Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Στα Μονοπάτια που μας οδηγεί η Ορθοδοξία


Αποστολή στον Πόντο του Γιάννη Δελόγλουj.deloglou@elliniki-gnomi.eu

Προλεγόμενα

Τραπεζούντα. Εκεί στην άγρια φύση του όρους Μελά που φιλοξενεί το πιο γλυκό πρόσωπο τής Οικουμένης, εκεί όπου στήθηκε η ακμάζουσα Αυτοκρατορία των Μεγάλων Κομνηνών, στα άγια χώματα τής Τραπεζούντας και του Πόντου ευρύτερα, συρρέουν χιλιάδες Ορθόδοξοι από όλα τα μέρη της γης, για να ζητήσουν τη χάρη τής μάνας τού κόσμου. «Την πάσαν Ελπίδα μου εις σε ανατίθημι μήτηρ τού Θεού».
Μια επίσκεψη γεμάτη δέος, γεμάτη δάκρυ, πίστη και υπερηφάνεια. Βλέπεις τους προβολείς τού ουρανού να πέφτουν στα ιερά υψώματα του Μελά και να ανάβουν λαμπάδες στις καρδιές των προσκυνητών. Από αυτή τη ζεστασιά τής αγάπης οι Τούρκοι συνοδοί γίνονται δέκτες ηρεμίας και ευγένειας, που την μεταδίδουν στους επισκέπτες που ήρθαν από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά να προσκυνήσουν για ό,τι δημιούργησαν οι Έλληνες πρόγονοί τους. Είναι κάτι που ξέρουν πολύ καλά από τους ανθρώπους που ζουν εκεί, και από τα ευρήματα της ιστορίας τα όσα οικοδομήθηκαν από τους Έλληνες ως χώρος λατρείας στον Άγιο Θεό. Εκεί όπου το 386 μ. Χ. οι ιερομόναχοι από την Αθήνα Βαρνάβας και Σωφρόνιος (θείος και ανιψιός) αναζητούσαν τόπο να ιδρύσουν την σκήτη τους. Εκεί τους οδήγησε το όραμα τής Παναγίας που έφτασαν πεζοπορία διασχίζοντας την Ελλάδα και την αχανή Μικρά Ασία, που τότε ήταν ακμάζουσα Αυτοκρατορία τού Βυζαντίου. Δροσισμένοι, οι δύο άνδρες, από τα κρύα νερά τού ποταμού Πυξίτη, που διασχίζει το όρος Μελά, ανέβηκαν στη σπηλιά που τους οδήγησαν οι δυνάμεις τής πίστης τους σε δυσθεώρητα ύψη, στα 1.063 μέτρα!..
Μετά την κατάρρευση τής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η Παναγία τού Μελά (Σουμελά) παρέμεινε το καταφύγιο των Ελλήνων, μέχρι τον μεγάλο ξεριζωμό, το διωγμό και την Γενοκτονία τού Ποντικού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους του Μουσταφά Κεμάλ. Στη διάρκεια αυτής της εφιαλτικής περιόδου οι μοναχοί τής Παναγίας Σουμελά έκρυψαν την εικόνα που φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς, της Παναγίας τής Αθηνιώτισσας, τον Σταυρό τού Εμμανουήλ Γ’ Κομνηνού και το Ευαγγέλιο τού Οσίου Χριστοφόρου. Η εικόνα και ο σταυρός φυλάσσονται, σήμερα, στην Ιερά Μονή τής Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο τού νομού Ημαθίας, μοναστήρι που κτίστηκε το 1951 από τον Πόντιο Φίλωνα Κτενίδη, γνωστό γιατρό και συγγραφέα.

