Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου συνεδρίασε εν απαρτία (30 παρόντες) το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων.
Κατά την έναρξη ο Πρόεδρος κ. Ιβάν Σαββίδης διαβάζοντας την ημερησία διάταξη, έθεσε προ των ευθυνών τους όλα τα μέλη του Δ.Σ. "Το ζητούμενο παραμένει η ενότητα και η συμμετοχικότητα του οργάνου". O κ. Σαββίδης τόνισε την ανάγκη εφαρμογής προηγούμενης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου που προέβλεπε την ανάγκη αλλαγής στο Καταστατικό ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή όλων. "Έχουμε ανάγκη τη συμμετοχή όλων και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε αγνοώντας την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι, ότι αυτή τη στιγμή επιμένουμε να αγνοούμε ότι ένα μεγάλο μέρος του Ποντιακού οργανωμένου χώρου, παραμένει εκτός ΔΙΣΥΠΕ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με αυτή τη λειτουργία διααιωνίζουμε τη διαίρεση στον Ποντιακό Ελληνισμό".
Κάλεσε τα μέλη του ΔΣ να ψηφίσουν υπέρ Εκτάκτου Συνεδρίου και των αλλαγών του Καταστατικού, όπως αυτές περιγράφονται στα πρακτικά του ΔΣ της 15ης Μαρτίου 2009.
Από την πλευρά της ΠΟΕ, ο Πρόεδρός της κ. Παρχαρίδης αντέδρασε άμεσα αμφισβητόντας ακόμη και την ύπαρξη των συγκεκριμένων πρακτικών.
Ο κ. Σαββίδης πρότεινε να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία αν ακυρώνεται από το ΔΣ η προηγούμενη απόφασή του και αμέσως μετά καταβεβλημένος λόγω ασθένειας απεχώρησε.
Η συζήτηση συνχίσθηκε μέσα σε έντονες αντεγκλήσεις και νομικίστικα επιχειρήματα (Γαβρίδης - ΠΟΕ) αλλά και απειλές για δικαστικές προσφυγές σε περίπτωση που ψηφισθεί η πρόταση για έκτακτο συνέδριο (Ακριτίδης - ΠΟΕ).
Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας κα Αλεξάνδρα Προτσένκο Πιτσατζή, επεσήμανε ότι οι Ομοσπονδίες των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ δεν είναι διατεθειμένες να αποτελέσουν το άλλοθι κανενός πλέον "Δώσαμε μαζί τη μάχη για να ξεφύγουμε από το αντιδημοκρατικό ΠΑΣΠΕ και την ΠΟΠΣ για να φτάσουμε μετά από τρία χρόνια στην ίδια κατάσταση, μόνο τα ονόματα άλλαξαν, αντί για Τανιμανίδη, έχουμε Παρχαρίδη και μία από τα ίδια. Σε κάθε περίπτωση είναι κοινή μας απόφαση και δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε Παγκόσμιο Συνέδριο όπου εξ ορισμού την πλειοψηφία την έχει μία μόνο Ομοσπονδία. Τι Παγκόσμιο Όργανο είμαστε;" αναρωτήθηκε.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΙΣΥΠΕ κ. Θεόδωρος Στολτίδης, τοποθετήθηκε ανοικτά υπέρ του εκτάκτου συνεδρίου. "Ζητάω την αλλαγή Καταστατικού για να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν στη ΔΙΣΥΠΕ και η ΠΟΠΣ και η Ομοσπονδία Παλλινοστούντων, και η μισή Αυστραλία, η μισή Αμερική και Καναδάς που σήμερα αναπαράγοντας την εσωτερική μας κόντρα απέχουν".
Αργά το μεσημέρι μετά από ατελείωτες ατέρμονες συζητήσεις από τον Προεδρεύοντα του ΔΣ και Αντιπρόeδρο της ΔΙΣΥΠΕ κ. Αντωνιάδη, τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση για Έκτακτο Καταστατικό Συνέδριο.
Υπέρ Εκτάκτου Συνεδρίου ψήφισαν 17. Κατά 13.
Με βάση το ισχύον Καταστατικό της ΔΙΣΥΠΕ, όπου για τη συγκεκριμένη απόφαση απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 3/5, η πρόταση απορρίφθηκε. Κάποιοι μειοψηφούντες μεν, αλλά νικητές δε, πανηγύρισαν.
Δυστυχώς με τη συγκεκριμένη της απόφαση, η μειοψηφία πλέον του Οργανωμένου Ποντιακού χώρου, επέλεξε για άλλη μια φορά την άρνηση και το διχασμό από την Σύνθεση και την Ενότητα. Επέλεξαν να ανοίξουν για άλλη μια φορά τους ασκούς του Αιόλου και να οδηγήσουν και μαθηματικά πλέον σε μία ακόμη διάσπαση.
Θράσος Ευτυχίδης