολουθούν μια άλλη πολιτική απέναντι στους Κούρδους
- προς το ΝΑΤΟ και τέλος προς το
- εσωτερικό κοινό και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας.
Η αποκατάσταση των σχέσεων οφελεί και τις δύο χώρες που έχουν στενούς οικονομικούς και άλλους δεσμούς.
Τι σημαίνει η αποκατάσταση των ρωσοτουρκικών σχέσεων για την Ελλάδα.
Φυσικά και υπάρχουν συνέπειες και για τη χώρα μας, μικρές ή και μεγάλες. Εν συντομία και σε μια πρώτη ανάγνωση.
Στα ενεργειακά: Ανοίγει ο δρόμος για τον πετρελαϊκό αγωγό, μια που η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως η τρίτη χώρα που θα φέρει τον αγωγό στα σύνορα μας.
Στον τουρισμό: Μείωση της τουριστικής κίνησης από Ρωσία και απώλειες
Στο εμπόριο: Την οριστική απώλεια της αγοράς της Ρωσίας για τα ελληνικά φρούτα και τα εσπεριδοειδή μια που η Ελλάδα συνεχίζει να συμμετέχει στις κυρώσεις.
Αυτά εν συντομία. Στην πορεία και παρακολουθώντας τις εξελίξεις θα κάνουμε μια πιο πλήρη και ολοκληρωμένη ανάλυση.
bsgreeks.blogspot.gr