Ο Ποντοπόρος Ελληνοπόντιος πολιτικός και Πρόεδρος τής Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ιβάν Σαββίδης, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Τραπεζούντας

Ο οραματιστής Ιβάν Σαββίδης

Παραμονή της μεγάλης γιορτής στην άλλοτε πρωτεύουσα των Μεγάλων Κομνηνών τής Αυτοκρατορίας τού Πόντου, Τραπεζούντα, ο καιρός έδειχνε και τις καλές προθέσεις των διοργανωτών των εκδηλώσεων συνηγορώντας ότι όλα θα πήγαιναν καλά. Και πήγαν άριστα, υπέροχα. Περίφημα. Έτσι όπως τα σχεδίασε η Παναγία τού Πόντου, η Μεγαλόχαρη τής Οικουμένης.Αυτή που έδωσε το χάρισμα τής αγάπης σε όλους εκείνους που κινήθηκαν για να επιτευχθεί η επιθυμία όλων των πιστών. Να λειτουργήσει και πάλι το Μοναστήρι τής Παναγίας των Ποντίων.
Το αεροπλάνο τής ROMAVIA μετέφερε τον μεγάλο πρωταγωνιστή αυτής τής τόσο σημαντικής για την Ορθοδοξία επιτυχίας. Τον Έλληνα τής Διασποράς. Τον ηγέτη των απανταχού Ποντίων, Πρόεδρο τής Διεθνούς Συνομοσπονδίας και βουλευτή τής Ρωσικής Δούμα, Ιβάν Σαββίδη, τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του. Άλλοι φορείς έφτασαν με άλλα μέσα.
Ειρηνικός κύκλος γνωριμίας στον πολιτισμό χαρακτηρίζεται το μεγάλο Αντάμωμα υπό τη Σκέπη τής Παναγίας των απανταχού Ποντίων και όχι μόνο. Η ιστορία αυτού του μεγάλου γεγονότος κίνησε μέσα από το φλογερό, το γρανιτένιο πάθος τού Ιβάν Σαββίδη για την «φυλακισμένη» στο σκοτάδι και την αφάνεια τής Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Παναγία του θρυλικού όρους Μελά, 43 χιλ. από το κέντρο τής Τραπεζούντας με ενδιάμεσο σταθμό την ιστορική Ματσούκα.
Χάρις του ενδιαφέροντος του Ελληνοπόντιου βουλευτή, του σύγχρονου Αργοναύτη, οι χιλιάδες των Ορθοδόξων αλλά και Μουσουλμάνων προσκυνητών βρίσκουν τη γαλήνη τής ψυχής τους, στους ιερούς βράχους τού Μελά (Σουμελά), για τους Πόντιους – Σου Μελά).

