Νοέμβριος του 1962. Κατά την εκσκαφή των θεμελίων της ελληνικής εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, στην λεωφόρο Λίγκοφσκι, στην Αγία Πετρούπολη, που κατεδαφίστηκε για να ανεγερθεί στη θέση της η Μεγάλη Αίθουσα Συναυλιών «Οκτιάμπρσκι», έκπληκτοι οι εργάτες ανακάλυψαν μία σαρκοφάγο, η οποία περιείχε ταριχευμένη τη σορό ενός πλούσια ντυμένου άντρα. Κάτι τέτοιο ποτέ δεν είχε ξανασυμβεί στην πόλη.
Η είδηση δεν δημοσιεύθηκε τότε στον Τύπο. Μόνο έπειτα από περισσότερο από τριάντα χρόνια, το Μάρτιο του 1996, οι άμεσα συμμετέχοντες σ' εκείνη την ιστορία, οι οποίοι έκαναν έρευνα για τα λείψανα που είχαν βρεθεί το 1962, μίλησαν για πρώτη φορά στην εφημερίδα «Σανκτ-Πετερμπούργκσκιε Βέντομοστι». Ήταν, τελικά, τα λείψανα ενός εξαίρετου εκπρόσωπου της ελληνικής διασποράς, του Δημητρίου Μπεναρδάκη, το όνομα του οποίου είχε ξεχαστεί για πολλά χρόνια.
"Στην ιστορία της Ρωσίας, ο Μπεναρδάκης μπήκε ως μεγάλος επιχειρηματίας, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του 19ου αιώνα, ευεργέτης και φιλάνθρωπος, που άφησε βαθιά χνάρια στο ρωσικό πολιτισμό. Έχαιρε μεγάλου σεβασμού και στη χώρα μας και στην Ελλάδα", επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο του Σεργκέι Γκλέζεροβ, στην εφημερίδα "Σανκτ-Πετερμπούργκσκιε Βέντομοστι".
Και προστίθεται: "Μία από τις πιο λαμπρές δωρεές του Μπεναρδάκη στην Αγία Πετρούπολη ήταν η ανέγερση, με δικά του έξοδα, της ελληνικής εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, στη λεωφόρο Λίγκοφσκι. Εκεί, έπειτα από προσωπική εντολή του Αλέξανδρου Β’, ενταφιάστηκε ο Μπεναρδάκης το 1870".
Η σορός του Δημητρίου Μπεναρδάκη ταριχεύτηκε στη Γερμανία και βρισκόταν στη σαρκοφάγο για 92 ολόκληρα χρόνια. Όταν οι εργάτες άνοιξαν τη σαρκοφάγο, δεν ήξεραν τι να κάνουν με τα λείψανα ενός αγνώστου, που φορούσε ρούχα μιας παλαιάς εποχής. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα λείψανα βρίσκονταν εκτεθειμένα, σε ανοιχτό χώρο. Στη συνέχεια, στάλθηκαν στο ιατροδικαστικό νεκροτομείο Νο 1. Από τότε, και για πολλά χρόνια, ήταν άγνωστη η τύχη της σορού του Μπεναρδάκη. Όλες οι προσπάθειες για να βρεθεί η σορός απέβησαν μάταιες.
"Αναζητώντας τα λείψανα του Μπεναρδάκη, απευθύνθηκαν σ' μας, το 2006, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας", αναφέρει ο εμπειρογνώμονας του Γραφείου Ιατροδικαστικής Εμπειρογνωμοσύνης της Αγίας Πετρούπολης, Γιούρι Γκάλτσεφ και προσθέτει: "έπειτα από επισταμένη έρευνα, που διήρκεσε δύο χρόνια, διαπιστώθηκε ότι τα λείψανα του γνωστού Έλληνα χρησιμοποιούνταν ως εκπαιδευτικά ανατομικά παρασκευάσματα. Δυστυχώς, καταφέραμε να βρούμε και να συγκεντρώσουμε μόνο μεμονωμένα κομμάτια".
