Ο Πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, Επίτιμος Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνοβ σχολιάζει τη σύγκρουση μεταξύ Ομοσπονδίας και Γενικής Προξένου της Ελλάδος στη Μαριούπολη κας Σοφίας Μαλλή.
" Στις διαλέξεις μου στο μάθημα των Διεθνών Σχέσεων, περιγράφω στους φοιτητές μου, τις ιδιότητες που θα πρέπει να έχει ένας διπλωμάτης, πάνω απ' όλα υψηλό επίπεδο διανόησης και πολιτισμού. Θα πρέπει να είναι ψυχρός, αλλά παράλληλα να δημιουργεί σχέσεις και επαφές, να γνωρίζει τους νόμους, να είναι μια αναπτυγμένη απ' όλες τις πλευρές προσωπικότητα.
Υπάρχουν παραδείγματα φίλων μου που εργάζονται ως διπλωμάτες σε άλλες χώρες: συνεργάζονται με τις τοπικές αρχές, οργανώνουν οικονομικά φόρουμ, οργανώνουν επισκέψεις πρωθυπουργών, άλλων επισήμων κλπ. Δυστυχώς, από την τωρινή Γενική Πρόξενο της Ελλάδος, και είναι ήδη η έκτη κατά σειρά, δεν πραγματοποιήθηκε ούτε μία εκδήλωση για την προώθηση της συνεργασίας - ούτε σε οικονομικό, ούτε σε πνευματικό επίπεδο. Ότι γίνεται οφείλεται στην Ομοσπονδία και το Πανεπιστήμιό μας.
Γνωρίζω την άποψη του Διπλωματικού σώματος για την Σοφία Μαλλή: δέν έχει καμία επαφή μαζί του. Είναι προφανής ο παραλογισμός σχετικά με την έκδοση θεωρήσεων (βίζας) σε πολίτες της Ουκρανίας και η προσπάθεια περικοπής, να διαλύσει τα πλαίσια συνεργασίας. Πιστεύω ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν πρέπει. Γιατί απλά ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μαριούπολη εκ θέσεως θα πρέπει να αποτελεί την έκφραση ενός κράτους με μεγάλη ιστορία, πολιτισμό, ενός προικισμένου λαού αλλά και της πλούσιας εμπειρίας των πολύπλευρων διμερών σχέσεων με την Ουκρανία.
Απ' ότι γνωρίζω, η Πρεσβεία της Ελλάδος στο Κίεβο στηρίζει τις κινήσεις της Ομοσπονδίας. Στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος υπάρχει πλήθος εγγράφων και καταγγελιών για την ανάρμοστη συμπεριφορά της Προξένου. Αλλά η κατάσταση δεν είναι απλή - να ανακληθεί η Γενική Πρόξενος. Πολύ δε περισσότερο, όταν η σύγκρουση έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, θα πρέπει άμεσα να δωθεί λύση, για να υπάρξει ισότιμη ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας."
Το Υπουργείο Εξωτερικών ακούει;