Δεκαπενταύγουστο 2009. Πλημμυρισμένος από συγκίνηση ο Ιβάν Σαββίτης μεταφέρει την Εικόνα τής Παναγιάς ανεβαίνοντας τα ιερά μονοπάτια που οδηγούν στον άγιο χώρο τού Μοναστηριού
Λένε κάποιοι ότι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Ίσως μέχρι τώρα να υπήρχε αυτή η εκδοχή. Αλλά η περίπτωση του μεγαλόψυχου Πόντιου ηγέτη κατέρριψε κάθε αμφισβήτηση. Έσβησε τις αμφιβολίες ακόμα και εκείνων που έβλεπαν ακατόρθωτο το μεγάλο επίτευγμα τού Ελληνοπόντιου πολιτικού, Ιβάν τού Τρομερού! Τα χάδια και οι κεραυνοί που κρατούσε έκαναν την υπομονή του ακόμα πιο μεγάλη. Χειρίστηκε μόνος του όλη την υπόθεση, πέτυχε τα πάντα μόνος του και όταν πλημμυρισμένος από συγκίνηση και υπερηφάνεια πήρε στα χέρια του την έγκριση τής τουρκικής Πολιτείας να ανοίξει τις πύλες της η Ιερά Μονή τής Παναγίας Σουμελά, της άλλης πατρίδας ύστερα από 88 χρόνια, την παρέδωσε με δέος και σεβασμό στον Προκαθήμενο τής Ορθοδοξίας Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης κ.κ. Βαρθολομαίο, για να κάνει τον 15νταύγουστο του 2010 για πρώτη φορά Θεία Λειτουργία παρουσία χιλιάδων πιστών που έχυσαν δάκρυα ευτυχίας στην Παναγία τού Πόντου. Πόσοι όμως ήταν αυτοί που θυμήθηκαν πέρσι και φέτος τον ακούραστο ευεργέτη; Πόσοι ήταν αυτοί που ειρωνευόταν τον αγώνα και τις προσπάθειές του για να πετύχει αυτό, που μόνο αυτός μπορούσε να πετύχει, και τώρα ως σύγχρονες Κασσάνδρες φωτογραφίζονται στις πρώτες θέσεις, για να δείξουν την ύπαρξή τους; Και αν όλα αυτά τα ξεχνούν όπως ξεχνούν τις τόσες κατουρημένες ποδιές που φίλησαν για να φανούν, μήπως ξεχνούν ότι ο «Ο Ρώσος» όπως τον λένε, είναι ο Συντονιστής Περιφέρειας Ανατολικής Ευρώπης και Ασίας στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού αλλά και το κυρίαρχο, ο Πρόεδρος των απανταχού Ποντίων, ο Πρόεδρος τής Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων, όργανο που συγκροτήθηκε από τα Παγκόσμια Συνέδρια Ποντίων τον Ιούλιο 2006 και 2008 στην Αθήνα. Μήπως πρέπει να θυμίσουμε σε όλους αυτούς ότι κάποτε – κάποτε και αυτή ακόμα η ιστορία εκδικείται;

Ξενάγηση στα αξιοθέατα της Τραπεζόυτας

Με ορμητήριο και στρατηγείο το Karayl Otel η αποστολή εκατοντάδων επισκεπτών στις ομορφιές τής Τραπεζούντας το Δημαρχείο τής οποίας στεγάζεται στην άλλοτε Τράπεζα τού Φωστηρόπουλου! Επίσκεψη στην Αγία Σοφία τής Τραπεζούντας στους τείχους της οποίας είναι φανερή η βαρβαρότητα και το μίσος των Τούρκων, που όπως και σε άλλες εκκλησίες χάραξαν με μεταλλικά αντικείμενα τους τείχους, τις αγιογραφίες και τις επιγραφές, γράφοντας τα ονόματά τους. Ο Μουσειακός χώρος που τον επισκέπτονται, παρά τα τραύματα τους, αρκετοί επισκέπτες (συναντήσαμε δύο group Γερμανών τουριστών), αφήνει ερωτηματικά στη σύγχρονη κοινωνία για την μεταχείριση που είχε.
Στο Τζαμί Gülbahar Hatun Serifi τράβηξε το ενδιαφέρον μας η σαρκοφάγος τής Μαρίας (Παπαδοπούλου) Γκιούλ – Μπαχάρ γυναίκας τού Βογιαζίτ Β’ και μητέρας τού Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ, νύφης τού Μωάμεθ Β’. Ο γάμος της Μαρίας έγινε το 1469 και πήρε το όνομα Γκιούλ Μπαχάρ Χατούν, χωρίς όμως να ασπαστεί το Ισλάμ και χωρίς να απαρνηθεί την πίστη της στην Παναγιά(Εγκυκλοπαίδεια Μεϊνταν – Λάρους). Το ιστορικό Τζαμί χτίστηκε το 1491 στην κεντρική Τραπεζούντα στο όνομα Gülbahar Hatun εκεί όπου βρίσκεται και η σαρκοφάγος τής Μαρίας από τα Λιβερά.

