Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Μικρό καλάθι από την επίσκεψη Παυλόπουλου στη Μόσχα. Τι μπορεί να φταίει;

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του καλά πληροφορημένου ως προς τη ρωσική πλευρά Θανάση Αυγερινού από ellada-russia.gr.

Του Θανάση Αυγερινού


"Ιδιωτική" χαρακτηρίζει η ρωσική πλευρά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στη ‪Μόσχα όπου συναντάται το μεσημέρι με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στην εκτός Μόσχας κατοικία του. Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι μετά τη λήξη της συνάντησης γνωριμίας των δύο Προέδρων και πέραν των αρχικών φιλοφρονήσεων παρουσία δημοσιογράφων, δεν θα γίνουν δηλώσεις προς τον Τύπο.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό δεν συνηθίζεται και θα είχε ενμέρει δίκιο, γιατί η απουσία δηλώσεων εξηγείται από το ανεπίσημο της συνάντησης, που δεν είναι ούτε επίσημη, ούτε εργασίας, αλλά ιδιωτική - στο πλαίσιο της αναγόρευσης του ΠτΔ σε επίτιμο διδάκτορα της Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας & Δημόσιας Διοίκησης της Ρωσίας, που έγινε χθες. Προφανώς βέβαια δεν υπάρχει και κάτι σπουδαίο να ανακοινωθεί ή να εξηγηθεί στον Τύπο, γιατί αν υπήρχε κάτι πολύ ουσιαστικό κανείς δεν θα ντρεπόταν να το ανακοινώσει στα ΜΜΕ.

Βέβαια όλα αυτά δεν αφορούν τον ΠτΔ και τη δική του πρώτη παρουσία στη Μόσχα με αυτήν του την ιδιότητα, όσο προπαντός το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων, που κυριολεκτικά φυτοζωούν. Εκτός από τον τουρισμό και τον πολιτικό διάλογο, που μπήκε εκ νέου μπροστά την περασμένη χρονιά, έτερον ουδέν, οπότε ο πολυάσχολος και εντατικά εργαζόμενος Β.Πούτιν, αλλά και η ρωσική πλευρά εν γένει φαίνεται πως σιγά σιγά άρχισαν να βαριούνται το πολύ "μπλα-μπλα" για φιλία και ορθοδοξία, στο οποίο επιδίδεται ιδίως η ελληνική πλευρά και μας το δείχνουν ευγενικά. Εφόσον μάλιστα δεν υπάρχουν από την πλευρά μας έμπρακτες κινήσεις έστω για τη διάσωση των προσχημάτων, αλλά απλώς έχουμε οχυρωθεί για να δικαιολογούμαστε πίσω από τις αποφάσεις και τις κυρώσεις της ΕΕ, που τηρούμε απαρέγκλιτα, αν και άλλα λέγαμε μόλις μερικούς μήνες πριν.

Ο ΠτΔ αναγορεύθηκε, λοιπόν, χθες επίτιμος διδάκτορας της Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης της Ρωσίας και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Σεργκέι Ναρίσκιν.

Για την ιστορία θα πρέπει να καταγραφεί, ότι δυστυχώς επίσης είναι η πρώτη φορά από όσες επισκέψεις Προέδρου της Δημοκρατίας θυμάμαι στη Μόσχα, που δεν θα υπάρξει συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας (Κύριλλο), παρά το γεγονός ότι εφέτος οι Ρώσοι εορτάζουν τα 1000 χρόνια ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος και αναμένεται πανηγυρική επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη στον Άθω εντός του έτους. Χρήζει περαιτέρω διερεύνησης αν έπεσε "πάγος" από κάποια από τις πλευρές, λόγω τυχόν επιφυλάξεων για τα θέματα αυτά από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου, που δεν μπορεί με τίποτε να συμφωνήσει με το Πατριαρχείο Μόσχας ως προς τη διοργάνωση της Οικουμενικής Συνόδου, η οποία έχει ανακοινωθεί για το 2016, αλλά όλα δείχνουν ότι για άλλη μια φορά θα αναβληθεί ή θα υποκατασταθεί από κάποια (φραξιονιστική) Σύνοδο των ελληνόφωνων Εκκλησιών, χωρίς συμμετοχή Ρώσων και λοιπών. Ίδωμεν, γιατί μπορεί και να φταίει απλώς η συνήθης πλέον κακή οργάνωση και προετοιμασία της διπλωματικής μας υπηρεσίας, που εκθέτει υποχρεωτικά και την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μένει να δούμε αν είχαν ζητηθεί ή όχι αυτά τα ραντεβού.

Επίσης "βγάζει μάτι" και η μη συνάντηση με την "ελληνολάτρη" Πρόεδρο της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε προεκλογικά επερωτήσεις στη Βουλή (έπειτα μάλιστα από παράπονα και της ιδίας, ότι δεν μπορεί να επισκεφθεί τους πολυάριθμους φίλους της στην Ελλάδα), ζητώντας να αφαιρεθεί το όνομά της από τη "μαύρη λίστα" των κυρώσεων της ΕΕ. Ήταν η Νάντια Βαλαβάνη, αν θυμάμαι καλά, που υπέβαλε τις ερωτήσεις στον τότε ΥΠΕΞ Ευάγγελο Βενιζέλο, όμως μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και αυτές οι υποσχέσεις προς τους Ρώσους πήραν το δρόμο των υπολοίπων υποσχέσεων...

αναδημοσίευση από ellada-russia.gr