Με τη φράση «υπάρχουν τόσο γραφικά μέρη στη Ρωσία: Κουνασίρ», την οποία ανήρτησε στο προφίλ του στο Twitter, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατέστησε σαφές πως η παρουσία του στις νήσους Κουρίλες, εκτός από συμβολική, είναι και ουσιαστική, καθώς ξεκαθαρίζει πως για το Κρεμλίνο οι συγκεκριμένες νήσοι δεν είναι διαφιλονικούμενες, αλλά ρωσικές.
Το ταξίδι Μεντβέντεφ στο νησί Κουνασίρ του νησιωτικού συμπλέγματος των Κουρίλων, που βρίσκεται κοντά στο νησί Χοκάιντο βόρεια της Ιαπωνίας, υπήρξε το πρώτο που πραγματοποίησε όχι μόνο Ρώσος πρόεδρος, αλλά και σοβιετικός ηγέτης.
Η αιφνιδιαστική ενέργεια του Ρώσου προέδρου προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, που με εντολή του υπουργού Εξωτερικών της, Σεΐτζι Μαεχάρα, ανακάλεσε προσωρινά τον πρέσβη στη Μόσχα στο Τόκιο. Η Ιαπωνία χαρακτήρισε την επίσκεψη Μεντβέντεφ «λυπηρή ενέργεια, που είχε ως αποτέλεσμα να πληγώσει τα αισθήματα των Ιαπώνων». Η απάντηση στο Τόκιο από την πλευρά του ρωσικού ΥΠΕΞ υπήρξε σκληρή, τόσο πριν όσο και μετά την επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη στα διαφιλονικούμενα εδάφη, ξεκαθαρίζοντας πως ο πρόεδρος κανονίζει μόνος του τις διαδρομές των ταξιδιών στο εσωτερικό της χώρας του.
Η Σοβιετική Ενωση, μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πήρε στην κατοχή της 4 νησιά του συμπλέγματος των Κουρίλων και από τότε το Τόκιο ζητάει την επιστροφή τους. Αν και σε περίπου δεκαπέντε ημέρες ενδέχεται να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο κ. Μεντβέντεφ και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Ναότο Καν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ασίας - Ειρηνικού, ρωσική διπλωματική πηγή ξεκαθάρισε χθες ότι η Μόσχα σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύει να ανοίξει κουβέντα με κανέναν για κυριαρχικά ζητήματα. Η κίνηση Μεντβέντεφ να γίνει ο πρώτος Ρώσος και σοβιετικός ηγέτης που επισκέπτεται τη συγκεκριμένη περιοχή, είναι σίγουρο πως μόνο θετικό αντίκτυπο θα έχει για το προφίλ του στο εσωτερικό της Ρωσίας.
πηγή: Καθημερινή