Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Παρηγοριά στον άρρωστο από Μεντβιέντεφ και Κλίντον

Την πρόθεσή του να επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα εντός του 2011 επιβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Αστανά του Καζαχστάν.

Ο κ. Μεντβιέντεφ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, που μετέφερε ο πρωθυπουργός, με τον οποίον συζήτησαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την κοινή πρόθεση περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας με έμφαση στην οικονομία, την ενέργεια και την άμυνα. Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε με θετικά λόγια στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ και οι δύο πλευρές χαιρέτισαν το νέο κλίμα στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, όπως αυτό αποτυπώθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας.

Σε παρόμοια φιλική και θερμή ατμόσφαιρα έγινε και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ και πρόεδρο του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ, ο οποίος επίσης αποδέχθηκε πρόταση να επισκεφθεί την Ελλάδα. Στο περιθώριο των διαβουλεύσεων ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε επίσης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Νικ Κλεγκ, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και της Αυστρίας Χάινζ Φίσερ, τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και τους υπουργούς Εξωτερικών Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ, και ΗΠΑ, Χ. Κλίντον. Μάλιστα η κ. Κλίντον ανέφερε ότι παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι «πάτε όχι απλώς καλά, αλλά πολύ καλά».

Η Ελλάδα ήταν υπό μία έννοια «τιμώμενη» χώρα στη Σύνοδο Κορυφής, λόγω του ότι πολυάριθμοι ομιλητές αναφέρθηκαν στη λεγόμενη «διαδικασία της Κέρκυρας» και τις ελπίδες που συνδέονται με τη συνέχισή της, πολύ περισσότερο που οι «μεγάλες δυνάμεις» του ΟΑΣΕ, ΗΠΑ και Ρωσία, δεν συμπίπτουν στις εκτιμήσεις για μεταρρύθμιση του Οργανισμού και άπαντες ζητούν ο διάλογος να εμπνευστεί από τις ιδέες που γεννήθηκαν στο ελληνικό νησί κατά τη Σύνοδο του 2009.

«Ασφάλεια»

Με την ιδιότητα του επικεφαλής της προηγούμενης προεδρεύουσας χώρας, ο κ. Παπανδρέου εκφώνησε μία από τις κεντρικές ομιλίες στη Σύνοδο, κάνοντας λόγο για μια «νέα κοινότητα ασφάλειας» και υιοθετώντας την πρόταση του νυν προεδρεύοντος Ναζαρμπάεφ να ενσωματωθεί και η οικονομική σταθερότητα στην ατζέντα του ΟΑΣΕ.

Οι δύο ηγέτες, όπως και η πρόεδρος της Λιθουανίας και επόμενη προεδρεύουσα για το 2011, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, συναποτελούν κατά τις εργασίες της Συνόδου, που ολοκληρώνεται σήμερα, την «τρόικα» του Οργανισμού, πράγμα που αποτυπώνεται και στα «ταμπελάκια» των αντιπροσωπειών, τα οποία γέννησαν σε αδαείς στην Ελλάδα κωμικοτραγικούς και επικίνδυνους συνειρμούς με την «τρόικα» των ελεγκτών-δανειστών της οικονομίας μας.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που κατά μία ευτυχή συγκυρία η ελληνική αντιπροσώπευση στον ΟΑΣΕ τα πηγαίνει ομολογουμένως περίφημα, καθώς συμπληρώνεται από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Πέτρο Ευθυμίου, ο οποίος επίσης εκφώνησε μία από τις κεντρικές εισηγήσεις, καλώντας σε «αληθινές πολιτικές πρωτοβουλίες», που θα οικοδομήσουν τόσο την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών του ΟΑΣΕ».

                                                                               πηγή: Enet.gr