Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Αποκαλυπτήρια Μνημείου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Νοβοροσσίσκ.

 Νοβοροσσίσκ, 19 Μαίου 2021


Μέσα σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, πραγματοποιήθηκαν χθες στο Νοβοροσσίσκ τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.Το εντυπωσιακό μνημείο - 230 cm επί 280 cm – τοποθετήθηκε στον περίβολο του Ιερού Ναού των Νεομαρτύρων και Ομολογητών της Ρωσίας στο Παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου. 


Η επιμνημόσυνος δέηση καθώς και ο καθαγιασμός του Μνημείου πραγματοποιήθηκε από το Μητροπολίτη Νοβοροσσίσκ και Γκελεντζίκ Θεόγνωστο.

Παρούσες οι Διπλωματικές μας Αρχές

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρόν στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου και την επίσημη εκδήλωση έδωσαν όλες οι επίσημες αρχές της πόλης αλλά και οι Προξενικές – διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο Νοβοροσσίσκ. Είδικότρα παρόντες ήταν, ο Δήμαρχος του Νοβοροσσίσκ I.A. Dyachenko, ο Σύμβουλος Πρεσβείας, εκτελών χρέη Γεν Προξένου στο Νοβοροσσίσκ κ. Σ. Βενιζέλος, ο Ακόλουθος Ναυτιλιακών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου στο Νοβοροσίσκ  κ. Ιωάννης Θεοχάρης, ο Περιφερειάρχης της Εθνικο-πολιτιστικής των Ελλήνων της Ρωσίας στην περιοχή του Κρασνοντάρ, Α. Γκούροφ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Νοβοροσσίσκ Β. Μιλιούχιν, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων της Ανάπας «Γοργιππία» Β. Ασλανίδης, ο Πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας του Νοβοροσσίσκ, V. Mkhitaryan, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Νοβοροσίσκ, Αταμανός των κοζάκων της Μαύρης Θάλασσας S. Savotin, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη της ελληνικής κοινότητας και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμαρχος Νοβοροσσίσκ Ίγκορ Ντιάτσενκο
Ο Δήμαρχος Νοβορωσσίσκ Ίγκορ Ντιάτσενκο

Ο Δήμαρχος του Νοβοροσσίσκ κ. Ίγκορ Ντιάτσενκο αναφέρθηκε στα τρομερά δεινά των Ελλήνων του Πόντου, στη διάρκεια των οποίων "οι πρόγονοί σας στερήθηκαν τη ζωή και τα σπίτια τους".

Ο Δημ. Σύμβουλος Νοβοροσσίσκ Ηλ. Κανακίδης

Το Μήνυμα του Προέδρου των Ελλήνων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδη για τη 19η Μαίου, διαβάστηκε από το μέλος του ΔΣ της Εθνικο-πολιτιστικλης Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, Δημοτικό Σύμβουλο Νοβοροσσίσκ, Ηλία Κανακίδη.

Στον Ηλία Κανακίδη ανήκει και η ιδέα για τη δημιουργία του Μνημείου. Η εφαρμογή της ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους. Βασίστηκε στο σχέδιο μιας νέας Ελληνίδας Καλλιτέχνιδας της Νίνας Ιωαννίδη, η οποία κατάφερε να μεταφέρει με ευγένεια το δράμα των Ελλήνων του Πόντου. Στην ομιλία του, ο Ηλίας Κανακίδης εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του στη δημιουργό, καθώς και στους Αλέξανδρο Γεωργιάδη, Γεώργιο Ιωαννίδης και Eυστάθιο Κερασίδη, οι οποίοι παρείχαν πολύτιμη βοήθεια στην εγκατάσταση του μνημείου.

Ο Βαλέριος και ο Ανατόλι Ασλανίδης με τα παιδιά από το μικρό
χορευτικό του συλλόγου "Γοργιππία" Αννάπας 
Τα ποιήματα της ελληνίδας ποιήτριας Αλεξάνδρας Μιχαηλίδη-Πολαντίδου, καθώς και η λύρα του Λάζαρου Παπαδόπουλου και το τραγούδι των αδελφών του Ευδοκίας και Μαρίας από το Βιτιάζεβο, έδωσαν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο γεγονός.

Η εκδήλωση τελείωσε με κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών στο Μνημείο.

Σε ανάμνηση αυτής της ημέρας, όλοι οι παρόντες έλαβαν μπλουζάκια με τα σύμβολα της ημέρας μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και το σχέδιο που απεικονίζεται στο μνημείο.

BSGREEKS με πληροφορίες από Club-Pontos.ru