Ο ποντοπόρος ηγέτης Ιβάν Σαββίδης καλωσόρισε τους 750 περίπου συμμετέχοντες του φεστιβάλ
Ο Παύλος Σαββίδης (αδελφός τού Ιβάν) αριστερά με συγγενικά του πρόσωπα στις εκδηλώσεις τής Τραπεζούντας

Ο ακούραστος φίλος και συνεργάτης μας Γιάννης Δελόγλου (στο μέσον) απολαμβάνει με όλες του τις αισθήσεις το Φεστιβάλ «Ήχοι τής Λύρας» στο βραδινό φως τής Τραπεζούντας

. Η Χριστίνα Κελεσίδου (αριστερά) και η Χριστίνα Σαχινίδου (δεξιά) έχουν στη μέση τον Υποστράτηγο Ιωάννη Κόντη στις εκδηλώσεις τού Φεστιβάλ στην Τραπεζούντα

Συναυλία συμφιλίωσης των λαών

Το βράδυ της ίδιας ημέρας στις πανέμορφες πλαγιές της Μεγαλουπόλεως εκατοντάδες Ποντίων από κάθε γωνιά του πλανήτη αγκάλιασαν με αγάπη το Φεστιβάλ Ποντιακής λύρας που διοργάνωσαν οι συνεργάτες τού Ποντιουλάτρη Ιβάν Σαββίδη, επικεφαλής των οποίων ήταν οι Θρασύβουλος Ευτυχίδης καιΓεώργιος Γκουροβανίδης. Εκεί ο ανεπανάληπτος Λάζος Τερζάς ανοίγοντας την καρδιά του για μία ακόμα φορά θύμισε και στους κωφούς «Σαν τα ψηλά βουνά να ζήσεις αγαπητέ μας Ιβάν. Εσύ μόνο μπορείς να κάνεις τέτοια έργα!»
Βραδινή δροσιά από το δάκρυ τ’ ουρανού για τα Ποντιόπουλα, που ενώθηκαν σε μια ατέλειωτη αλυσίδα χορού, που ο κάθε κρίκος του μιλούσε άλλη γλώσσα, έγραφε ονομασίες πόλεων από όλα τα μέρη της γης.
Ήταν μια ενωμένη φάλαγγα που ξεχύθηκε για να διδάξει την ενότητα και την αγάπη με αγνότητα και σεβασμό στις ρίζες. Δεν τους απασχολούσε η γλώσσα και ο τόπος καταγωγής, τα βήματα των ρυθμών τής ποντιακής μουσικής μιλούσαν στις καρδιές τους. Και ήταν ένα πραγματικό Φεστιβάλ! Νεαρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια με λύρες και νταούλια, φλογέρες και τραγούδια καλούσαν τους μεγαλύτερους να συμμετάσχουν στη δική τους επανάσταση, στη δική τους πολιτιστική ανατροπή, για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Ήταν εύλογο να εκραγεί ο μεγάλος ηθοποιός Λάζος Τερζάς και να αναφωνήσει «να λελεύω τε μον την ράτσαν. Να λελεύω σας παιδία μ». Στο πάνθεο των χορών οι ασταμάτητοι καλλιτέχνες με αρχηλυράρη τονΓιώργο Πουλατσακλή και τοπικό τουρκικό συγκρότημα, Έλληνες και Τούρκοι ενώθηκαν με τα δεσμά του πολιτισμού. Πώς να μην υμνήσουν το όνομα τής Παναγιάς και πώς να μην ευχαριστήσουν τον Ποντοπόρο ηγέτη, που τους μετέδωσε την ζεστασιά της καρδιάς του από την παγωμένη Μόσχα και τους σκόρπισε χαρά στο λίκνο της Ορθοδοξίας;
