Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ενότητα του Ποντιακού χώρου. Όταν οι μικροί μοιάζουν τους μεγάλους...

Αφορμή για το σημερινό άρθρο στάθηκε η ανακοίνωση αποχώρησης της Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας από την 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Ποντιακής Νεολαίας που σε πείσμα αυτών που δε τη θέλουν, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 2 έως 4 Οκτωβρίου 2015, έστω και χωρίς αυτούς.

Και φυσικά δε με ξάφνιασε καθόλου, ούτε βέβαια όσους γνωρίζουν τι συμβαίνει στον οργανωμένο Ποντιακό χώρο. Ένα χώρο που ανούσιες διαμάχες συρρικνώνουν καθημερινά.

Είχα την τύχη φέτος, για άλλη μια χρονιά να βρεθώ στην Τραπεζούντα και την Παναγία Σουμελά συμμετέχοντας κι εγώ στο ταξίδι της οργανωτικής επιτροπής της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης της Ποντιακής Νεολαίας στα Άγια χώματα του Πόντου.

Παρακολουθώντας έστω και για λίγο τη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής κατάλαβα ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ακόμη και σήμερα με όλα όσα συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα και σε αυτό το λαό κάποιοι επιμένουν να μην καταλαβαίνουν. Επιμένουν να προβάλλουν όρους και προϋποθέσεις για να κρατήσουν απλά κάποιο ρόλο απόλυτα ανούσιο.

Μάλιστα μετέφερα τον προβληματισμό μου στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Η. Μαυρίδη. "Ξέρεις του είπα, δε θα γίνει τίποτα, και ξέρεις γιατί; Γιατί τους κάνατε σαν τα μούτρα σας" Δυστυχώς για άλλη μια φορά δικαιώνομαι.

Η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Νεολαίας θα πρέπει να αποτελέσει το κύκνιο άσμα μιας νοοτροπίας που έχει διαλύσει τον Ποντιακό χώρο. Μιας νοοτροπίας που φαίνεται ξεκάθαρα στην επιστολή που απέστειλε η Συντονιστική Νεολαίας της ΠΟΕ προς την Οργανωτική Επιτροπή της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης.

Μιας νοοτροπίας που θέλει την ΕΝΟΤΗΤΑ ζήτημα αριθμητικών συσχετισμών αλλά και ξεκαθαρίσματος παλιών λογαριασμών που δεν αφορούν πλέον κανένα.

Η Θεματολογία που επιλέχθηκε άλλωστε για τη Συνδιάσκεψη ήταν τέτοια, που δεν βοηθούσε στην ανάδειξη της όποιας διαφωνίας. Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην προώθηση και ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, στη διατήρηση και τη διάδοση των ιδανικών και αξιών της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, καθώς και την ενίσχυση των πολύπλευρων σχέσεων της νεολαίας της Διασποράς με την ιστορική της Πατρίδα.

Με λίγα λόγια τα ζητήματα που τίθενται προς συζήτηση είναι τέτοια που μπορούν να ενώσουν, να συνθέσουν αλλά και να φέρουν κοντά την Ποντιακή Νεολαία που σε Παγκόσμιο τουλάχιστον επίπεδο δεν ασχολείται με τις διαμάχες της ΠΟΕ με την ΠΟΠΣ ή και με τη σκιά της. Και όμως ακόμη και με μια τέτοια θεματολογία τα κατάφεραν.

ΕΝΟΤΗΤΑ λοιπόν αγαπητοί Νεολαίοι της ΠΟΕ, δε σημαίνει 5 αντιπρόσωποι παραπάνω ή 5 λιγότεροι αν και αυτό το καταφέρατε, 65 εσείς, 35 οι άλλοι οι κακοί ...
ΕΝΟΤΗΤΑ δε σημαίνει υποχώρηση σε κάθε παράλογη απαίτηση.
ΕΝΟΤΗΤΑ δε σημαίνει η αποχώρηση από κάθε τι διαφορετικό από αυτό που θέλουμε εμείς.

Η Νεολαία της ΠΟΕ, ΝΑΙ, είναι στην πρωτοπορία, ΝΑΙ, μπορεί να προσφέρει, αλλά ΟΧΙ δεν μπορεί να επιβάλλει σε όλους τους άλλους.
Η Νεολαία της ΠΟΕ οφείλει να απογαλακτιστεί πλέον από την ιστορική ηγεσία της ΠΟΕ. Μια ηγεσία που όταν δεν μπορεί να χειραγωγεί πλέον με την καθεστωτική της αντίληψη, τότε προσπαθεί να διαλύσει κάθε προσπάθεια.

Ο κάθε ένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Η σημερινή ηγεσία της ΠΟΕ που ανέχεται να της επιβάλλουν τι να κάνει. Η Νεολαία της ΠΟΕ που φτιάχθηκε καθ' ομοίωση των μεγάλων. Ο Πρόεδρος κάθε Σωματείου μέλους της ΠΟΕ. Ο κάθε ένας ξεχωριστά. Και θα πρέπει να το κάνουν σήμερα κιόλας. Να έρθουν σε επαφή με την Οργανωτική Επιτροπή και να στείλουν τους εκπροσώπους τους στη μεγάλη αυτή γιορτή της Ποντιακής Νεολαίας όλου του κόσμου.

Για την ιστορία και μόνο, η Οργανωτική Επιτροπή της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης απέστειλε επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με την οποία του ζητούσε να ορίσει ομιλητή στη θεματική Ενότητα "Ορθοδοξία και Ποντιακή Νεολαία". Με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Ιεράς Συνόδου ορίσθηκε ως ομιλητής ο μοναδικός Πόντιος Μητροπολίτης ο Δράμας Παύλος. Η νεολαία της ΠΟΕ διαφώνησε με την επιλογή αυτή και αποχωρεί...

Φτάνει πια ...


                                                                                       Ο εκ Βαρενού Τραπεζούντος Θρασύβουλος