Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Επίσκεψη εργασίας του Ιβάν Σαββίδη στην Τραπεζούντα

Σε επιβεβαίωση προηγούμενης ανάρτησης, το ΣΑΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Στις 24 Ιουλίου ο Βουλευτής της Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Ιβάν Σαββίδης επισκέφθηκε την Τουρκία με σκοπό τον διακανονισμό οργανωτικών ζητημάτων, σχετικά με την τέλεση Θείας Λειτουργίας στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στις 15 Αυγούστου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Ιβάν Σαββίδης συναντήθηκε με εκπροσώπους των τοπικών αρχών, τον Δήμαρχο της Μάτσκας (Ματσούκας), στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το Μοναστήρι, τον Νομάρχη Τραπεζούντας, καθώς και Βουλευτές της Μεγάλης Εθνικής Συνέλευσης της Τουρκίας και τον Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τραπεζούντα.
Τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν, αφορούσαν στη διασφάλιση της ασφάλειας των προσκυνητών, καθώς και σε οργανωτικά ζητήματα του μεγάλου αυτού γεγονότος.

Ο Νομάρχης Τραπεζούντας κ. Ρετζέπ Κιχζιλντζίκ, διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία, ότι οι αρχές θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν την ασφαλή παραμονή των Ορθοδόξων προσκυνητών στην Τουρκία. "Είμαι σίγουρος, ότι η εκδήλωση της 15ης Αυγούστου, θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία, η οποία αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την Τουρκία. Η πραγματοποίηση Ορθόδοξης¨Λειτουργίας στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά - αποτελεί δυνατότητα να δείξουμε σε όλο τον κόσμο, ότι το Τουρκικό κράτος αναπτύσεται στη βάση των αρχών της προσαρμοστικότητας. Εκτιμούμε αυτή τη δυνατότητα. Αυτό το διάστημα πραγματοποιείται ένα τεράστιο έργο διαφώτισης του ντόπιου πληθυσμού, ενώ επεξεργαζόμαστε το σχέδιο ασφαλείας για τους προσκυνητές που θα συρρεύσουν στην περιοχή" επεσήμανε.
Κατά τις συνομιλίες η τουρκική πλευρά διαβεβαίωσε ότι δεν είναι αντίθετη στην τέλεση της Λειτουργίας εντός των τειχών της Μονής με την τήρηση όλων των Ορθόδοξων κανόνων. Εκτός αυτού, και σε αντίθεση με όσα προβλέπει η τουρκική νομοθεσία, που απαγορεύσει στους Ιερείς να κυκλοφορούν με ράσα εκτός των Ναών, οι Ιερείς που θα βρεθούν στην Τραπεζούντα για να μετάσχουν στην Λειτουργία, μπορούν να φορούν τα ράσα τους καθ' όλη την ημέρα του εορτασμού.
Σε σχέση με το ότι το φετινό προσκύνημα, συμπίπτει με το Ραμαζάνι, οι τουρκικές αρχές, εξεφρασαν την ελπίδα για κατανόηση από τους προσκυνητές και τους καλούν να αποφύγουν τη δημόσια κατανάλωση φαγητού καθώς και τα εθνικιστικά συνθήματα.
Ο Ιβάν Σαββίδης διαβεβαίωσε την τουρκική πλευρά, ότι το προσκύνημα αφορά την πίστη και σε καμία περίπτωση δεν εμπεριέχει πολιτικές προεκτάσεις. "Είμαι βέβαιος, ότι η ανθρωπότητα δεν θα πρέπει να φοβάται τους πιστούς ανθρώπους, είτε είναι Χριστιανοί, είτε Μουσουλμάνοι, είτε Βουδιστές. Ο πιστός άνθρωπος απευθύνει τις σκέψεις του στο Θεό. Εγγυώμαι, ότι η οργανωμένη ομάδα των προσκυνητών από τη Ρωσία θα επιδείξει τον δέοντα σεβασμό στις παραδόσεις των κατοίκων. Θέλω, η επόμενη ημέρα μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας να μας βρει το ίδιο ευτυχισμένους, γιατί θα έχει πραγματοποιηθεί στο επίπεδο που της πρέπει." είπε σχετικά.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Ιβάν Σαββίδης δέχθηκε πρόσκληση να συμμετάσχει στην εορταστική βραδιά του Ραμαζανιού.

Πηγή: ΣΑΕ Ε΄ Περιφέρεια, Χωρών πρώην ΕΣΣΔ
Μετάφραση από τα Ρωσικά