16 Φεβρουαρίου 2011 (13:06 UTC+2)
Την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να κλείσει το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, που λειτουργεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εκφράζουν με επιστολές τους προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, μεγάλοι φορείς της ελληνικής διασποράς σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.Σε επιστολές τους προς τον Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, οι Ομοσπονδίες Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Αρμενίας, του Συλλόγου Φοιτητών του κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, αλλά και μεμονωμένοι ομογενείς από όλες τις χώρες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, ζητούν να παρέμβει, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου.
Μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι των ομογενειακών φορέων χαρακτηρίζουν ως «πλήγμα για τον Ελληνισμό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης» το ενδεχόμενο να κλείσει το Κέντρο, και αναφέρονται στις ευεργετικές δράσεις του, παρέχοντας μεγάλη βοήθεια στην επεξεργασία και υλοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, όπως και φιλοξενίας ομογενών (πάνω από 20.000, όλων των ηλικιών, από το 1997).
Το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 1996, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη των Υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών. Από το 1999 την προγραμματική σύμβαση του Κέντρου προσυπέγραψαν και τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης.
Τα τελευταία δύο έτη το Κέντρο συντηρείται μόνο από την επιχορήγηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Σήμερα, όμως, με τη διοικητική μεταρρύθμιση, στερείται παντελώς χρηματοδότησης. Σύμφωνα με στελέχη του Κέντρου, η λειτουργία του επιχορηγείται -κατά μέσο όρο- με το ποσό των 400.000 ευρώ, ετησίως, ποσό δυσανάλογα μικρό με το έργο που έχει επιτελέσει και δεν αμφισβητεί κανείς, όπως τονίζουν. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι στην έδρα του Κέντρου στη Θεσσαλονίκη έχει δημιουργηθεί το μοναδικό στην Ελλάδα Αρχείο και η Βιβλιοθήκη του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας. H Συλλογή του Αρχείου, αποτελείται από μονογραφίες, περιοδικές εκδόσεις, φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφα, χάρτες και οπτικοακουστικό υλικό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