Η γνωστή ηθοποιός και Αντιπρόεδρος τής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Χριστίνα Σαχινίδου ευχαρίστησε για όλα αυτά που έκανε ο Ιβάν Σαββίδης και κάλεσε τους νέους να συνεχίσουν τον αγώνα αγάπης που ξεκίνησαν, τώρα μάλιστα, που έχουν στήριγμα ένα αγνό πατριώτη. Στη μεγάλη εκδήλωση ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού απένειμε στον Πόντιο πλανητάρχη «την Μούσα που παίζει Άρπα», αντίγραφο από το Μουσείο της Άγκυρας, και ο Ιβάν στην αντιφώνηση του είπε μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει κάποιο δώρο αλλά τού χαρίζει την αγάπη του με κάθε ειλικρίνεια.
Στη συνέχεια ο ποντοπόρος ηγέτης Ιβάν Σαββίδης καλωσόρισε τους 750 περίπου συμμετέχοντες τόνιζοντάς:
«Αγαπητοί φίλοι, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσω στο πρώτο Φεστιβάλ ’ΗΧΟΙ ΤΗΣ ΛΥΡΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ’. Σήμερα εδώ συγκεντρώθηκαν Έλληνες και Τούρκοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Όλοι είμαστε άνθρωποι διαφορετικών απόψεων και πεποιθήσεων αλλά είναι προφανές ότι όλους μάς ενώνει κάτι παραπάνω από την απλή αγάπη για μουσική. Εμείς ζούμε την εποχή τής παγκοσμιοποίησης, στην πρακτική αυτό σημαίνει την ομοίωση των διαδικασιών τής οικονομίας, της πολιτικής και της κουλτούρας. Με άλλα λόγια σβήνονται διαφορές μεταξύ των εθνών και οι άνθρωποι ξένουν τις ρίζες τους. Μερικά εθνικά έθιμα χάνονται ανεπιστρεπτί. Πολλοί νομίζουν πως μια τέτοια παγκόσμια τάξη θα απαλύνει τις συγκρούσεις μεταξύ των λαών. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Οι καθημερινές ειδήσεις από αποδεικνύουν το αντίθετο. Δείτε γύρο σας, εθνικές συγκρούσεις γίνονται παντού, σε μεγάλες πόλεις, στα μικρά χωριά, στη δύση και στην ανατολή. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ισραήλ, το Ιράκ, η Λιβύη και πόσα άλλα, που δεν γράφονται στις εφημερίδες. Το μέλλον των παιδιών μας εξαρτάται από το πώς θα λυθεί το πρόβλημα συνεργασίας των λαών στον σύγχρονο κόσμο. Φαίνεται ότι οι μεγαλύτεροι δεν καταφέρνουν το έργο τής ειρηνοποίησης. Το έργο αυτό πρέπει να αναλάβουν οι νέοι. Ακριβώς εσείς η νεολαία, είτε το θέλετε είτε όχι, πρέπει να κτίσετε έναν νέο κόσμο χωρίς πολέμους και βία. Οι δυνάμεις σας, οι απόψεις σας και οι ιδέες σας είναι πολύ σημαντικές.
Σήμερα οι νέοι έχουν πάρα πολλές δυνατότητες για την υλοποίηση των καλλιτεχνικών, επαγγελματικών και επιστημονικών δυνατοτήτων τους. Αλλά όλα αυτά δεν επαρκούν, αν λείπει η ηθική βάση της κάθε ξεχωριστής προσωπικότητας. ’Αγάπα τον πλησίον σου ώς εαυτόν σου’ είναι μία από τις σημαντικότερες αρχές του Χριστιανισμού. Σκεφτείτε το νόημα αυτής τής έκφρασης ’ώς εαυτόν σου’. Για μένα αυτό σημαίνει να μελετήσεις να καταλάβεις και δεχτείς με όλη την καρδιά σου την ιστορία του λαού σου και τα μοναδικά έθιμά του.

