Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Οι Ελληνικές Αλήθειες του Ιβάν Σαββίδη. Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης στο Νίκο Σιδηρόπουλο.

Το bsgreeks.blogspot.com, δημοσιεύει σήμερα κατ' αποκλειστικότητα το δεύτερο μέρος της τελευταίας μεγάλης συνέντευξης του Ιβάν Σαββίδη στο δημοσιογράφο Νίκο Σιδηρόπουλο.
Ο Ιβάν Σαββίδης μιλάει για:
-τις περικοπές των συντάξεων των παλλινοστούντων ομογενών
-την ομογένεια της Ρωσίας και τους διακεκριμένους Έλληνες της Διασσποράς
- τον αγώνα για την εθνική αυτογνωσία και τέλος αποκαλύπτει πως 
-γεννήθηκε η ιδέα για την επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά.
Η συνέντευξη θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την δημοσίευση του τελευταίου μέρους.


Οι Ελληνικές Αλήθειες του Ιβάν Σαββίδη. Μέρος 2ο

- Ίσως τα λόγια μου αποτελούν για εσάς σε κάποιο βαθμό αποκάλυψη. Χιλιάδες παλλινοστούντες τρίτης ηλικίας, στους οποίους το μητρικό Ελληνικό κράτος, με εντελώς παράνομο τρόπο, στέρησε το βοήθημα για τα γηρατειά «ευλογώντας» στην πράξη την εξόντωσή τους από πείνα, στηρίζουν τις ελπίδες τους για την αποκατάσταση της δικαιοσύνηςαποκλειστικά στο άτομό σας. Οι συναντήσεις σας με τον Πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά, τους αρμόδιους Υπουργούς, όπου  κύριο θέμα ήταν αυτό το ζήτημα για τις συντάξεις, σας δημιούργησαν τη σιγουριά, την αισιοδοξία για μια δίκαιη επίλυση αυτού του θέματος;

- Το ζήτημα της στέρησης του βοηθήματος για τα γηρατειά από τους παλιννοστούντες τρίτης ηλικίας, έγινε για μένα ζήτημα το ίδιο σοβαρό και ιερό, όπως η οργάνωση των προσκυνημάτων στον Πόντο.  Για την ακρίβεια, μαζί με αυτούς, δέχθηκα το χαστούκι από την ελληνική πατρίδα και εγώ. Πως θα μπορούσε κατί τέτοιο να συμβεί; Γιατί ένα μεγάλο μέρος των ελλήνων κοινοβουλευτικών, ψηφίζοντας αυτόν τον αντιλαϊκό και αντισυνταγματικό νόμο, δε σκέφθηκαν για την τύχη δεκάδων χιλιάδων γερόντων παλλιννοστούντων, τους οποίους οδήγησαν στην ανέχεια και την πείνα; Η χώρα σήμερα πρακτικά διευθύνεται από την «Τρόικα», εκπρόσωποι της οποίας συνθέτουν τον προϋπολογισμό της χώρας, κάθε Υπουργείου. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά.  Είναι αναγκαιότητα να «απεγκλωβίσουμε» τον προϋπολογισμό. Να περικόψουν ελέω «τρόικας» μισθούς, συντάξεις, να μειώσουν τον υπερφουσκωμένο αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Να κόψουν γρήγορα. Η Ελληνική κυβέρνηση σήμερα, έχει να επιλύσει σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, ένα μεγάλο αριθμό εξαιρετικά δύσκολων προβλημάτων ... Για τις συντάξεις των γερόντων μας... Συναντήθηκα αρκετές φορές με τον Πρωθυπουργό Σαμαρά και τους αρμόδιους Υπουργούς. Τόσο ό ίδιος, όσο και οι συνάδελφοι του κατανοούν ότι θα πρέπει να δόσουν λύση στο ζήτημα που δημιουργήθηκε με τους γέροντες. Παραβιάσθηκε ο νόμος. Το δικαίωμα του κάθε πολίτη, να του εξασφαλίζεται από το κράτος του κατά το γήρας, το ελάχιστο ποσό διαβίωσης. Με τοζήτημα ασχολούνται οι καλύτεροι έλληνες νομικοί (Αλ. Λυκουρέζος). Δεν θέλω να υποσχεθώ. Υπάρχει ελπίδα, ότι το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί θετικά.
 
- Αρκετές φορές σε συνεντεύξεις σας σε ελληνικά ΜΜΕ, λέτε ότι την Ελλάδα θα τη σώσουν οι έλληνες της Διασποράς.