Οι εμπειρογνώμονες του Γραφείου Ιατροδικαστικής Εμπειρογνωμοσύνης της Αγίας Πετρούπολης, με έξοδα του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του βουλευτή της Κρατικής Δούμας, Ιβάν Σαββίδη, πραγματοποίησαν ιατροδικαστική έρευνα, που διήρκεσε ενάμισι χρόνο. Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων απέδειξε ότι ήταν πράγματι τα λείψανα του Δημήτρη Μπεναρδάκη. Όμως, έμεινε ακόμα ένα μυστικό: πού εξαφανίστηκε η καρδιά του; Για το μυστικό αυτό μίλησε ο Διευθυντής της Ιατροδικαστικής Έδρας της Κρατικής Ιατρικής Ακαδημίας «Ι.Μέτσνικοφ», Γιεβγκένι Μίσιν:"Όταν το 1962 η σορός του Μπεναρδάκη βρισκόταν για δέκα ημέρες στο νεκροτομείο, οι υπάλληλοί μας αφαίρεσαν την καρδιά, ως μοναδικό έκθεμα. Μετά απ’ αυτό, τα λείψανα του Μπεναρδάκη άρχισαν να μελετούν άλλοι εμπειρογνώμονες, που δεν είχαν καθόλου στοιχεία για την καρδιά του. Τότε, γεννήθηκε ο μύθος ότι τη θάψανε ξεχωριστά, στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, η καρδιά του μέσα σε σφραγισμένη ειδική φιάλη διατηρούνταν έκτοτε στο Μουσείο της έδρας μας, υπηρετώντας εκπαιδευτικούς σκοπούς".
Τελετή στη μνήμη του Δημήτρη Μπεναρδάκη, στη Λάβρα του Αλεξάντρ Νέφσκι
Πριν από λίγες ημέρες, στη Λάβρα του Αλεξάντρ Νέφσκι πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή στη μνήμη του Δημήτρη Μπεναρδάκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Κοινοβουλίου της Αγίας Πετρούπολης, των Γενικών Προξένων της Ελλάδος και της Κύπρου, εκπροσώπων της ελληνικής κοινότητας, ορθοδόξων κληρικών, επιστημόνων κ.ά.
Στο ναό της Αγίας Τριάδας της Λάβρας διεξήχθη τρισάγιο και στη συνέχεια, στο Πνευματικό Διαφωτιστικό Κέντρο "Αγίου Πνεύματος", οι εμπειρογνώμονες του Ιατροδικαστικού Γραφείου παρέδωσαν επίσημα στην ελληνική πλευρά τη λειψανοθήκη με τα λείψανα και το πιστοποιητικό γνησιότητάς τους.
Ο διδάκτωρ Γιεβγκένι Μίσιν παρέδωσε στους εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς την καρδιά του Μπεναρδάκη, τονίζοντας ότι υπάρχουν δύο δυνατότητες: να παραμείνει στο μουσείο της Έδρας της Ιατροδικαστικής Εμπειρογνωμοσύνης ή να ενταφιαστεί μαζί με τα λείψανα που ταυτοποιήθηκαν.
"Μετά από πολλά χρόνια θριαμβεύει η δικαιοσύνη. Χάρη στις ενέργειες μιας ομάδας εμπνευσμένων ανθρώπων, έγινε δυνατός ο ενταφιασμός των λειψάνων του Δημήτρη Μπεναρδάκη, σύμφωνα με τους κανόνες της χριστιανικής πίστης", επισήμανε ο Ιβάν Σαββίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας.
"Η πράξη αυτή έχει βαθιά πνευματική σημασία και αποτελεί σημαντικό γεγονός στην κοινωνική ζωή, όχι μόνο της Αγίας Πετρούπολης, αλλά και όλης της Ρωσίας", υπογράμμισε.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