Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της 7ης Τακτικής Συνεδρίασης του Προεδρείου του ΣΑΕ. Κοινή συνεδρίαση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρη Δόλλη.


Θεσσαλονίκη, 02.10.2010

Με κοινή συνεδρίαση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ.Δημήτρη Δόλλη, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διήμερες εργασίες της 7ης Τακτικής Συνεδρίασης του Προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Καλωσορίζοντας τον κ. Δόλλη, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ εξέφρασαν τη χαρά τους από το γεγονός ότι τη θέση του Υφυπουργού για τον Απόδημο, ανέλαβε ένας Έλληνας της Διασποράς, που γνωρίζει εις βάθος τα θέματα της Ομογένειας.

Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση με τον νέο Υφυπουργό Εξωτερικών, έγινε ανοιχτή συζήτηση, εφ όλης της ύλης, όπου ανταλλάχθηκαν ιδέες και προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του ΣΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας. Τα Μέλη του Προεδρείου παρουσίασαν στον κ. Δόλλη συγκροτημένα απολογισμό δράσεων και έργου, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, τις αδυναμίες του θεσμού.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι το ΣΑΕ θα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόλογο έργο, ξεπερνώντας ταυτόχρονα τα όποια λειτουργικά προβλήματα έχουν ανακύψει στην μέχρι τώρα πορεία του. Προς αυτή την κατεύθυνση, συμφωνήθηκε ο επαναπροσδιορισμός των στόχων, ώστε να ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και τις ανάγκες της ομογένειας, που διαφοροποιούνται ανά ήπειρο και χώρα, με έμφαση στη νέα γενιά.

Στη συνεδρίαση τονίστηκε και η στενή συνεργασία του ΣΑΕ με την ΠΣΕΚΑ και ΠΟΜΑΚ, η οποία θα πρέπει να ενταθεί στο μέλλον για την προώθηση των ελληνικών θεμάτων διεθνώς.

Αναβολή της Παγκόσμιας Συνέλευσης

Ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε για την ανάγκη προώθησης των αλλαγών εκείνων, που θα επιτρέψουν, ο συνταγματικά κατοχυρωμένος θεσμός, 15 χρόνια μετά την ίδρυση του, να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ομογένειας, με τo λιγότερο δυνατό οικονομικό κόστος λειτουργίας του.

«Είναι θέματα τα οποία συζητάμε με το Προεδρείο του ΣΑΕ. Μέχρι στιγμής συμφωνήσαμε τα επόμενα βήματα. Λόγω της οικονομικής κατάστασης και των αλλαγών στη δομή και τη φυσιογνωμία του ΣΑΕ, που προωθούμε, αναστέλλεται η σύγκληση της Παγκόσμιας Συνέλευσης και των Περιφερειακών Συνελεύσεων, που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν έως το τέλος της χρονιάς», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Δόλλης.

Νέο στρατηγικό σχέδιο για τον Ελληνισμό της Διασποράς

Η ενίσχυση της Ελληνικής Πολιτιστικής Ταυτότητας των Ομογενών, της Ελληνομάθειας και των Προγραμμάτων Φιλοξενίας, είναι μερικές μόνο από τις άμεσες προτεραιότητες που θέτει η Ελληνική Πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Δόλλης, θα αναβαθμιστεί η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ως επιτελικό όργανο. Μίλησε, ακόμη, και για την ανάγκη αξιοποίησης του Ελληνισμού της Διασποράς, ειδικότερα στη νέα συγκυρία που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας.

Η εκπόνηση ενός νέου στρατηγικού σχεδίου για τον Ελληνισμό της Διασποράς προωθείται άμεσα και όπως τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, η στρατηγική αυτή θα προκύψει μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο, με συνομιλητή το σύνολο της Ομογένειας.

«Μιλάμε για μία νέα εποχή, όχι στα λόγια, αλλά με έργα, με έμφαση στη νέα γενιά και σε αυτή την πορεία ο Ελληνισμός της Διασποράς πρέπει να έχει λόγο στο σχεδιασμό της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε», τόνισε ο κ. Δόλλης. «Ο διάλογος που ξεκινάει», είπε, «θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό των αποφάσεων και από την Πολιτεία και από την ομογένεια», με απώτερο σκοπό την «ενίσχυση της παρουσίας του Ελληνισμού σε κάθε γωνιά της γης».

Για την έκδοση του ομολόγου της Ομογένειας, ανέφερε ότι βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας.

«Θα δουλέψουμε σωστά και θα το ανακοινώσουμε την κατάλληλη στιγμή, ώστε να έχει όλες τις προϋποθέσεις επιτυχίας. Δεν είναι απλά ένα ομόλογο της ομογένειας. Είναι ένα ομόλογο της ελληνικής Πολιτείας που πρέπει να πετύχει», τόνισε ο κ. Δόλλης.

Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για την «ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού», που θα προωθηθεί, ο κ. Δόλλης τόνισε ότι στόχος είναι να μπορούν οι απόδημοι να ψηφίζουν απρόσκοπτα από τον τόπο διαμονής τους, ακόμα και με επιστολική ψήφο.

Το Προεδρείο του ΣΑΕ συναντήθηκε σήμερα και με τους βουλευτές Μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, κ.κ. Εμμανουήλ Μπεντενιώτη, Ιωάννη Ζιώγα και Άγγελο Κολοκοτρώνη.

Στην 7η Συνεδρίαση από το Προεδρείο του ΣΑΕ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, κ. Στέφανο Ταμβάκη, συμμετείχαν η Γραμματέας, κα Όλγα Σαραντοπούλου, ο Ταμίας, κ. Κώστας Δημητρίου και οι Συντονιστές Περιφερειών: ΗΠΑ, κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος, Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, Ευρώπης κ. Γιώργος Αμαραντίδης, Καναδά, κ. Κώστας Μενεγάκης, Λατινικής Αμερικής, κ. Νικηφόρος Νικολαϊδης, Αφρικής-Εγγύς/ Μέσης Ανατολής, κ.Χάρης Γκουβέλης. Τον Συντονιστή της Περιφέρεις χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης και την ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ, εκπροσώπησαν οι κ.κ. Κυριάκος Ιορδανίδης και κ. Κώστας Σταματάρης, αντίστοιχα.

Πηγή: SAE.gr