- Σας επιβεβαιώνω ότι είμαι έτοιμος και τώρα να ξαναεπαναλάβω αυτές τις λέξεις. Αρκεί μόνο να θυμηθούμε τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι έλληνες της διασποράς στην απελευθέρωση της πατρίδας από τον Οθωμανικό ζυγό. Τη Φιλική Εταιρεία... Την οικονομική βοήθεια στο νεαρό Ελληνικό κράτος από λαμπρούς εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς στη Ρωσία. Φτάνει ένας  Δημήτρης Μπερναρδάκης! Μια από τις πιο ευτυχισμένες ημέρες της ζωής μου ήταν μια βροχερή μέρα στην Αγία Πετρούπολη,  τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν χάρις στις προσπάθειες των ελλήνων της Ρωσσίας ενταφιάσθηκαν στο νεκροταφείο της Μονής Αλέξανδρου Νέφσκι τα οστά αυτού του Μεγάλου Έλληνα, όταν έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του: του μεγάλου ευεργέτη, ενός εκ των μεγαλυτέρων βιομηχάνων της Ρωσίας.... Θα πρέπει να επιστρέψουμε στη μνήμη μας, όλες τις σελίδες της ιστορίας μας στη Ρωσία. Τόσο τις λαμπρές, όσο και τις τραγικές.

- Καθώς θυμόμαστε αυτόν τον διακεκριμένο συμπατριώτη μας, με χρήματα του οποίου χτίσθηκε,  ένας θησαυρός για την αρχιτεκτονική, ο σε Βυζαντινό ρυθμό Ναός του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης,  νιώθω την ανάγκη να προσελκύσω την προσοχή σας στο θέμα της ανακατασκευής του ελληνικού Ναού στην Πετρούπολη, ο οποίος όπως είναι γνωστό καταστράφηκε  την περίοδο της δεύτερης χουτσοφικής πάλης με τη θρησκεία.  Τότε η ηγεσία των μπολσεβίκων, αφού ξεκαθάρισε  πρώτα την «τάξη» του «οπίου για τον λαού», ανακοινώνοντας την επικείμενη οικοδόμηση του κομμουνισμού, αποφάσισε «αναίμακτα»  να τελειώνει και με τον ελληνικό ναό που θύμιζε την διακεκριμένη παρουσία των ελλήνων στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας. «Πόσο λίγοι οι Έλληνες στο Λένινγκραντ», τα λόγια του Ιωσήφ Μπρόντσκι.

- Αυτό που συνέβη στην Πετρούπολη, η βάρβαρη εισβολή στο χώρο της Ελληνικής πλατείας, απετέλεσε για μένα ένα σοκ  που δέχθηκα όπως και  της τραγωδίας των ηλικιωμένων μας στην Ελλάδα. Τι θα μπορούσα να πω υπεύθυνα γι αυτό; Διάβασα το άρθρο σας. Συγκρότησα τις σκέψεις μου σε μια πιο κοινοβουλευτική μορφή. Δηλαδή, αυτοί  που έκαναν αυτέ ς τις πράξεις, είναι μακριά από τέτοιες αλήθειες, από τι αξίζει σε αυτή την ονομασία – Ελληνική πλατεία. «Τι στο όνομά σου;». Μια ελληνική εκκλησία. Ο διακεκριμένος ρώσος πολιτικός και διπλωμάτης, υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας από το 1816 – 1822, ο πρώτος κυβερνήτης του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους ο Ιωάννης Καποδίστριας.  Αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ούτε τη ρωσική ιστορία, πολύ δε περισσότερο την ιστορία της ελληνικής παρουσίας στη Ρωσία. Εγώ, πρακτικά είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος γιατί έχω άμεση σχέση με την υλοποίηση του σχεδίου τοποθέτησης στην Ελληνική πλατεία της Αγίας Πετρούπολης, του αγάλματος του μεγάλου πατριώτη της Ελλάδας και της Ρωσίας του Ιωάννη Καποδίστρια. Αυτή η μέρα θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου. 29 Μαίου 2003. Η 29η Μαίου, είναι μια τραγική ημέρα στην ιστορία του ελληνικού έθνου. 10 χρόνια πριν, τιμόντας αυτή την «επέτειο» την ημέρα της Αλώσεως της Κωσταντινούπολης, εκατομμύρια ελλήνων σε όλο τον κόσμο, θα ένιωσαν περήφανοι για την ελληνική διασπορά της Ρωσίας, και το Ελληνικό κράτος . ... Τα ίδια συναισθήματα με πλημμύρισαν και στις 21 Σεπτεμβρίου του 2008, στη Λωζάνη της Ελβετίας κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Ιωάννη Καποδίστρια. Είχα άμεση σχέση με αυτό. Στο γραφείο μου, στην πιο περίοπτη θέση βρίσκεται το πορτραίτο του Ιωάννη Καποδίστρια. Είμαι πεπεισμένος, ότι σε κάθε ελληνική κοινότητα, στο σπίτι κάθε πεφωτισμένου έλληνα πατριώτη υπάρχει πάντα μια αξιοπρεπής θέση μνήμης για τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Με πονάει να μιλάω γι αυτό που συνέβη στην Πετρούπολη. Είναι ιεροσυλία – να καταστρέφεις την αρχιτεκτονική δομή της Ελληνικής πλατείας. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στις προσπάθειες που έκανα εγώ, η ηγεσία των Ελλήνων της Ρωσίας, για να αποτρέψουμε αυτή τη βάρβαρη πράξη. «Ο ποιητής στη Ρωσία είναι παραπάνω από ποιητής» λέει ο Εβγένι Γιεβτουσένκο. ΄Εχει δίκηο ο Ιωσήφ Μπρότσκι. Τόσο λίγοι οι έλληνες στη Ρωσία. « ... δε προφύλαξαν τη σπορά τους».