Ο βουλευτής της ΔΟΥΜΑ Ιβάν Σαββίδης, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Πολιτισμού τής Τουρκίας
Τονίζω ότι δεν συζητάμε για τον εθνικισμό ή τον ρατσισμό, απλά μελετώντας την κουλτούρα και εξετάζοντας τον μηχανισμό διαμόρφωσης τής εθνικής νοοτροπίας, καταλαβαίνουμε τα κίνητρα που οδηγούν και τους άλλους λαούς. Καταλαβαίνουμε ότι παρά τις όλες εσωτερικές διαφορές μας, μας ενώνει κάτι πολύ σημαντικό. Αυτό είναι που μας κάνει ανθρώπους. Είναι, λοιπόν, αυτό που μας κάνει ανθρώπους, ονομάστε το ηθική, αξιοπρέπεια, πνευματικότητα και ενοποιείστε το χαρακτηρίζοντας με γνωστή έκφραση: κοινές ανθρώπινες αξίες. Είναι αυτό που αποτελεί τη βάση όλων των παγκόσμιων θρησκειών. Απλές αλήθειες γνωστές σε όλους μας από την παιδική ηλικία. Να σέβεσαι τη Μητέρα σου και τον Πατέρα σου. Να σέβεσαι τους μεγαλύτερους. Να είσαι τίμιος άνθρωπος και να ζήσεις μία ζωή με αξιοπρέπεια.
Ο κύριος σκοπός του Φεστιβάλ «ΗΧΟΙ ΤΗΣ ΛΥΡΑΣ ενώνουν τους λαούς» κατά την άποψή μου βρίσκεται στον αλληλοεμπλουτισμό πολιτισμών διαφόρων λαών. Γι’ αυτό στην αρχή είπα ότι μας ενώνεικάτι μεγαλύτερο από απλή αγάπη για μουσική.
Η Λύρα είναι το σύμβολο του Φεστιβάλ μας. Σε διαφορετικούς λαούς αυτό το όργανο έχει ειδική ονομασία. Αυτό το όργανο έπαιζαν και παίζουν σε πολλές χώρες και πάντοτε με μοναδικές μελωδίες και τραγούδια. Σε αυτό έγκειται η πολυπλοκότητα και η μοναδικότητα τού πλούτου τού οργάνου αυτού, το οποίο ανήκε όχι σε ένα λαό αλλά σε όλο τον κόσμο.
Μαζί πρέπει να φτάσουμε στην αντίληψη τού κόσμου στην οποία ο πολιτισμός, ο διαφορετικός πολιτισμός, δεν απομακρύνει τους λαούς αλλά τους εμπλουτίζει. Στη βάση των σχέσεών μας πρέπει να είναι απαράλλαχτες κοινές ανθρώπινες αξίες.
Το σημερινό Φεστιβάλ θα τελειώσει σύντομα και εσείς θα επιστρέφεται στα σπίτια σας και στις χώρες σας. Εγώ, ειλικρινά, πιστεύω ότι εσείς θα πάρετε μαζί σας όχι μόνο τις νέες εμπειρίες και εντυπώσεις αλλά και τα αισθήματα αδελφότητας που σας ενώνουν στην σημερινή ημέρα. Θέλω να σας υποκληθώ βαθιά και να σας πω ένα μεγάλο Ευχαριστώ για την σημερινή συνάντηση. Και σήμερα μπροστά σας και μαζί σας θα πω ’Ε, θεέ μ, δώσμε δύναμιν’
Η Χριστίνα Σαχινίδου αφού τόνισε ότι «Ιβάν, δεν είσαι ο Ιβάν των κοντινών αλλά ο Ιβάν όλου τού κόσμου, του απένειμε κάδρο τής νεολαίας από την Ήπειρο».
Ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Αχμέτ τού απένειμε επίσης βαρύτιμο δώρο όπως και η νεολαία από την Ρωσία. Αντιπροσωπεία από την τοπική Αυτοδιοίκηση ευχαρίστησε τον Ποντιοφόρο ηγέτη για την σύληψη τής διοργάνωσης αυτής της γιορτής τής Αγάπης, που ένωσε τη νεολαία άλλων χωρών με τους Τραπεζούντιους νέους και τού εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την προσφορά του στην κοινωνία, στον πολιτισμό και βέβαια για όσα σημαντικά ανέφερε στην ομιλία του προηγουμένως.


