Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου

Κάϊρο, 20 Δεκεμβρίου 2016

Στο πλαίσιο της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αραβικού Συνδέσμου που διεξάγεται στο Κάιρο, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιάς, είχε σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, κ. Ahmed Aboul-Gheit.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στους στενούς και μακραίωνους δεσμούς φιλίας της Ελλάδας με τα αραβικά κράτη και υπογράμμισε τη σημασία της διεύρυνσης και της εντατικοποίησης της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού Συνδέσμου. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως γέφυρα που συνδέει την Ευρώπη με τον αραβικό κόσμο και εξέφρασε την επιθυμία περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεων των δύο πλευρών, απευθύνοντας πρόσκληση προς τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου για να επισκεφθεί την Αθήνα.

Η συζήτηση εστιάσθηκε σε θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ιδίως δε στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, στη Λιβύη και στην Υεμένη. Ειδικότερα, ο κ. Gheit εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Υεμένη, τόνισε την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης και χαρακτήρισε ως ορθό βήμα την απόφαση επαναλειτουργίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη. Παράλληλα, επικρότησε την ελληνική στάση ως προς τη διαχείριση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης και επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω εντατικοποίησης της συνεργασίας της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα αραβικά κράτη.


BSGREEKS.BLOGSPOT.GR΄
από mfa.gr