Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην 27η Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ (04.12.2020)

 Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2020

Στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της 27ης Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ, που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι οι αυξανόμενες και ολοένα πιο σύνθετες προκλήσεις ασφαλείας και απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθιστούν επιτακτικό το σεβασμό, εμπράκτως και όχι μόνον στα λόγια, των αρχών του Οργανισμού από όλες τις χώρες-μέλη του.


Αναφερόμενος ειδικότερα στις “παγωμένες διενέξεις”, ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη για προσήλωση στις προσπάθειες πολιτικής επίλυσης στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ο κύριος Δένδιας υπογράμμισε το ρόλο του ΟΑΣΕ, που συνιστά πολύτιμη πλατφόρμα διαλόγου και ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη, μέσω της συμπεριληπτικής προσέγγισης και της ενιαίας αντιμετώπισης των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών πτυχών.

Περαιτέρω, ο Υπουργός υποστήριξε τη σημασία προώθησης της συνεργασίας με εταίρους της Μεσογείου, υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη Μεσογειακή Διάσκεψη του ΟΑΣΕ, όπως επίσης και με εταίρους της Ασίας.

Τέλος, ο Υπουργός συνεχάρη την απερχόμενη Αλβανική προεδρία του ΟΑΣΕ για τη θητεία της εν μέσω δύσκολων συνθηκών λόγω της πανδημίας του κορονωϊού, ευχόμενος επιτυχία και στη Σουηδία που θα την διαδεχθεί.

mfa.gr