3.000 πιστοί από όλο τον κόσμο συμμετέχουν γεμάτοι συγκίνηση στη Θεία Λειτουργία

Στο Εθνικοθρησκευτικό Σύμβολο

Στα ιερά μονοπάτια που οδηγούν στον άγιο χώρο τού Μοναστηρίου, που δοκίμασε την βάρβαρη λεηλασία των Νεοτούρκων, πιστοί από όλον τον κόσμο έφτασαν από τις πρωινές ώρες, για να προσευχηθούν στο Εθνικοθρησκευτικό μας πλέον Σύμβολο. Οι Αρχές τής περιοχής Τραπεζούντας και Ματσούκας συνέβαλαν σημαντικά στην ήρεμη ατμόσφαιρα, που επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η παρουσία της Αστυνομίας βοήθησε την όλη κίνηση με κάθε τρόπο και η τάξη που επικράτησε άφησε άριστα σημάδια εκδημοκρατισμού και λειτουργίας της. Δεκτός με αγάπη, χειροκροτήματα και επευφημίες από τους πιστούς έγινε ο Προκαθήμενος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ.κ. Βαρθολομαίοςόπως και η συλλειτουργήσαντες με αυτόν, Δημήτριος Αρχιεπίσκοπος ΑμερικήςΒαρνάβας Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Παραβρέθηκαν ακόμα ο Αρχιεπίσκοπος Γιάροσλάφ και Ροστόφ Παντελεήμων, ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, οΜητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος και άλλοι κληρικοί.

Ο πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής (αριστερά) με τον Ιβάν Σαββίδη σε ένα συγκινητικό στιγμιότυπο
Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη (μήπως είναι καιρός να παραβρίσκεται κάποιος υπουργός ή ο Πρέσβης;), ο τέως υπουργός Στυλιανός Παπαθεμελής, ο βουλευτής τής ρωσικής Βουλής Συντονιστής ΕΣΑΕ και Πρόεδρος της διεθνούς Συνομοσπο0νδίας Ποντίων Ιβάν Σαββίδης, Αρχές τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ματσούκας, ο διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Υποστράτηγος Ιωάννης Κόντης, ο Πρόεδρος και ο Ταμίας τής Π.Ο.Ε. Γιώργος Παρχαρίδης καιΣτάθης Παπαδόπουλος, η Αντιπρόεδρος και η Γενική Γραμματέας τής ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου και Βικτόρια Σαββίδου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής ΜακεδονίαςΧριστίνα Κελεσίδου, ο εκπρόσωπος του ΣΑΕ Άγγελος Ασλανίδης, ο Καθηγητής του Πολύτεχνου Κρήτης Ηλίας Σταμπολιάδης3000 πιστοί εκ των οποίων οι πεντακόσιοι περίπου είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τη Θεία λειτουργία από κοντά ενώ οι υπόλοιποι στα κάτω από το Μοναστήρι διαζώματα παρακολούθησαν από γιγαντοοθόνες.

Κλήρος και πιστοί άφωνοι μπροστά στις βεβηλωμένες αγιογραφίες τού μοναστηριού

1ο. Πατριαρχική Θεία Λειτουργία το πρωί τής 15 Αυγούστου στην ιερή Μονή Παναγία Σουμελά

1ο. Πατριαρχική Θεία Λειτουργία το πρωί τής 15 Αυγούστου στην ιερή Μονή Παναγία Σουμελά

1ο. Πατριαρχική Θεία Λειτουργία το πρωί τής 15 Αυγούστου στην ιερή Μονή Παναγία Σουμελά