Ιβάν και Κυριακή Σαββίδη στην Παναγία Σουμελά. 15.08.2007
   - Σε συνέχεια του θέματος «αισθάνομαι ευτυχισμένος άνθρωπος». Είμαι πεπεισμένος ότι δίπλα στις ημερομηνίες «29 Μαίου 2003», «21 Σεπτεμβρίου 2008», «20 Σεπτεμβρίου 2011» για τις οποίες μόλις μας θυμήσατε, μπορούμε να προσθέσουμε και τις ημερομηνίες «15 Αυγούστου 2007 – 2011». .. Η ιστορία της γέννησης αυτού του μεγάλου σχεδίου ελληνικής πνευματικότητας.[1]
- Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς, που στη συζήτησή μας, θυμηθήκαμε για τους διακεκριμένους συμπατριώτες μας...  Όσον αφορά την ιστορία της γέννησης της σκεψης για οργάνωση προσκυνηματικών αποστολών των ελλήνων της Ρωσίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στα τείχη των ιερών του Χριστιανισμού και του Ποντιακού Ελληνισμού, στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. ... Δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε όμορφα λόγια, η ιδέα αυτή ζούσε μέσα μου μπερδεμένη όλα τα χρόνια της συνειδητοποιημένης ζωής μου, από την ημέρα, και αυτό έγινε στα εφηβικά μου χρόνια, που έμαθα «ποιός είμαι και από που». Για τους προγόνους μου από την ιερή γη της Σάντας Τραπεζούνατς, για την ιστορία της παρουσίας των προγόνων μου στο έδαφος της ρωσικής αυτοκρατορίας.  Και στα λόγια μου 6 χρόνια πριν, στις 15 Αυγούστου 2007, ότι αυτή τη συνάντηση την περίμενα 180 χρόνια, από την ημέρα που αποχωρίστηκαν οι πρόγονοι μου από αυτή την ευλογημένη από το Θεό γη, δεν υπάρχει προσποίηση (δόλος).
[1] Αναφέρεται στην επιτυχή προσπάθεια για την επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.


Греческие истины от Ивана Саввиди (2)