Μια συγκινησιακή σύναξη πιστών με την σιωπηρή υπόσχεση: του χρόνου και πάλι εδώ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι Συλλειτουργοί Του σκόρπισαν συγκίνηση στους πιστούς, που έφτασαν στον τελικό τους προορισμό με αεροπλάνα, λεωφορεία, βαπόρια και ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα. Όλοι μαζί έστειλάν το μήνυμα τής Αγάπης, τής Ενότητας και της Ομόνοιας για την ευτυχία των Λαών.
Στο κήρυγμά Του ο Άγιος Πατριάρχης μίλησε, μεταξύ άλλων για το Ουράνιο Μήνυμα τής Ελπίδας και τής Αισιοδοξίας, που δίνει η Θεομήτωρ, εδώ, από το όρος Μελά, αυτό το άγιο, το καθαγιασμένο δια της επί αιώνας παρουσίας τής Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνας τής Κυρίας τού Πόντου, τής Παναγίας Σουμελά. Εδώ σ’ αυτόν τον ιερό τόπο σε πιάνουν κλάματα και όποιος δεν το έχει αισθανθεί δεν ξέρει από θαύματα. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης τόνισε για τους απανταχού Ποντίους ότι «η Παναγία Προστάτιδα και Μητέρα όλων μιλάει στην ψυχή σας και συγκλονίζει την ύπαρξή σας όπου και αν βρίσκεται. Εμείς σας χαιρετούμε από τον τόπο όπου βρίσκονται οι ρίζες σας. Παχαρομάνα ελάλησεν κι εμείς ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά της, ήλθαμε εδώ εκ μέρους όλων σας, των απανταχού Ποντίων. Ο Πατριάρχης Αθηναγόρας τόνιζε πάντοτε: ’Σεις, οι Πόντιοι, είσαστε υπέροχος λαός. Σας θαυμάζω και οι ευχές μου σας συνοδεύουν’. Και ο σημερινός Πατριάρχης σας θαυμάζει, σας εκτιμά, σας αγαπά και σας ευλογεί».
Ακολούθως απήυθυνε Μήνυμα Αγάπης στην Αντιπροσωπεία τού Πατριαρχείου τής Ρωσίας και εξέφρασε την επιθυμία και την ευχή να συλλειτουργήσει σε κάποια στιγμή στην Παναγία Σουμελά με τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ. Κύριλλο. Ευχαρίστησε από τού βήματος τον Ελληνοπόντιο βουλευτή Ιβάν Σαββίδη, για τις ενέργειές του στην κοινή προσπάθεια συμμετοχής όλων των Ορθόδόξων στην Σκέπη τής Παναγίας. Ακόμη ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους και την SΑΤ 2 για την δορυφορική προβολή τής Θείας Λειτουργίας.
Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν τα τουρκικά ΜΜΕ για την άφιξη τού Οικουμενικού Πατριάρχη και τη θεία λειτουργία, καθώς κάλυψαν το θέμα με πολλές κάμερες. Εξάλλου ο Πατριάρχης σε συνέντευξή του στο τουρκικό Κανάλι ΝΤV τόνισεπώς περιμένει την απόφαση τής Τουρκικής Κυβέρνησης για την επαναλειτουργία τής Θεολογικής Σχολής τής Χάλκης και αν είναι αρνητική θα κάνει προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ένα όμορφο λυτρωτικό ταξίδι με υπέροχες πινελιές που έσβησε το νοσταλγικό ταξίδι τού νού και που έγινε ρομαντικό με πολύ ρομαντισμό τής όποιας γλυκειάς αναπόλησης, γεύτηκε ο κάθε επισκέπτης αυτής τής θρησκευτικής εξόρμησης.
Έγραψαν και αυτοί τη δικό τους σελίδα στον ιστορικό δρόμο που άνοιξε ο Ιβάν Σαββίδης κλείνοντας το στόμα κάποιων υμνητών τού δικού τους τίποτα. Αυτοί όμως, που υποτίθεται ότι πήγαν από πίστη στη Μεγαλόχαρη, για να προσκυνήσουν το Μεγαλείο Της, καλό θα ήταν να έβγαζαν την κακία τους και να αλληλοευχόταν έτσι απλά και τίμια τα Χρόνια Πολλά.
Οι πιστοί τουλάχιστον αυτό διδάχτηκαν και αυτό κάνουν γιατί είναι πιστοί …




Αναδημοσίευση από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