- Возможно, эти мои слова станут для вас в какой-то мере откровением. Тысячи наших стариков репатриантов, которых родное Греческое государство совершенно беззаконным образом лишило пособия по старости, «благословило», по сути, на голодную смерть, связывают их надежды, главным образом, на восстановление справедливости именно с вашей персоной. Ваши встречи с премьер-министром А.Самарасом, профильными министрами, главной их темой стал вопрос о пенсиях, вселили в вас уверенность, оптимизм на справедливое решение этого вопроса?
- Вопрос о лишении пособий по старости наших стариках стал для меня таким же значимым и святым, как и организация паломнических поездок на Понт. Словно вместе с ними получил эту пощечину от греческой отчизны и я. Как такое могло случиться? Почему большая часть греческих парламентариев, принявших этот антинародный и антиконституционный закон, не задумались о судьбе десятков тысяч стариков репатриантов, которых они обрекли на жалкое существование и голодную смерть? Страной сегодня фактически управляет «тройка», представители которой верстают бюджет страны, каждого министерства. Проблем огромное количество. Необходимо «секвестировать» бюджет. Урезать по повелению «тройки»  зарплаты, пенсии, сокращать непомерно раздутое количество государственных служащих. Резать по живому. Греческому правительству сегодня приходится решать в режиме форс-мажора огромное число тяжелейших задач. …По пенсиям наших стариков. Я неоднократно встречался с премьер-министром Самарасом, профильными министрами. У него и его коллег есть понимание, что ситуацию со стариками надо решать. Нарушен закон. Права граждан на обеспечение их государством минимальным по старости прожиточным минимумом. Этим вопросом занимаются лучшие греческие адвокаты (А.Ликурезос). Не буду раздавать обещания. Есть надежда, что этот вопрос решится положительно. 
- Вы  неоднократно в интервью греческим СМИ говорили о том, что Грецию спасут греки Диаспоры.
- Утверждал это и готов сейчас вновь повторить эти слова. Вспомним о роли греков Диаспоры в освобождении нашей греческой отчизны от оттоманского ига. «Филики Этерия». …Экономическая помощь молодому Греческому государству шла от блестящих представителей греческой диаспоры в России. Чего стоит один Д. Бенардаки! Одним из самых счастливых дней моей жизни стал сентябрьский 2011 года дождливый петербургский день, когда усилиями греков России были  преданы земле на кладбище Александро-Невской лавры останки этого величайшего грека, когда был открыт ему памятник: меценату, одному из крупнейших российских промышленников. …Мы должны вернуть к памяти все страницы нашей истории в России. Светлые и трагические.
- Воспоминания о выдающемся  нашем соотечественнике, на средства которого был построен шедевр архитектуры в византийском стиле храм св. Димитрия Солунского, подвигает меня обратить ваше внимание к теме возрождения греческого храма в Петербурге, который, как известно, был разрушен в период второго хрущевского богоборчества. Тогда большевистские вожди, истребившие ранее «класс» «опиума для народа», провозгласив о скором построении коммунизма, решили уже «бескровно» покончить с греческим храмом, напоминавшем о некогда выдающемся присутствии греков в столице империи. «Как мало греков в Ленинграде», слова Иосифа Бродского.
- Случившееся в Петербурге варварское внедрение в пространство Греческой площади стало для меня таким же шоком, пощечиной, как и трагедия наших стариков в Греции. Что могу сказать ответственно по этому поводу? Прочитал вашу публицистическую статью. Обрамлю свои мысли в более парламентские формы. Те, кто сотворил это деяние, далеки от таких истин, что стоит за этим названием – Греческая площадь. «Что в имени твоем?». Греческий храм. Выдающийся российский политик и дипломат, министр иностранных дел России в 1816-1822 гг., первый глава современного Греческого государства Иоаннис Каподистрия. Эти люди не знают ни российской истории, ни, тем более, истории греческого присутствия в России. Я, на самом деле, счастливый человек, ибо имею непосредственное отношение к реализации проекта открытия на Греческой площади Санкт-Петербурга памятника великому патриоту Греции и России Иоанну Каподистрии. Этот день останется навсегда в моей памяти. 29 мая 2003 года. 29 мая – трагическая дата в истории греческой нации. 10 лет назад, памятуя об этой «юбилейной» дате падения Константинополя, миллионы греков во всем мире испытали  чувство гордости за греческую диаспору России, Греческое государство. …Такие же чувства наполнили меня 21 сентября 2008 года в швейцарской Лозанне во время церемонии открытия памятника Иоаннису Каподистрия. Имел прямое отношение к данному деянию. В моем рабочем кабинете на самом видном месте портрет Иоанниса Каподистрия. Уверен, что в каждом греческом обществе, в доме каждого просвещенного грека патриота есть достойное место памяти об Иоаннисе Каподистрия. …Мне горько говорить о том, что произошло в Петербурге. Это святотатство – нарушать архитектурный облик Греческой площади. Не буду сейчас вам говорить, что делалось мной, руководством греков России, чтобы это варварское деяние предотвратить. «Поэт в России больше, чем поэт» - слова Евгения Евтушенко.  Прав Иосиф Бродский. Так мало греков в России. «…Они свою соху не сохранили».

   - В развитие темы «почувствовать себя счастливым человеком». Убежден, что к датам «29 мая 2003 года», «21 сентября 2008 года», «20 сентября 2011 года», о которых вы только что мне поведали, можно присовокупить даты «15 августа 2007-2011 гг.». …История рождения этого великого проекта греческой духовности.
- Огромное спасибо вам, что в нашем разговоре мы вспомнили о наших выдающихся соотечественниках. …Что касается истории зарождения замысла об организации паломнических поездок греков России и постсоветского пространства к стенам святыни христианства и Понтийского эллинизма монастырю Панагия Сумела. Это не фигура речи, не дань красивому слову, эта идея жила во мне подспудно все время моей сознательной жизни – с того времени, а было это уже в отроческие годы, когда я знал «кто я и откуда». О своих предках из священной трапезундской Санты, об истории присутствия моих предков на территории Российской империи. И в тех моих словах 6-летней давности, 15 августа 2007 года, что этой встречи я ждал 180 лет, со времени расставания моих предков с этими благословенными Господом местами, нет лукавства.